LEGENDARISK: Eric Cantona opplevde stor suksess som spiller i Manchester United i løpet av fem år på 90-tallet, men han huskes like godt for det famøse kung fu-sparket på en tilskuer i 1995, som førte til at han fikk åtte måneders karantene. I forbindelse med en pressekonferanse i etterkant av episoden leverte han også det berømte sitatet om sardiner og tråler. Foto: Stephane De Sakutin / AFP / NTB Scanpix
LEGENDARISK: Eric Cantona opplevde stor suksess som spiller i Manchester United i løpet av fem år på 90-tallet, men han huskes like godt for det famøse kung fu-sparket på en tilskuer i 1995, som førte til at han fikk åtte måneders karantene. I forbindelse med en pressekonferanse i etterkant av episoden leverte han også det berømte sitatet om sardiner og tråler. Foto: Stephane De Sakutin / AFP / NTB ScanpixVis mer

«Når måkene følger etter tråleren, er det fordi de tror det vil bli kastet sardiner i sjøen»

20 år siden det berømte Cantona-sitatet.

(Dagbladet): Fotballhistorien er full av minnerike sitater og ellevill språkbruk, men det spørs om ikke Eric Cantonas legendariske og mystiske ordtak fra 1995 trumfer dem alle:

«When the seagulls follow the trawler, it is becuase they think sardines will be thrown into the sea» - eller oversatt til norsk:

«Når måkene følger etter tråleren, er det fordi de tror det vil bli kastet sardiner i sjøen».

Fra fengsel til samfunnstjeneste Manchester United-spilleren hadde ikke sagt et ord siden det berømte kung fu-sparket og de påfølgende slagene mot Crystal Palace-supporteren Matthew Simmons da han ble geleidet av banen etter å ha fått rødt kort på Selhurst Park 25. januar 1995.

En drøy måned seinere, 31. mars, ventet verdenspressen på franskmannens forklaring - etter at Croydon Magistrates? Court hadde omgjort dommen på to ukers fengsel til 120 samfunnstjeneste for ungdom i Manchester.

Det var innkalt til pressekonferanse, og hysteriet var totalt da Eric Cantona ankom lokalet, flankert av advokater og Manchester United-direktører.

«Thank you very much» Men pressekonferansen tok en brå og uventet retning da Cantona fikk ordet etter noen innledende bemerkninger av daværende Manchester United-direktør Maurice Watkins:

I stedet for å komme med sin versjon, så liret Eric Cantona av seg det bemerkelsesverdige sitatet, attpåtil med en drikkepause underveis, fulgte opp med «thank you very much», reiste seg og forlot pressekonferansen.

Reaksjonen i salen var først en forsiktig latter, før undringen tok over. Hva i all verden var dette?

«When the seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea»!

Angrep mot pressen Riktignok var Cantona både eksentrisk og uforutsigbar, men et slikt vanvittig sitat, var det slik han skulle forklare seg etter å ha gått til fysisk angrep på en tilskuer?

Sitatet var et verbalt angrep rettet mot pressen, som hadde stimet seg sammen for å få noen godbiter, eller sardiner, servert av kaptein Cantona på tråleren.

Men Cantona var på ingen måte interessert i å mette nyhetssultne journalister - men hans få ord foret like fullt verdenspressen med mer snacks enn de noen gang kunne ha drømt om.

Men fullstendig surrealisisk, det var det.

Brøt alle grenser Maurice Watkins forsøkte seg med en forklaring overfor pressen:

«Det var en obskur ting å si, men Cantona har simpelthen ikke lyst til å være her og svare på deres spørsmål. Han har fått nok. Han har vært under et stort press».

Overfallet på Selhurst Park skapte naturligvis enorme overskrifter. Det går ofte hett for seg på banen, ja, men ved å gå til fysisk angrep på en tilskuer gikk Eric Cantona langt over alle grenser.

Overtalt til å bli Manchester Uniteds umiddelbare reaksjon var å suspendere lagets største stjerne for resten av sesongen - 21 kamper, før det engelske fotballforbundet (FA) ila Cantona åtte måneders karantene for angrepet på Crystal Palace-supporteren.

I tillegg fikk han altså 120 timers samfunnstjenste, i stedet for to uker i fengsel.

Gjennomgangsmelodien var at det famøse kung fu-sparket var det siste engelsk fotball ville se av Eric Cantona, men Manchester United-manager Alex Ferguson klarte å overtale franskmannen til å bli i klubben.

Comeback mot Liverpool 1. oktober samme år Cantona tilbake på banen etter å ha sonet åtte måneder karantene, og han scoret på et straffespark i 2-2-kampen mot Liverpool.

Året etter, i 1996, ble Eric Cantona kåret til Årets spiller av den skrivende pressen. Den sesongen ble han også matchvinner i FA-cup-finalen mot Liverpool på Wembley - noe som sørget for Uniteds andre «The Double» på tre sesonger.

Etter at Manchester United vant Premier League også i 1997 annonserte Cantona at han la opp som spiller, bare 30 år gammel.

Siden har franskmannen fokusert på sin skuespillerkarriere.

Men det spørs om Eric Cantona noen gang kommer til å levere en like dramatisk rolle som den han utspilte på Selhurst Park i januar 1995.

• Eric Cantona vant Premier League fire ganger og FA-cupen to ganger i løpet av sine fem sesonger i Manchester United (1992-97).

SISTE POKAL: Eric Cantona løftet i 1997 sin fjerde og siste Premier League-pokal i Manchester United. Foto: AP Photo/Tony Spencer
SISTE POKAL: Eric Cantona løftet i 1997 sin fjerde og siste Premier League-pokal i Manchester United. Foto: AP Photo/Tony Spencer Vis mer