OL-mester Finn Christian Jagge er død

Når Mesternes mester plutselig dør

Når den røffeste atleten blir syk og dør bare 54 år gammel, må vennene klamre seg til noe større enn et OL-gull.

FINALELAGET: Finn Christian Jagge sammen med Ailo Gaup og Trine Haltvik fra «Mesternes mester» 2011. De tre finalistene var med på å gjøre Dag Erik Pedersens program til et av Norges mest populære. Og det var ikke fordi de gamle sportsheltene imponerte oss med den fysiske formen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FINALELAGET: Finn Christian Jagge sammen med Ailo Gaup og Trine Haltvik fra «Mesternes mester» 2011. De tre finalistene var med på å gjøre Dag Erik Pedersens program til et av Norges mest populære. Og det var ikke fordi de gamle sportsheltene imponerte oss med den fysiske formen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG blir Finn Christian Jagge minnet som en superatlet. Olympiamesteren i slalåm var jo også det; glitrende god i det meste av idrett akkurat i de åra da sport ble viktigere enn noen gang i det lille landet vårt.

Vi skulle til å arrangere olympiske vinterleker på Lillehammer, og vise verden at vi kunne dette med å leke i snø og på is bedre enn noen andre. Bare to år før hadde ellers ubetydelige Norge vært en sensasjon under vinter-OL i Albertville 1992.

Først distanserte unggutten Kjetil André Aamodt storstjerna Marc Girardelli i Super-G - en øvelse der tre av de fire beste var norske. Så sjokket Jagge den italienske legenden Alberto Tomba i slalåm i første omgang, og holdt unna i finalen til et overraskende OL-gull.

En helt ny alpinnasjon var født. Norge hadde plutselig vunnet så mye i alle mulige øvelser i disse vinterlekene, at lederne våre syntes de måtte avslutte det hele med å sammenkalle til en internasjonal pressekonferanse for å forklare resten av verden hva som hadde skjedd med oss.

Men akkurat det gikk skeis.

FOR da de stolte norske idrettssjefene var ferdige med foredragene om den grundige jobben for å gjøre oss til en stormakt i vintersport igjen, måtte en reporter fra New York Times forsikre seg om at han hadde forstått de nye metodene bak Norges framgang riktig:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer