SMIL LITT DA, JOSH: Joshua King jubler ikke akkurat for sin 1-0-scoring mot Panama på Ullevaal Stadion i juni. Skal landslaget i det hele tatt kunne drømme om fullsatte tribuner er det på tide at alle begynner å gi av seg selv, spesielt når Norge scorer mål. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SMIL LITT DA, JOSH: Joshua King jubler ikke akkurat for sin 1-0-scoring mot Panama på Ullevaal Stadion i juni. Skal landslaget i det hele tatt kunne drømme om fullsatte tribuner er det på tide at alle begynner å gi av seg selv, spesielt når Norge scorer mål. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Nations League: Norge-Kypros

Når lille Norge møter enda mindre Kypros blir enden på visa årets største fotballkamp

Det er bare ett utfall som holder mål og kan kalles godkjent på Ullevaal stadion torsdag kveld: Hjemmeseier.

ULLEVAAL (Dagbladet): Treningene er mest for syns skyld. Slik landslagsfotballen er blitt er det knapt tid til øving og terping. Det er derfor forberedelsene er så viktige. Eller repetisjonene slik spillerne opplever det under metodiske og enspora Lars Lagerbäck.

Det gjelder å holde seg til manus.

Ingenting er nytt med Norge.

DET ER EN landslagstreners jobb å planlegge, forberede og ta høyde for alle mulige scenarioer inn mot en landskamp. Fotballen er jo rund, må vites. Kampene blir jevnere og jevnere – alt kan skje. Ingenting er gitt, motstanderne – uansett hvem de er – er som regel bedre enn sitt (dårlige) rykte.

I CAMP NORWAY tilfaller den jobben Lars Lagerbäcks høyre hånd, assistenttrener, Per Joar Hansen. Det er han som innhenter all informasjon om Norges motstandere. Det er han bryter det store bildet ned i mindre fragmenter og detaljer – analyserer, planlegger og skisserer. Før han presenterer funnene, grundig og med faglig tyngde, gjerne også for oss i media.

Alltid med en advarende pekefinger.

Ingen motstander er for svak til å bli tatt lett på.

MAN KAN SI mye om norsk landslagsfotball, men forberedelsene og planleggingen inn mot kampene er god og holder vann alle dager. Norge tar med andre ord alle motstandere på alvor. San Marino eller Tyskland, grundigheten er den samme. Og at spillerne responderer på alvoret og viktigheten som presenteres før kamp så vi da Norge slo et av verdens dårligste landslag 8–0 på bortebane i fjor høst.

Å aldri undervurdere en motstander er også en ferdighet.

KYPROS ER PER dato nummer 87 på FIFA-rankingen. Norge er 53. Kypriotene vil ikke bli undervurdert. Så svake er de ikke. Norge er nødt til å være skjerpet om torsdagskvelden på Ullevaal skal levere resultatet vi håper, tror og krever. For selv om Per Joar Hansen prøver å advare på det sterkeste – og ja, han har et poeng, alle landskamper på dette nivået er potensielle snubletråder om du ikke er på – så handler Norge-Kypros bare om en ting:

Norsk seier.

JEG SIER IKKE det blir lett eller som en tur i parken. Jeg sier bare at vi må vinne. Som vi alltid gjør mot Kypros. Uten inntak. Vi har møtt dem ni ganger, vunnet ni og står med en målforskjell på 24–5 i åtte kvalifiseringskamper og en privatlandskamp.

I seks av kampene har vi scoret tre mål.

NORGE-KYPROS ER åpningskampen i Nations League. Det er derfor den er så stor. Den største lille landskampen på veldig mange år. En landskamp som på mange måter vil definere fotballhøsten, interessen i folket og mulighetene til å møte den ordinære EM-kvalifiseringen – den som starter og spilles i 2019 – med en gardering i baklomma.

Det er det Nations League handler om for et lag som Norge.

Å gi seg selv en ekstra mulighet.

SLÅR VI KYPROS er grunnlaget lagt. Da reiser vi til Bulgaria og kamp to søndag 9. september med et utgangspunkt som matcher ambisjonen, å vinne Nations League gruppe C3. Gir vi bort poeng – to eller tre – blir det usedvanlig vanskelig. Ikke bare å vinne Nations League gruppe C3, men å overbevise det norske folk om at laget som har vunnet fire treningskamper så langt i 2018, er verd større oppslutning enn det som er varslet torsdag kveld.

Nations League er fotballandslagets sjanse til å gjenopprette forholdet og tilliten til folket.

Slår vi Kypros, og det holder i lange baner med 1-0, vil Norge herrer A være tilbake på sporet.