<strong>LITT AV ET LØP:</strong> Usain Bolt skal ifølge rapporter ha reagert slik da han fikk se den nye verdensrekorden til Wayde van Niekerk. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen/NTB Scanpix
LITT AV ET LØP: Usain Bolt skal ifølge rapporter ha reagert slik da han fikk se den nye verdensrekorden til Wayde van Niekerk. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen/NTB Scanpix Vis mer

Når Bolt reagerer slik, vet du at du har gjort et helt vanvittig løp

Wayde van Niekerk kan bli den neste superstjernen i sprintsirkuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Wayde van Niekerk fra Sør-Afrika sjokkerte en hel friidrettsverden da han slo den legendariske 400 meter-rekorden til amerikanske Michael Johnson i natt.

Van Niekerk stormet i mål på tiden 43.03, som er 15 hundredeler raskere enn det Johnson løp i spanske Sevilla tilbake i 1999.

- Jeg hadde troen på at jeg kunne sette verdensrekord. Jeg har drømt om denne medaljen, sier van Niekerk.

Og det kanskje mest imponerende er at han gjorde det fra bane 8, en bane ingen løpere har klart å gå til topps på øvelsen i OL siden 1924.

Van Niekerk hadde tidligere løpt 43.48 på distansen. Det skjedde under VM i Beijing i fjor.

Trenes av 74-åring

Han trenes av en oldemor på 74 år(!). Ans Botha går under navnet «Tannie Ans» i sprintmiljøet, som betyr tante Ans. Hun har jobbet som trener siden 60-tallet, og var selv både sprinter og lengdehopper.

Hun møtte van Niekerk da sistnevnte gikk på skolen og ble nummer fire i en 200 meter-finale i junior-VM for seks år siden.

De to begynte å jobbe sammen oktober 2012 og framgangen van Niekerk har vist er dramatisk. Han har forbedret tiden sin med nesten fire sekunder på 400 meter.

- Hun er en utrolig kvinne. Hun har spilt en stor rolle i livet mitt og gjort at jeg er disiplinert og veldig fokusert på rollen og hvem jeg er. Jeg er veldig takknemlig for at treneren min har pushet meg til det ytterste. Alt er mulig. Jeg er bare glad for at jeg kan stole på jobben hun gjør, sier van Niekerk ifølge engelske The Guardian.

Ans Botha sier selv at hun blant annet har lånt tanker og ideer fra andre superstjerner som Usain Bolt. Det skjedde blant annet da hun var på plass under VM i Beijing i fjor.

- Det var helt nytt for meg og en fantastisk opplevelse. Jeg stjal (trener-ideer journ.anm.) med mine øyne. Hvis jeg ser noe som kan fungere på mine utøvere, vil jeg forsøke å implementere det. Det er slik jeg hele tiden forsøker å ta med noe nytt under treningene. De må trives på trening, det er veldig viktig. De sier at du aldri blir for gammel for å lære, særlig i friidrett, sier Botha, som er oldemor til fire barn.

Hun innrømmer at det er et stort ansvar å være trener for et så stort talent som van Nierkerk.

- Jeg vil ikke si at jeg er redd.. men jeg har et stort ansvar når det gjelder å få utøveren til å få ut sitt fulle potensial. I tillegg må jeg gjøre mitt beste slik at jeg ikke gjør noe som kan ødelegge ham, sier hun ifølge City Press.

Bolt hadde troa

Superstjernen Usain Bolts reaksjon på gulløpet kan du se i bunnen av denne artikkelen. Jamaicaneren sier at han forutså at van Niekerk ville ta den 17 år gamle rekorden en dag.

- Da han tok verdensrekorden tenkte jeg «wow». Han kom hit og beviste det jeg trodde, sier Bolt.

Van Niekerk har et godt forhold til Bolt. Han har blant annet tilbrakt tid i Jamaica sammen med Bolts trener Glen Mills. Et bevis på det gode forholdet viste Bolt da han avbrøt et intervju for å gratulere 24-åringen (se video nederst i saken).

Hva som gikk gjennom hodet til Michael Johnson (48) da rekorden hans ble slettet, er umulig å si. Han var iallfall begeistret etter løpet.

«Herregud! Verdensrekord fra bane åtte. Han tok den så raskt. Jeg har aldri sett noe liknende fra 200 til 400 meter. Han løpe kanskje raskere de siste 200 meterne enn de første», skriver Michael Johnson i BBC One.

Kirani James fra Grenada tok sølvet, mens USAs LaShawn Merritt løp inn til en bronsemedalje. Duoen var aldri i nærheten av gullet.

«LaShawn Merritt ristet på hodet og tenkte 'jeg kan ikke gjøre noe med det'», skriver Johnson videre.

Johnson trodde personlig at han kunne løpe 400 meter på under 43 sekunder, og stiller spørsmålet om van Niekerk kan gjøre det samme.

Van Niekerk er den første personen i historien som har løpt 100 meter under ti sekunder, 200 meter under 20 sekunder og 400 meter under 44 sekunder.

Wayde van Niekerk utvikling på 400 meter:

April 2013: 45,99

April 2014: 44,92

Juli 2014: 44,68

Juni 2014: 44,38

Juni 2015: 44,24

Juli 2015: 43,96

August 2015: 43,48

August 2016: 43,03

Kilde: City Press

<strong>BLE GRATULERT:</strong> Usain Bolt avbrøt intervju for å gratulere Wayde Van Niekerk etter verdensrekorden. Foto: AP Photo/David Goldman/NTB Scanpix
BLE GRATULERT: Usain Bolt avbrøt intervju for å gratulere Wayde Van Niekerk etter verdensrekorden. Foto: AP Photo/David Goldman/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer