Når Johansen slaktes, blir familien bekymret

- De vet ikke alltid hvordan jeg føler det.

BRYR SEG IKKE OM KRITIKKEN: Stefan Johansen prater om livet som en av norsk fotballs største stjerner.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
BRYR SEG IKKE OM KRITIKKEN: Stefan Johansen prater om livet som en av norsk fotballs største stjerner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

BUDAPEST (Dagbladet): - Jeg vil ikke si at skader er den eneste grunnen til at formen har vært svak. Jeg er ikke typen som skylder på dét. Jeg tar heller selvkritikk. Jeg er ærlig på at jeg ikke var på det nivået som jeg ønsket i starten av sesongen, sier Stefan Johansen til Dagbladet.

På det luksuriøse etablisementet Elizabeth Park Hotel i hjertet av Budapest kommer 24-åringen gående i et par hvite flipflopper. Vardøværingens lange lokker ligger striglet bak ørene. Det er pressetreff med landslaget. Samtlige norske riksmedier er representert. I rundt 20 minutter sirkler journalister og fotografer rundt de norske spillerne før de brått sikter seg inn på sine ønskede intervjuobjekter.

Som alltid er det mange som ønsker å prate med Johansen. I samtale med Dagbladet tar han seg likevel god tid til å fortelle om presset som følger med å være mannen majoritetsandelen av Fotball-Norge ser til når EM-deltakelsen skal avgjøres i den ungarske hovedstaden i kveld.

Mange kritiske røster Etter å ha tatt bronse i U21-EM og vunnet Tippeligaen med Strømsgodset i 2013, fikk Johansen «Kniksenprisen» som beviset på at han var Norges beste spiller.

Sist sesong fulgte 24-åringen opp suksessen med nye titler i Celtic-trøya. På veien var Johansens prestasjoner så gode at klubbens fanatiske fanskare kåret ham til lagets beste spiller, en utmerkelse også ligaens øvrige spillere ga ham like etter.

Hyllesten virket lenge endeløs, men da Celtic røk ut av Champions League-kvalifiseringen i august ble skryten byttet ut med røstene til en hel haug av negative kritikere. Slik har det fortsatt i hele høst. I skotske medier har Johansen blitt omtalt som gullgutten Ronny Deila burde, men ikke tør å vrake, mens de samme supporterne som trykket ham til brystet for bare noen måneder siden nå refser ham.

- Når resultatene er dårlige blir det ofte mange kritikere blant fans og media, men jeg henger meg ikke så mye opp i det. Det er en del av fotballen, forteller Johansen.

Bekymret familie Som en viktig brikke både for Celtic og det norske landslaget blir kravene fra omgivelsene høye. Johansen føler likevel ikke at presset har blitt merkbart større etter at stjernestatusen ble oppnådd. Han opplevde å få mye tyn også i fjor sommer da Champions League-eventyret stanset før det i det hele tatt kom i gang i møtet med slovenske Maribor.

Personlig blir Johansen heller ikke preget av kritikken, men han forteller at folkene rundt ham - familien, vennene og samboeren - av og til blir engstelig på hans vegne.

ROLIG: Johansen i dialog med Dagbladet under landslagets pressetreff.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
ROLIG: Johansen i dialog med Dagbladet under landslagets pressetreff. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

- Det preller av meg, enten det som blir sagt er positivt eller negativt, men de rundt meg kan bli redde for at jeg tar meg nær av det. De vet ikke alltid hvordan jeg føler det, men etter en telefonsamtale roer også de seg ned, forteller Johansen og smiler forsiktig.

Suksessfaktoren Samtalene fungerer også som en terapi for han selv. Spesielt de med samboeren Pernille som han har vært sammen med siden han gikk på ungdomsskolen i Bodø.

- Vi løser disse tingene fint, forteller han.

Løst seg har også skadeprobleme hans gjort. Etter plager i både hofta, ryggen og nakken har Johansen endelig kunnet trene for fullt de siste seks ukene.

- Det er deilig å kjenne at kroppen fungerer igjen. Det er alfa og omega for meg. De siste ukene føler jeg formen bare har blitt bedre og bedre.

- Hvordan vil du selv beskrive prestasjonene dine i høst i forhold til maksnivået ditt?

- Tidlig i høst var de et godt stykke unna, det var de, men i det siste har det gått bedre. Det handler om å finne en stabilietet i det jeg gjør som fører til at jeg holder et høyt nivå hele tiden. Det er egentlig det alt handler om. Folk har visse forventninger til meg, men jeg må bry om det jeg kan gjøre noe med - og det er å bli bedre. Jeg bygger stein for stein, så blir det bra til slutt, kalkulerer Johansen.

Full av energi Han har mange gode kvaliteter, med løpskapasiteten blant hans aller fremste. Og det er på ustanselige løp fra boks til boks norske tilhengere ønsker å se ham i kveld.

Det er da han er best. 

- Vi har bygget opp bra med energi, og jeg tror guttene er steinklare for å gjøre det som kreves. Nå er jeg bare giret på å gå ut på banen og få jobben gjort, sier han innbitt.

- Så vi får se løpsmaskinen Johansen tilbake igjen nå?

- He-he. Vi satser på det. For jeg tror ungarerne er litt nervøse. Nå er det de som har alt å tape. Det er vi som er i angrepsposisjon. Og det skal vi utnytte, forsikrer Johansen.

FØLER SEG BRA: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ville vite hvordan det sto til med Johansen under pressetreffet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
FØLER SEG BRA: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ville vite hvordan det sto til med Johansen under pressetreffet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer