Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Når blir Stina Nilsson verdens beste? - Neste år, sier Sveriges landslagssjef

Tok sin første verdenscupseier i dag.

PÅ TOPP FOR FØRSTE GANG: Stina Nilsson spurtslo Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg på dagens sprint. 
Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
PÅ TOPP FOR FØRSTE GANG: Stina Nilsson spurtslo Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg på dagens sprint. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Det var ikke bare Federico Pellegrino det ble jublet og bjellet for i de sveitsiske alpene i dag. Da Stina Nilsson spurtslo Maiken Caspersen Falla i sprintfinalen fikk hun nesten like mye jubel som italieneren. 

Ikke-norske seiere har det vært lenge i mellom i verdenscupen i år, og plutselig fikk vi to renn uten norske vinnere.

Samtidig var dette stjerneskuddet Nilssons aller første verdenscupseier.

- Det var jättekul, sier Nilsson til Dagbladet og smiler.

Gøy å utfordre Norge
Hun sto over verdenscuprennene på Lillehammer sist helg med sykdom, og valgte også å stå over gårsdagens 15-kilometer i Davos. Og selv med så mange renn på sidelinja inntok hun tredjeplassen totalt i verdenscupen med dagens seier.

Så hvordan er det egentlig å være den ensomme jenta som skal utfordre den norske dominansen i langrennssporet?

- Først vil jeg jo si at jeg tror Charlotte (Kalla) også kommer til å komme tilbake, men det kjennes bra ut det. Jeg var jo ikke den eneste svensken i finalen i dag heller, så vi har også folk med.

Selv påstår hun at hun ikke tenker framover i det hele tatt. Den totale verdenscupen tenker hun ikke på, sier hun, og overfor Dagbladet påstår hun at hun ikke en gang tenker på neste helgs renn i Toblach.

Blir mester i Lahti
Men også svenskene ser at Silver-Stina har potensial i seg til å bli Guld-Stina om ikke så lang tid. De svenske trenerne er langt mer offensive enn Nilsson selv da Dagbladet spør om når Stina Nilsson blir verdens beste skiløper. 

- Ja, vi må vel få et verdensmesterskap først, da. Neste år, sier den svenske landslagstreneren Rikard Grip til Dagbladet og ler. 

Grip har vært påpasselig med å matche stortalentet forsiktig. Før sesongen bestemte de seg for å stå over flere renn i verdenscupen, uavhengig av hvordan Nilsson ligger an i verdenscupene. 

Den planen ligger fast, men nå bekrefter Grip overfor Dagbladet at Nilsson kommer til å gå Tour de Ski om hun ikke blir syk igjen før tourstarten i Lenzerheide 1. januar. 

For det som er hevet over tvil er at Stina Nilsson har blitt en bedre skiløper i år enn hun var i fjor. Det beviser den første verdenscupseieren hennes i dag. 

- Hun har trent bra i sommer og høst og framfor alt tatt steg i distanserenn, syns jeg. Hun er stabil og har vist bra form i de løpeen hun har gått, men nå får vi sakte og sikkert forsøke å jobbe framover mot de kommende rennene, sier Grip. 

Ung jente
Nilsson har så langt vært best i sprint, men andreplassen hennes i minitouren i Kuusamo viste at hun også kommer til å bli en utfrodring når distansene blir lengre også. 

Sprinttrener i det svenske landslaget, Johan Granath, tar seg en lang pause da vi spør om når han tror Nilsson blir best i verden. 

- Jaha, du. Vi får vel se, jeg vet faktisk ikke riktig, men jeg håper hun blir det. Det er det som er målet hennes i hvert fall, men vi må ta med at hun bare er 22 år gammel. Vi jobber langsiktig med henne, sier han. 

Selv vil ikke Stina Nilsson bli med på opphaussingen av seg selv. Et renn av gangen er oppskriften for henne akkurat her og nå. 

- Det er ingenting jeg spekulerer i, svarer hun på spørsmålet om når hun ser for seg å bli verdens beste.

- Men hva er det som har gjort at du etter åtte pallplasser tidligere nå endelig står øverst på pallen for første gang? 

- Jeg vet ikke. Det var bare sånn i dag.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media