Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Når jeg taper, om ikke jeg hater motstanderen, så er det ikke langt ifra

Carlsen knuste Anand. Så knuste han alle i kampen om Folkets Idrettspris.

DOBBEL DB-VINNER: Årets Navn i Dagbladet, og vinner av Folkets Idrettspris. Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, hedres for et fantastisk år. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DOBBEL DB-VINNER: Årets Navn i Dagbladet, og vinner av Folkets Idrettspris. Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, hedres for et fantastisk år. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): De fleste minnes gliset til Magnus Carlsen etter det avgjørende partiet i VM-kampen i Chennai. Det lyste ikke bare av lettelse, for det hadde jo gått den veien en stund, men også av ren glede over å ha nådd målet han hadde jobbet for i så lang tid.

Før jul ble han kåret til Årets Navn i Dagbladet, i dag kan vi fortelle at Folkets Idrettspris går til sjakkongen for andre år på rad. Denne gangen var seieren enda mer overlegen, 23-åringen fikk over halvparten av samtlige stemmer.

Alle elsker Carlsen.

- Jeg er generelt stor sportsfan, jeg er glad i både fotball og ski og golf og andre ting. Det er jo til og med snowboard og freestyle her, det er alt mulig, og jeg følger jo med på det meste. Jeg syns det er morsomt å være i et sånt selskap, sier Magnus Carlsen når han ser på lista over de andre nominerte.

Velger seg Tutta Han har dyp respekt for alle sammen, men det er en utøver som peker seg ut når vi ber ham velge sin egen favoritt.

- I år tror jeg det ville blitt godeste Tutta. Hun har vunnet masse, er snart førsteplass på verdensrankingen, og så er Espen (Agdestein, manager) stor golf-fan og vil jeg skal si det, sier Carlsen og ler.

Han ser likheter mellom seg selv og Suzann Pettersen, begge er store helter i verdensidretter, men driver med ting nordmenn tradisjonelt sett har hatt litt distanse til.

- Verken sjakk eller golf har noen gang vært folkesporter, men det er ting folk liker å gjøre på amatørbasis. Det er kanskje også mange som setter pris på noe som er fotball eller ski, sier stormesteren.

Vanskelig å være kompiser VM-kampen mot Vishy Anand slo alle rekorder med tanke på interesse, ute og hjemme. Seertallene på NRK var høye, klikktallene på nett var skyhøye, og i India var oppmerksomheten total.

Til slutt var det Magnus Carlsen som kunne glise. Han malte hjemmefavoritten Vishy Anand i senk, til slutt var det en slagen og mutt mester som måtte tåle nordmannens lystige seierssvar på pressekonferansen da det hele var over.

- Tror du Anand liker deg, som person?

- Det er klart, det er vanskelig når man spiller match mot hverandre, spesielt etter å ha tapt. Hadde jeg tapt mot noen i en match, så  tror jeg - samme hvor mye respekt jeg hadde hatt for den personen som menneske og sjakkspiller - at det ville vært vanskelig å tenke så mange positive tanker om den personen på en stund framover, svarer Magnus, som ikke har snakket med Vishy Anand eller noen i teamet hans siden avslutningen i India.

Man trenger kanskje fiendebildene for motivasjon, ikke ulikt det Petter Northug har snakket om mange ganger.

- For meg: Selv de beste jeg kommer veldig godt overens med - taper jeg mot dem, så ... Om «hater dem» er litt drøyt, så er det ikke langt ifra. Når man er direkte konkurrenter, så er det vanskelig å være kompiser, selv om man prøver å skille mellom det å sitte ved brettet og kjempe, og det som skjer ellers, sier Carlsen.

Sjakken vil tjene på Carlsens metode Mannen som har redefinert sjakken, er han blitt kalt. En ny æra, Carlsen-epoken, sporten er forandret for alltid. Magnus Carlsen innrømmer at det kanskje noe i det.

- Det er klart at min tilnærming er litt forskjellig fra mange andres. Jeg er kanskje litt mer «sportsmann» enn mange er vant med, jeg ser på det litt mer som sport enn mange andre gjør, sier han.

Samtidig tror han flere og flere vil nærme seg hans måte å spille sjakk på.

- Folk har begynt å venne seg til det allerede: At det ikke gis ved dørene, at man må spille alle stillinger til slutten. Det regner jeg med kommer til å bli en trend framover. Det blir bra kjemping, rett og slett. Det vil ikke alltid bli like vakkert å se på, men på lang sikt tror jeg sjakken vil tjene på det, sier Carlsen.

- Hvor mye betyr det for deg å vinne priser som Folkets Idrettspris?

- Jeg har jo merket opp gjennom årene at det er mange som har fulgt med og satt pris på det jeg har holdt på med, og under og etter VM har det kanskje eksplodert litt. Det er hyggelig å få den anerkjennelsen, spesielt med tanke på de navnene som har vunnet før, sier Norges sjakkonge, og legger til med et selvbevisst smil:

- Spesielt kanskje han som vant i 2009 er jeg veldig glad for å være i selskap med.

Vinneren i 2009 het Magnus Carlsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media