Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Når den japanske kunstløpstjerna har vært i aksjon, pepres isen med bamser

Yuzuru Hanyu forsvarte gullet fra Sotsji. I forbindelse med konkurranser har han dog noen litt rare ritualer.

RYDDEJENTER: En gjeng sørkoreanske jenter rydder isen etter at hver utøver har vært i aksjon. Foto: AP Photo/David J. Phillip
RYDDEJENTER: En gjeng sørkoreanske jenter rydder isen etter at hver utøver har vært i aksjon. Foto: AP Photo/David J. Phillip Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): I natt ble det satt punktum for kunstløpkonkurransene i dette OL, da Alina Zagitova tok OARs første gull i dette mesterskapet. Hun vant med 239,57 poeng, marginale 1,31 poeng foran landskvinne Jevgenija Medvedeva (18).

Kunstløperne er stort sett store stjerner i sine hjemland, og fans kaster gjerne ting ned på isen. I japanske Yuzuru Hanyus tilfelle er det noe spesielt.

Hanyu, som vant OL-gull tidligere i mesterskapet, får nemlig Ole Brumm-bamser kastet etter seg.

Tidenes kunstløper?

Den 23 år gamle kunstløperen, som ble hele nasjonens kjæledegge da han tok gullet i herrenes kortprogram i Sotsji, kopierte denne bragden tidligere i mesterskapet. Han ble den første som forsvarte et individuelt gull på herresiden på mer enn 60 år.

YNDLING: Yuzuru Hanyu. Her forstår han at han har vunnet OL-gull. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
YNDLING: Yuzuru Hanyu. Her forstår han at han har vunnet OL-gull. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT Vis mer

Mange kaller ham tidenes kunstløper.

- Poengmessig er han det, men jeg liker ikke å være så bombastisk, andre løpere har også vært store. Det som gjør Hanyu veldig spesiell er at han har gått foran som et eksempel som en løper som har enorm vanskelighetsgrad og teknisk kvalitet i sine program, samtidig som at han leverer koreografi og tolkning av musikk på høyeste nivå, sier Lise Røsto Jensen, Eurosport-ekspert under mesterskapet, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Han legger alltid lista høyt for seg selv. Han var første løper i verden som landet et kvadrupel slyngehopp i konkurranse. Mange løpere sliter med å kombinere alle delene av kunstløp, det er dette han mestrer, og dette gjør ham til en komplett kunstløper, sier Jensen.

Men veien til de olympiske lekene i Pyeongchang har vært alt annet enn ukomplisert for mannen mange kaller tidenes beste kunstløper. Og det er knyttet til nettopp Ole Brumm.

Restriksjoner

Mange idrettsutøvere er kjent for å ha mer eller mindre sære ritualer og rutiner knyttet til konkurranseforberedelser, og Hanyu er ikke noe unntak.

Time Magazine skriver at han før hvert løp har med seg en papirlommetørkle-holder med Ole Brumm på, og på pressekonferanser blir han ofte avbildet med et kosedyr av den kjente og kjære figuren til A.A. Milne.

Så langt har det gått at Hanyus tilhengere har begynt å nærmest dekke isen med små kosedyrutgaver av Brumm etter at deres store helt har rundet av sitt program. Japaneren er imidlertid gavmild, og gir mer enn gjerne bort bamsene.

Men i OL må Hanyu bryte med tradisjonen. I henhold til det strenge rettighets- og merkevarereglementet til IOC, er det ikke tillatt for japaneren å la seg avbilde med Brumm.

New York Times skriver i dag om disse lokale kunstløperne som rydder isen etter at hver utøver har vært i aksjon. Det er stort sett jenter (én er gutt), som har blitt hentet fra kunstløp-klubber rundt om i Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!