Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Europa League: Ajax-Manchester United

Når José Mourinho bruker hodet som i Stockholm er han absolutt The Special One

Manchester United har i løpet av en taktisk festkveld i Stockholm snudd opp ned på en skuffende sesong. Igjen var Mourinho på sitt beste da det gjaldt som mest.

EN VINNER: Jose Mourinho etter Europa League-seieren i kveld. Foto: Reuters / Andrew Couldridge/ NTB Scanpix
EN VINNER: Jose Mourinho etter Europa League-seieren i kveld. Foto: Reuters / Andrew Couldridge/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ajax-Manchester United 0-2 (0-1)

MANCHESTER UNITED HAR vunnet to trofeer i en sesong som var mer enn skuffende helt fram til Europa League ble vunnet gjennom et taktisk mesterverk på Friends Arena. Det forteller alt om et rufsete lags potensial gitt muligheten til å forsterke med noen helt nødvendige klassespillere. For selv om Manchester United ikke er et bedre fotballag med dette trofeet i hendene, så tyder alt på at de kommer til å bli det.

Når en svak sesong kan feires med et skikkelig party i Stockholm er det lettere å gyve løs på det neste fotballåret.

JOSÉ MOURINHO HAR vunnet alle sine triumfer gjennom ekstrem kynisme og taktisk klokskap. Han har ikke risikert mye, portugiseren. Han har tenkt sine faglige tanker, lagt sine strategier og gjennomført dem til punkt og prikke. Det var på den måten han tok Porto hele veien til Champions League-trofeet i 2004, det var sånn han kronet Inters fantastiske 2010-sesong (The Treble) med Champions League-seier over Bayern Munchen (2-0), og det var sånn han denne skjebnekvelden tok Manchester United tilbake til de gode selskap.

Uten Champions League 2017/2018 ville Manchester United fortsatt å være det den har vært siden Sir Alex Ferguson takket for seg, en gigantisk klubb med et ganske ordinært fotballag.

Tilbake i klubbturneringen over alle klubbturneringer kan José Mourinho for alvor begynne å gjenreise den falmede storheten.

DENNE FINALEN MOT Ajax handlet derfor om mer enn resultatet og et trofé Mourinho egentlig ikke har noe til overs for selv om det var 2003-seieren med Porto i forgjengeren UEFA-cupen som var den virkelige begynnelsen på karrieren hans. Mer enn noe annet handlet den om Manchester Uniteds framtid. Som plutselig er lys igjen etter 2-0 i Stockholm.

Fordi Champions League og troen på en ny storhetstid vil åpne opp for spillerinvesteringer langt ut over det Paul Pogba kostet for snart et år siden.

AJAX HAR IMPONERT alle gjennom måten de har vokst seg gode i denne sesongens Europa League. Åttendeslfinalen mot FC København, kvartfinalen mot Schalke 04 og semifinalen mot Lyon - Ajax har tatt steg og blitt stadig bedre. Men i denne kampen, utfordret av José Mourinhos fotballhjerne, fant de aldri en løsning på Manchester Uniteds ekstremt kompakte og disiplinerte forsvarsspill.

Det ble mest gutter mot menn.

Bokstavelig talt.

JEG VET IKKE om det var ekstremt press, mannens iboende arroganse eller bare forståelig selvtilfredshet som fikk José Mourinho til stort sett å holde seg i ro kampen igjennom, i hvert fall fram til 2-0 da alt handlet om å opprettholde disiplinen og komme seg i press og på riktig side av ballen. Jeg registrerer bare at han lykkes med alt. Først ved å stenge av alle oppspillpunkter gjennom å spille mann/mann sentralt på midtbanen da Ajax hadde ballen bak i laget, en sperremanøver som tvang Ajax sine midtstoppere ekstremt mye ballbesittelse og til valg de ikke er vant med. Dernest gjennom å pakke inn Ajax-yndlingen Kasper Dolberg med herrene Chris Smalling og Daley Blind i eget midtforsvar, så effektivt at da den 19 år gamle dansken gikk av banen etter en drøy time hadde han knapt vært borti ballen. Og hadde det ikke vært for Bertrand Traorés gode selvtillitt og ekstreme ferdigheter en mot en hadde ikke Ajax evnet å utfordre Manchester United i det hele tatt.

Så god var taktikken.

Så eksemplarisk ble den gjennomført.

MANCHESTER UNITED ER tilbake der de ønsker å være, men som en maktfaktor i engelsk og internasjonal fotball er det et stykke igjen. Laget som feirer denne triumfen er ikke i nærheten av å vinne noe neste sesong. Manchester United er ikke gode nok. Hva klubbens ambisjoner angår er Ajax knapt en målestokk. Men de kan fort bli det om eierne vil det.

Det er José Mourinhos neste utfordring.

Den er 2-0 over Ajax ganger ti.

Hele Norges coronakart