Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Når han blir presset, er han ikke sterkere enn andre toppspillere

Sjakkfenomenet Caruana ikke skremt av Carlsens VM.

UTFORDRER: Verdensmester Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana under Sinquefield Cup i september. Caruana regnes av mange som den største utfordreren til VM-tittelen.
Foto: Stringer / NTB scanpix
UTFORDRER: Verdensmester Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana under Sinquefield Cup i september. Caruana regnes av mange som den største utfordreren til VM-tittelen. Foto: Stringer / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mange med peiling mener 22-åringen Fabiano Caruana blir utfordreren for Magnus Carlsen neste gang VM-tittelen står på spill om to år.

Den USA-fødte italieneren er nummer to på FIDE-rankingen bak Carlsen, har slått nordmannen i år, og regnes som «det neste store» i sjakkverdenen.

Caruana må opplagt gjennom kandidatturneringen før han får møte verdensmesteren, men det hindrer ham ikke i å bruke årets VM-kamp som analysebakgrunn. I et intervju med chess24.com avslører unggutten at han ser klare svakheter hos Magnus Carlsen.

- Han regnes som en stor sluttspillspesialist, men når han blir presset til å forsvare seg, er han ikke sterkere enn andre toppspillere, sier italieneren.

- Jeg slo nylig Carlsen i et sluttspill, og så i en veldig kompleks og uoversiktelig kamp. Han er bare et menneske. Det viktigste er å ikke være redd for ham, sier Caruana.

22-åringen har stor respekt for nordmannen, og skryter blant annet av at Carlsen tok tak for å forbedre et område som lenge ble ansett som en svakhet - åpningene. Likevel slår han fast:

- Generelt sett kan du utspille ham i mange ulike stillinger hvis du spiller sterkt. Ok, det er ikke lett, men det er mulig, sier unggutten.

Sjokkerte med syv seire på rad Fabiano Caruana er født i Miami og oppvokst i Brooklyn, og han har vekket oppsikt med spillet sitt i år.

I september herjet han med Magnus Carlsen og de andre i Sinquefield Cup, der spillet hans nærmest sjokkerte en hel sjakkverden.

- Det er helt vanvittig. Han bare slipper bikkjene, så er det «bang, bang», utbrøt Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel da han fulgte turneringen sammen med TV 2.

Med aggressivt og fryktløst spill vant italieneren til slutt turneringen, etter å ha gått seirende ut av sine syv første partier.

- Vanligvis er det noe som ikke går som planlagt, du har noe tvil, men ikke den gangen. Selvfølgelig var det en unik hendelse, sjansene for å vinne syv på rad er i nærheten av null. Men det viste seg at det er mulig, sier Caruana om bragden i dag.

- Anand ble for nervøs Nå skal han kjempe for å få møte Magnus Carlsen i VM-kamp. Da håper han at han takler presset bedre enn Vishy Anand har gjort de to siste årene.

- Jeg tror ikke Vishy virkelig trodde han kunne vinne i det avgjørende partiet. Den eneste seieren hans kom fordi Carlsen valgte en fryktelig variasjon. I resten av partiene var han ikke i nærheten, og det virket som om han ikke virkelig trodde på sjansene sine. Han mistet kontroll over nervene sine, sier Caruana til chess24.com, som spør:

- Tror du du selv ville klare å takle det enorme mentale stresset ved en VM-kamp?

- Det er vanskelig å si, for jeg har aldri spilt på det nivået. Jeg tror jeg ville klart å holde meg rolig og fokusert, men før du befinner deg i den situasjonen er det umulig å vite, sier Fabiano Caruana.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling