Fotballtinget 2019

Når en utstøtt dommer står i veien for meget gode forslag, bør fotballtinget få beskjed om det

På fotballtinget 2018 gjorde Edvartsen-konflikten NFF og mange representanter blinde. Det har kostet dommerforeningen advokathonorarer de kunne spart seg.

FOTBALLTINGET: Terje Svendsen er president i et fotballforbund som lever i beste velgående. Dermed ikke sagt at alt er bra. Noen ganger går det for fort i svingene. Og det gjorde det i fjor da Hamar Idrettslags forslag om å styrke dommernes rettigheter ble nedstemt mot tre stemmer. Det bør tinget 2019 få beskjed om. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOTBALLTINGET: Terje Svendsen er president i et fotballforbund som lever i beste velgående. Dermed ikke sagt at alt er bra. Noen ganger går det for fort i svingene. Og det gjorde det i fjor da Hamar Idrettslags forslag om å styrke dommernes rettigheter ble nedstemt mot tre stemmer. Det bør tinget 2019 få beskjed om. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): For ett år siden ble et av fotballtingets beste og viktigste forslag – Hamar Idrettslags ønske om å styrke dommernes rettigheter når det gjelder ansettelsesforhold (feriepenger, sykepenger, pensjon og deltidsansettelse) – nedstemt mot tre stemmer.

20. februar i år – etter nærmest å ha brukt klipp og lim metoden på HIL's forslag – signerte Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball en avtale med Toppdommerforeningen rundt de nevnte problemstillingene.

– Vi ble most og fikk et skikkelig spark i ræva, sier HIL's styreleder Rune Stenberg.

– Det var ikke spesielt hyggelig.

JEG MENER Å huske at Rosenborgs styreleder, Ivar Koteng, sa han aldri hadde opplevd et forslag få mer juling. Mot tre stemmer i tingsalen er som 100–0 på fotballbanen. Hvilket betyr at tingdelegatene ikke bare så på forslaget som en unødvendig bruk av tingets tid.

De fleste oppfattet det som direkte meningsløst.

– Vi har en god forening og en god dialog med NFF. Vi ser ikke behov for dette, sa dommerforeningens leder, toppdommer Ola Hobber Nilsen fra talerstolen for ett år siden. Og bare så det er sagt, dette er ikke noe jeg mener å huske – sitatet fra dommerforeningens leder er protokollført. Alt mens dommerkomiteens leder, Arnor Dingen, heller ikke så behovet for feriepenger, sykepenger, pensjon og ryddige ansettelsesforhold for dommerne.

Vel, nå gjør de det.

Alle sammen.

ET HALVT ÅR etter tinguttalelsen "Vi har en god forening og en god dialog med NFF. Vi ser ikke behov for dette" sa Ola Hobber Nilsen følgende til VG:

"NFF må ta sitt arbeidsgiveransvar på alvor og opptre i henhold til arbeidsmiljøloven. Ansettelse er viktig for oss fordi en ansettelse vil gi oss større forutsigbarhet og trygghet. Da blir det lettere å planlegge hverdagen som dommer, og vil forhåpentligvis fremme rekrutteringen og utviklingen av norske toppdommere. Vi mener at vi i praksis allerede er ansatte fordi vi har en så tett tilknytning til NFF. Det er på tide at NFF forholder seg til oss som arbeidstakere.

Toppdommerforeningen hadde akkurat engasjert advokatfirmaet Hjort i kampen mot Norges Fotballforbund.

Et halvt år etter at de jagde Hamar IL's forslag ut av tingsalen, ble en høyesterettsadvokat satt på saken.

JEG SITTER MED en sterk følelse av at det ikke var forslaget som var problemet for et år siden. Det var budbringeren. Hamar IL's styreleder Rune Stenberg er en av Svein-Erik Edvartsens støttespillere. Til tinget 2018 hadde han også med seg forslag om en frittstående dommerkomité og begrensninger av dommersjefens (Terje Hauge) makt. Og alle som husker et år tilbake i tid vet hvordan konfliktnivået var da.

Da Rune Stenberg argumenterte for forslaget det ble en helt nødvendig avtale av nesten et år seinere, var det Sven-Erik Edvartsen tinget hørte.

MANGE DOMMERE RINGTE og støttet Rune Stenberg i bakkant av fotballtinget 2018. Enkelte også i mer enn spørsmålet rundt dommernes rettigheter. Men ingen ville fronte det, ta opp mikrofonen og tale makta imot.

Dommer-Norge er fortsatt splittet.

Svein-Erik Edvartsen var ikke det eneste problemet.

Og Rune Stenberg er selvfølgelig på dette fotballtinget også.

Gir han tinget dommerforeningen og dommerkomiteen rødt kort, bør delegatene reise seg og applaudere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer