LIVERPOOL-SEIER: Ingen managere har vunnet flere ganger mot Pep Guardiola enn det Jürgen Klopp har gjort med Borussia Dortmund og Liverpool. Foto: Carl Recine / Reuters / NTB Scanpic
LIVERPOOL-SEIER: Ingen managere har vunnet flere ganger mot Pep Guardiola enn det Jürgen Klopp har gjort med Borussia Dortmund og Liverpool. Foto: Carl Recine / Reuters / NTB ScanpicVis mer

Manchester Citys første tap i Premier League

Når Liverpools motspill fungerer på sitt mest energiske er det best i verden

Klopp-fotballens press, stress og påførte tidsnød ga Manchester City en sjelden lærepenge på Anfield. De visste det kom, men klarte likevel ikke å håndtere det.

Liverpool-Manchester City 4–3 (1–1)

PEP GUARDIOLA VISSTE det kom, snakket om det på forhånd, men klarte ikke å forberede laget sitt på Jürgen Klopps høytpressende og ekstremt energiske fotball. Slik ble også Manchester City tatt med buksene nede på Anfield. Ikke overraskende i form og fasong, det var Klopp-fotball til beinet og når Liverpool er på bittet og responderer maksimalt er de vanskelige å stoppe.

Men overraskende fordi feilene Manchester City begikk var så mange.

Og grove.

DEN TAPTE DUELLEN (Fabian Delph) til 1–0 er sånt som skjer med alle lag og alle spillere. At Citys balltap endte med et tidlig Liverpool-mål skyldtes derimot giringen, besluttsomheten og rett-fram-fotballen Jürgen Klopp hadde snakket spillerne sine stinne av i garderoben før kampen. For i det øyeblikket Alexander Mark David Oxlade-Chamberlain så det var ledig gress i lengderetningen, så tok han rommet, utfordret han det og feide ballen i mål.

Da, etter bare ti minutter, var Manchester City advart.

De tok ikke aggressiviteten til Liverpools seks fremste spillere inn over seg før de hadde sluppet inn tre mål til.

KEVIN DE BRUYNES balltap høyt i banen i forkant av 2–1 er også sånn som skjer. Forskjellen, igjen, er farten og gjennombruddsviljen Liverpool omstiller med. Det er den som plager deg. Det er den som gjør et lag i ubalanse forsvarsløst. Og derfor tok det ikke mange sekundene før ballen var på Citys halvdel, i Roberto Firminos besittelse.

Resten var en brasiliansk formalitet.

TO NYE DEFENSIVE glipp, og nå snakker vi om grove feil, avgjorde kampen. City-stopper Nicolás Otamendi hadde målgivende til Liverpools tredje scoring. City-keeper Ederson hadde målgivende til den fjerde. Og selv om avslutningene til både 3–1 (Sadio Mané) og 4–1 (Mohamed Salah) var kunstverk begge to, så taper du fotballkamper når sånt skjer.

Selv om motstanderens motspill handler om å framprovosere feilene som avgjorde denne fotballkampen, så var det ikke bare Liverpools iver og energiske fortreffelighet som matchen.

Manchester Citys åpenbare skjødesløshet bidro sterkt.

ET AV DE store spørsmålene før denne kampen var om Liverpool vil savne Philippe Coutinho. Svar: Selvfølgelig vil de det. Coutinho er en av verdens beste fotballspillere. Alle lag skulle ønske de hadde en spiller av slikt format. Men det hjelper Jürgen Klopp og presset på både han og klubbens styre som sådan at de slo Manchester City uten den lille brasilianeren.

Sesongen gikk i hvert fall ikke – slik mange Liverpool-supportere har fryktet – i grøfta mot den suverene ligalederen.

Snarere tvert imot.

PEP GUARDIOLA GRAVDE seg ikke ned i egen elendighet da 1–1 ble til 4–1 i løpet av ni ekstreme Liverpool-minutter. Han nekter nemlig å gi opp, spanjolen. Han finner seg ikke i å bli ydmyket. Alle fotballkamper kan vinnes, alternativt deles. Selv når man er tre mål ned og bare har et kvarter igjen å gjøre det på er det forbudt å gi opp. Slik ga Manchester Citys karakter, spillstyrke og to reduseringer denne matchen en dramatisk slutt.

Det forteller meg at det ikke er noen fare med Manchester City.

Ikke fordi de har en 15 poengs buffer før Manchester United møter Stoke på Old Trafford (mandag kveld).

Men fordi laget tross alt tapte med stil.