Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Profiler i vinter-OL

Når han konkurrerer, står «hele» Japan stille

10 navn å se opp for under OL i Sør-Korea.

SUPERSTJERNE I JAPAN: Yuzuru Hanyu. Foto: NTB Scanpix
SUPERSTJERNE I JAPAN: Yuzuru Hanyu. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kryr av verdensstjerner under de olympiske lekene i Sør-Korea når verdens beste skal konkurrere om edelt metall.

Dagbladet har plukket ut ti utenlandske profiler vi mener du bør følge ekstra godt med på.

Mikaela Shiffrin
22-åringen Vail i USA er ennå ung, men hun har preget teknikkdisiplinene i alpint siden hun fikk sitt store gjennombrudd med en verdenscupseier i Åre i 2013. Siden den gang har hun stått øverst på pallen 33 ganger i verdenscup og har 3 VM-gull og ett OL-gull. Shiffrin har opptrådt på en rekke av verdens største talkshow og sponsorer sikler etter underskriften hennes.

KJEMPER OM ALPINTTRONEN: Mikaela Shiffrin. Foto. NTB Scanpix
KJEMPER OM ALPINTTRONEN: Mikaela Shiffrin. Foto. NTB Scanpix Vis mer

Shaun White
Få, om noen vinteratleter har samme stjernestatus som 31 år gamle Shaun White. Selv om han har klippet bort det karakteristiske røde, lange, krøllete håret, er fregnene der og minner oss om hans storhet.

Med White kommer en aura av kalkulerende merkevarebygging og en vinnervilje som overgår de fleste. Han konkurrerer ofte i trange bukser og skinnjakke. Og han gir beng i konkurrentene – alt handler om at han skal vinne.

SUPERSTJERNE: Shaun White.
SUPERSTJERNE: Shaun White. Vis mer

Snowboard er en sport i kraftig utvikling, men 31-åringen har hengt med i utviklingen. Han har 2 gull fra OL-halfpipen og en drøss av X Games-seirer. Under OL i Sotsji var han den mest søkte utøveren. ​

Sven Kramer
10. desember 2017 var en merkedag for Sven Kramer. Da mistet han rekorden på 5000 meter til kanadiske Ted-Jan Bloemen. Det smerter nok nederlenderen – som har lekt seg med konkurrentene hele karrieren – men han har fortsatt en CV få andre kan matche. Den inneholder blant annet 2 OL-gull og 13 VM-gull.

Blir dette OL-et som Kramer igjen viser at han er den moderne skøytesportens desiderte ener, eller er det starten på fallet for en ny stjerne?

MÅ FINNE STORFORMEN: Sven Kramer.
MÅ FINNE STORFORMEN: Sven Kramer. Vis mer

Yuzuru Hanyu
Når Yuzuru Hanyu konkurrerer – står Japan stille. Den 23 år gamle kunstløperen har en vanvittig karriere. Han har tolv verdensrekorder, har høyeste score gjennom tidene i kortprogram, fri og total. Han er den første som krysset den magiske 100-grensen i kortprogram, 200-grensen i fri og 300 i totalscoren. i Sotsji ble han den yngste som tok OL-gull på 64 år.

Slik blir det stor ståhei av i Japan. Han har opptrådt i en rekke reklamer og sponsorer går langt i å få underskriften. Hanyu ble i 2016 kåret til Japans nest største idrettsutøver – bak tennisspilleren Kei Nishikori.

UNIKUM: Yuzuru Hanyu. Foto: NTB Scanpix
UNIKUM: Yuzuru Hanyu. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lindsey Vonn
Alpinsirkuset har en rekke stjerner, men få om noen er større enn amerikanske Lindsey Vonn. 33-åringen er den mestvinnende kvinnelige alpinisten gjennom tidene med 76 verdenscupseire, og har i tillegg rukket å samle med seg åtte OL- og VM-medaljer. Vonn har også fått medieomtale for forholdet til golfens største stjerne, Tiger Woods, enkelte lettkledde bilder og en generell kjendisstatus få andre idrettsutøvere kan skryte av.

DRONNINGEN: Lindsey Vonn. Foto: NTB Scanpix
DRONNINGEN: Lindsey Vonn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ilya Kovalchuk
​Hockey-frelste må dessverre belage seg på et OL uten de store NHL-stjernene. Men fortsatt er det flere spillere med kølle og hjelm som er kjent verden over. Den største av dem alle – Ilya Kovakchuk.

Da han signerte for New Jersey Devils i 2010 fikk han en 15 år lang kontrakt verdt 100 millioner dollar. Kovakchuk har banket inn mål på bestilling i NHL og ble på drømmelaget 2 ganger. Og slik har han fortsatt i moderlandet Russland

Kovalchuk er ferdig med kontrakten i SKA ST. Petersburg – og allerede har ryktene om et NHL-comeback begynt å virre. Det er ingen overraskelse. Han var toppscorer i ligaen flere ganger under forrige opphold, og den kompromissløse stilen

SULTEN BJØRN: Ilya Kovalchuk
SULTEN BJØRN: Ilya Kovalchuk Vis mer

Marcel Hirscher
Alpint-verden har flere av OLs største stjerner. Der kommer også østerrikeren Marcel Hirscher. 28-åringen, som de siste årene har fått knallhard konkurranse av norske Henrik Kristoffersen, er et fartsmonster som har vunnet verdenscupen i alpint seks år på rad.

Men én ting mangler i 28-åringens CV. OL-gull.

Han tok sølv i slalåm i Sotsji, mens det ble en fjerde- og femteplass i slalåm og storslalåm i 2010. Ett OL-gull vil være den endelige bekreftelsen på at den østerrikske superstjernen er en av idrettens aller største – noensinne.

I EGEN KLASSE: Marcel Hirscher. Foto: NTB Scanpix
I EGEN KLASSE: Marcel Hirscher. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Martin Fourcade

Den franske skiskytteren har vært den beste skiskytteren i verden i en årrekke. Han har vunnet verdenscupen totalt seks år på rad, har to OL-gull og tolv VM-gull.

Fourcade er også en mann som snakker fra levra, noe som gjør at det ofte koker rundt ham. Fourcade har protestert høylytt mot russernes dopingproblem og gikk i protest fra medaljeseremonien da russerne nektet å hilse på ham etter miksstafetten under VM i 2017.

Denne sesongen har Johannes Thingnes Bø truet franskmannens trone. Så gjenstår det å se om kongen slår tilbake igjen.

VERDENS BESTE: Martin Fourcade. Foto: NTB Scanpix
VERDENS BESTE: Martin Fourcade. Foto: NTB Scanpix Vis mer


Kamil Stoch

Den 30 år gamle hopperen skrev seg for alvor inn i de bankende polske hopphjertene da han tok to OL-gull i Russland for fire år siden.

Legg på 26 verdenscupseirer og at de «galeste» hoppsupporterne i verden elsker ham, så har du en cocktail det virkelig svir av.

Har vist storform den siste tida, og kan ta en ny dobbel med full klaff i Sør-Korea.

POLSK FAVORITT: Kamil Stoch. Foto: NTB Scanpix
POLSK FAVORITT: Kamil Stoch. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ryom Tae-Ok og Kim Ju-Sik

FÅR MYE OPPMERKSOMHET: Ryom Tae-Ok og Kim Ju-Sik. Foto: NTB Scanpix
FÅR MYE OPPMERKSOMHET: Ryom Tae-Ok og Kim Ju-Sik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er fortsatt usikkert om Nord-Korea sender noen representanter til OL i nabolandet. Hvis de vil, løser IOC det.

Så enkelt er det. Noen ganger trumfer politikk resultatlister.

To som allerede er kvalifisert, er Ryom Tae-Ok and Kim Ju-Sik. De to kvalifiserte seg i fjor høst, og selv om de ikke er i verdenstoppen – vil de få stor oppmerksomhet under lekene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!