Når alle andre har reist fra stadion er det fortsatt lys i Bjørndalens bobil

- Holder på til jeg får en halvro i sjela.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Skismører Svein Ivar Moen (41) har hatt ansvaret for skiene til Ole Einar Bjørndalen i hele hans suksessrike karriere.

Mens Bjørndalen bor sammen med resten av landslaget på en campingplass nede i Joensuu sentrum - et drøyt kvarter unna skiskytterstadion i Kontiolahti - så har kompisen og smøreren inntatt skiskytterlegendens bobil bare 50 meter unna målgangen på stadion.

Da får han både litt privatliv og kan jobbe effektivt med ski og utstyr.

Over midnatt Arbeidsdagene er nemlig lange.

- Jeg er i smøretraileren mellom åtte og ni om morgenen, og det blir ofte både ti og elleve om kvelden før vi er ferdig. Er det mye forskjellig vær, så kan det hende man holder på til tolv og ett på natta også, sier Svein Ivar Moen til Dagbladet.

- Du holder på til du har litt halvro i sjela på at du er forberedt på alle mulige forhold dagen etter. Du kan ikke ta utgangspunkt i værmeldinga, men det været som faktisk er ute.

- Egen lille hule Landslagsledelsen har reservert en seng for han på samme bosted som resten av laget. Moen foretrekker å trekke seg tilbake i bobilen.

- Jeg begynner jo å bli en gammel mann, så det er greit å ha sin egen lille hule, sier han og smiler.

- Og så er det kjekt å slippe dødtid. I stedet for å pakke sammen om kvelden og kjøre ned på et hotellrom å se på dårlig dubbet tv, spise litt, sove, og så kjøre opp på stadion igjen, så er det mer ålreit å slappe av her.

Bobilen har også parabol på taket, to tv-skjermer, stort soverom, fullt utstyrt kjøkken og en stor sittegruppe.

- Det er litt hjemmekoselig også. Her har jeg norsk tv og kan jeg spise den maten jeg har lyst på til enhver tid.

Gamle kompiser Svein Ivar Moen har vært kompiser siden de møttes på NTG på Geilo, og de har jobbet profesjonelt sammen i 15 VM og tre olympiske leker.

- Vi snakker sammen om alt mulig, men vi må skille mellom business og pleasure. Vi kan begge si til hverandre at dette var for dårlig.

- Må ha et visst press Bjørndalen har rundt 25 skipar med seg til VM i Kontiolahti, og før hvert renn ligger det et møysommelig arbeid bak utvelgelsen av det som til slutt ender opp som konkurranseparet. Moen kjenner litt på presset som følger å ha ansvaret for skiene til perfeksjonisten og svært meritterte Bjørndalen.

- Jeg lyver hvis jeg sier at jeg ikke gjør det. Men du må ha et visst press for å kunne yte maksimalt. Ole krever masse av de rundt seg, men jeg krever også masse fra han.

- Vi legger mye energi i dette og har et felles mål om at det skal bli best mulig resultat. Om du ikke har en passion og trøkk rundt det, så du blir spent og nervøs, så er du på feil plass, sier Svein Ivar Moen.

Ole: - Viktigste støttespiller Ole Einar Bjørndalen er svært fornøyd med å ha Svein Ivar Moen som smører. Han har 100 prosent tillit til kompisen.

- Svein Ivar er den støttespilleren som, konkret på prestasjon i alle mesterskap jeg har vært i, har hatt en avgjørende finger med i spillet. Ski er av det utstyret man må ha på topp, ellers har man ingen sjanse til å ta medalje, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Hvilket leder oss til smører Moens svært presise beskrivelse av jobben hans:

- Helt eller idiot. Det er skismørerens hverdag.