Erling Braut Haaland til Dortmund

Når agentene bestemmer alt

Ting kan tyde på at Erling Braut Haaland ble et gissel i sin egen overgang til Borussia Dortmund. Man får det ikke alltid som man vil.

Publisert
Sist oppdatert

BORUSSIA DORTMUND BLIR fort et veldig fint sted å være for Erling Braut Haaland (19) og hans neste steg i karrieren. Det er en stor og ambisjonsrik klubb i en av de fem store ligaene i Europa.

Det er også en klubb der støyen, kravene og den daglige oppmerksomheten blir mindre enn i veldig mye større Manchester United.

At gutten etter hvert ikke skulle havne der han helst ville allerede nå, til Premier League, er det ingenting å være redd for.

ERLING BRAUT HAALANDS overgang til Dortmund er både spennende og interessant. Spennende fordi Bundesliga rent sportslig fort kan være det smarteste han gjør med tanke på utviklingsmulighetene i et miljø langt mindre hypet, utsatt og transparent enn verdensligaen Premier League.

Interessant fordi gutten selv aldri har lagt skjul på at England var et mål, og at en gjenforening med Ole Gunnar Solskjær var som hånda i hansken.

KLAR: Erling Braut Haaland fortsetter karrieren i Tyskland. Bilder fra Borussia Dortmund. Vis mer

NÅ BLE DET ikke sånn denne gangen. Av mange årsaker. Ifølge rapporter fra alt som har foregått rundt Erling Braut Haalands overgang fra Red Bull Salzburg til Borussia Dortmund, ble det ikke sånn fordi spillet rundt spilleren ikke skal ha blitt akseptert på Old Trafford.

Manchester United ville gjerne ha gutten, det var det aldri tvil om, men de ville ikke ha ham for enhver pris.

I denne sammenhengen handler ikke pris om penger.

Men om hvem som skulle ha hva av pengene i denne og eventuelle framtidige overganger.

MANCHESTER UNITED ER sikkert ikke bedre enn andre klubber når det gjelder antall svin på skogen i overgangsmarkedet. Opp gjennom åra har de som alle andre spilt hauk over hauk når det gjelder å få sine ønsker oppfylt.

Fotballindustrien er en rå og kynisk bransje der pengene rår framfor noe.

Og der noen få agenter har mer makt enn godt er.

MINO RAIOLA ER en slik mann. Det er han som i første rekka har fasilitert Erling Braut Haalands overgang fra Østerrike til Tyskland. Og fordi Raiola er like dyr/grådig som han har gjennomslagskraft/påvirkningskraft i det øverste sjiktet av dette markedet – stryk det som ikke passer – og gjennom Paul Pogba og franskmannens flørt med Real Madrid har gjort seg upopulær og kommet i konflikt med Manchester United – var det alltid noen betydelige fartsdumper på Erling Braut Haalands vei til Old Trafford.

Det var disse hindrene, der alltid godt informerte Manchester Evening News skriver at et av dem handlet om en utkjøpsklausul ved videresalg, der prosenter av en United-exit skulle gå til Erling Braut Haalands representanter (Mino Raiola/ pappa Alf-Inge Haaland?), Manchester United ikke ville akseptere.

NÅR EN SPILLER ikke havner der han tilsynelatende har mest lyst til å spille, er det trist for spilleren. Når det er agenters og bakmenns finansielle krumspring og ønsker om å berike seg selv enda mer på fotballens vegne som gjør at Manchester United sier nei, er det en god dag for fotballen.

JEG SKJØNNER TILBUD og etterspørsel, jeg skjønner kontrakter og jeg ser helst at avtaler overholdes selv om hahaha gjerne er holdningen til en løpende kontrakt så fort en spiller (og agent) får mulighet til tjene enda mer et annet sted.

Fotball handler først og fremst om penger.

Nesten ingenting annet.

Dessverre.

HADDE EN PLUSS en blitt to, og det var regnestykket jeg regisserte da Erling Braut Haaland begynte å banke inn mål i Champions League i september, ville 19-åringen fra Jæren fort vært i Manchester United nå. Slik gikk det ikke. Det ble for mange ukjente faktorer. Og da regnestykket ikke var satt til gå opp ved denne overgangen, men heller skulle løses ved neste kontraktskrivelse, ble det umulig for Manchester United.

Jeg sitter med en følelse av at det var en strek i regning for Erling Braut Haaland.

Hva det betyr for Paul Pogba, som representeres av samme agent, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer