Harry Maguire er verdens dyreste forsvarsspiller

Når forsvarsspillerne snart koster en milliard, vil Premier League bli stadig dyrere på tribunene og TV

Harry Maguire har overtatt plassen til Virgil van Dijk som verdens dyreste forsvarsspiller. Prislappen er ingenting Ole Gunnar Solskjær bør være stolt av.

UNITED-KLAR: Ole Gunnar Solskjær har sikret seg Harry Maguire for 80 millioner pund. Det gjør England-stopperen til verdens dyreste forsvarsspiller. Foto: Manchester United.
UNITED-KLAR: Ole Gunnar Solskjær har sikret seg Harry Maguire for 80 millioner pund. Det gjør England-stopperen til verdens dyreste forsvarsspiller. Foto: Manchester United.Vis mer

MARKEDET ER FRITT, pengene rår, betalingsviljen er tilsynelatende alltid til stede for dem som bare må ha, og da Virgil van Dijk ble hentet fra Southampton til Liverpool for halvannet år siden forsvarte Jürgen Klopp overgangen med at «det er sånn det er».

Skal du ha den spilleren du ønsker, må du betale det han koster.

Koste hva det koste vil.

VIRGIL VAN DIJK kostet Liverpool 75 millioner pund, rundt 830 millioner kroner ifølge pundets romjulskurs 27. desember 2017. Jeg mente ingen forsvarsspillere forsvarte en slik prislapp, og at fotballens pengegalopp var til å bli kvalm av. Vålerenga-trener Ronny Deila derimot, en scoren Liverpool-sjel som hadde hatt van Dijk i Celtic før han gikk til Southampton og Premier League, mente nederlenderen var verdt hver eneste krone.

Siden det, og på halvannen sesong under Jürgen Klopps kloke ledelse i Liverpool, har Virgil van Dijk blitt en av verdens beste midtstoppere, mange mener den beste.

Resten av historien, det vil hvem som til de grader tok feil basert på utvikling, prestasjoner og til slutt Champions League-trofeet som ble vunnet i Madrid 1. juni, er en mobbende og godt gående føljetong i sosiale medier.

TRE OG ET halvt døgn før sommervinduet 2019 stenger for Premier League-klubbene har Ole Gunnar Solskjær og Manchester United gjort Harry Maguire til verdens dyreste forsvarsspiller. 80 millioner pund, gi og ta, er den offisielle overgangssummen.

Pytt, pytt.

Standarden ble satt for 20 måneder siden.

Må du, så må du.

I NORSKE KRONER tilsvarer det i underkant av 870 millioner. Med sign on fee og lønn i kontraktsperioden er vi godt over milliarden. Og selv om jeg hører Pep Guardiola skryte Harry Maguire opp i skyene, gratulere Ole Gunnar Solskjær med kjøpet – samtidig som han skrøner med at han skulle ønske Manchester City hadde hatt råd til Englands landslagsstopper – er jeg fortsatt av den oppfatning at pengegaloppen i fotballen er til å bli kvalm av.

Pengene Manchester United betaler for å kjøpe én enkelt forsvarsspiller kunne finansiert tolv av seksten eliteserieklubber en hel sesong.

Smak litt på den.

Jeg prøver ikke å kontrollere markedskreftene, men likevel.

Hvor skal dette ende?

OLE GUNNAR SOLSKJÆR smiler og er fornøyd, har fått den spilleren han ønsker og trenger, og deler sikkert Jürgen Klopps van Dijk-forklaring om at «det er sånn det er». Skal du være med på leken o.s.v. Men et eller annet sted ned i veien er det alle som elsker Premier League og den mest ettertraktede versjonen av det vakre spillet, folk som deg og meg, som må være med på betale en del av denne kaka gjennom stadig økende billettpriser og økte månedlige utgifter på betalings-TV.

Som om fotballen – det som en gang var arbeiderklassens spill – ikke er dyrt nok allerede.

I dag er fotballspillerne mangemillionærer/milliardærer, mens arbeiderklassen mister jobbene sine.

Smak litt på den også.