Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Når naboene møtes til Europa-dyst

Historisk tilbakeblikk på nabooppgjør i Europa.

 DRAMA I VENTE:  Liverpool og James Milner (t.v) møter Manchester United og Daley Blind til kamp 2 i Europa League torsdag 17. mars. Foto: NTB Scanpix.
DRAMA I VENTE: Liverpool og James Milner (t.v) møter Manchester United og Daley Blind til kamp 2 i Europa League torsdag 17. mars. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Det første oppgjøret endte 2-0 til Liverpool, og skaffer Merseyside-laget et glimrende utgangspunkt før Europa League-oppgjøret på Old Trafford 17. mars.

Og historien viser at dette handler om mer enn den typiske europacupdynamikken. Når lagene som vanligvis møtes gjennom gjennom seriespill og eventuelt engelske cuper, skal møtes i en Europa-turnering, blir det hele mer spesielt.

Vi har tatt en titt på tidligere europeiske oppgjør mellom naboer og rivaler.

1. Milan-Inter, 2002/03 (Champions League semifinale)
Slaget om Milano er ikke det som det en gang var. Begge klubbene har smått begynt reisen mot Europas beste selskap igjen. Likevel vil det nok bli en stund til to av klubbene fra Italias nest største by begge spiller en semifinale i Champions League.

Forrige gang begge nådde semifinalen var i 2003. Carlo Ancelottis Milan og Hector Cupers Inter ble selvfølgelig trukket mot hverandre.

Milan med spillere som Paolo Maldini, Andrij Sjevtsjenko, Andrea Pirlo og Alessandro Nesta i troppen skulle møte et Inter-lag med Javier Zanetti, Fabio Cannavaro, Hernan Crespo og Alvaro Recoba.

Milan tok seg til semifinalen på bortemål. Ironisk da begge kampene ble spilt på San Siro. Milans hjemmekamp endte 0-0. Returoppgjøret endte 1-1.

2. Real Madrid-Atletico Madrid, 1958/59 (semifinale Serievinnercupen)
Atlético Madrid var bare sekunder unna å slå byrivalen i Champions League-finalen i 2014.  Sergio Ramos utliknet på tampen og i ekstraomgangene var storebror hakket bedre.

Mye jevnere blir det ikke-men det var det faktisk da lagene møttes i semifinalen i 1959. Atletico fikk plass i turneringen-selv om de ble nummer to i La Liga, siden Real Madrid var tittelforsvarere.

Atletico vant det første oppgjøret foran 120 000 tilskuere på Santiago Bernabéu. Returoppgjøret endte med 1-0 i Reals favør. Dermed måtte det en tredje kamp til. Klubblegendene Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskas sørget for at Real var klare for sin fjerde strake finale.

3. Spartak Moskva-Dynamo Kiev, 1994/95 (Champions League, gruppespill)
Over 90 000 strømmet til Respublykanskyi stadion for å få med seg oppgjøret. Der fikk de se Dynamo slå sine rivaler 3-2. Spartak ledet 2-0 før ukrainerne slo voldsomt tilbake og sikret seg tre poeng. Det ble de eneste poengene de tok.

Spartak fikk sin revansje noen måneder seinere med en 1-0-seier i Moskva. Selv om de spilte uavgjort mot Bayern München og Paris Saint-Germain røk de ut sammen med Dynamo Kiev.

Året ble de kastet ut av turneringen. Grunnen var de forsøkte å bestikke en dommer før kampen mot Panathinaikos.

4. Juventus-Fiorentina, 1989/90 (UEFA Cup finale)
Supportere av andre italienske klubber liker ikke Juventus. For Fiorentina er hatet enda sterkere. I 1990 husket de fleste fortsatt hvordan de ble lurt ut av Scudettoen og så pokalen havne hos rivalen.

 FARVEL REAL:  Lionel Messi tok saken i egne hender og sendte Real Madrid ut av Champions League i 2011. Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB Scanpix.
FARVEL REAL: Lionel Messi tok saken i egne hender og sendte Real Madrid ut av Champions League i 2011. Foto: REUTERS/Sergio Perez/NTB Scanpix. Vis mer

Fiorentina så sin mulighet for hevn da lagene møttes i UEFA Cup-finalen i 1990. Før den første finalen hadde ryktene om at deres egen stjerne Roberto Baggio var på vei til Torino-klubben begynt å svirre. Juventus vant det første oppgjøret 3-1. Returoppgjøret endte 0-0. Kort tid etter ble Baggios overgang bekreftet.

5. Hamburg-Werder Bremen, 2008/09 (semifinale UEFA Cup)
Werder Bremen slo rivalen i den tyske cupen etter straffesparkkonkurranse bare ei uke før de skulle møtes i Europa. Hamburg ville mest i det første oppgjøret og tok med seg en 1-0-seier fra kampen på Weserstadion.

Men Bremen slo tilbake. Diego, Claudio Pizarro og Frank Baumanns scoringer sørget for en 3-2-seier. I finalen ble det tap mot Sjakhtar Donetsk.

6. Barcelona-Real Madrid, 2010/11 (semifinale Champions League)
José Mourinho vs. Pep Guardiola. Førstnevnte vant kanskje kampen utenfor banen-men ikke på.

Mourinho hadde fyrt opp stemningen til gagns før duellen.

Madrid klarte et respektable 1-1 på bortebane, men det hjalp ikke. For på Bernabeu hadde Barcelona vunnet 2-0 uka før. Lionel Messi scoret et av sine fineste mål da han fintet vekk hele Real-forsvaret før han satte ballen forbi Iker Casillas. Barcelona gikk videre med 3-1 sammenlagt. I finalen slo de Manchester United på Wembley.

Totalt har El Clásico funnet sted fire ganger i europeiske turneringer. 1960, 1961, 2002 og 2011.

7. Rapid Bucuresti-Steaua Bucuresti, 05/06 (kvartfinale UEFA Cup)
Det ble spilt mye UEFA Cup-fotball i Bucuresti i 2005/06. Rapid, Steaua og Dinamo var alle med i turneringen. Sistnevnte endte sist i sin gruppe, mens de to andre tok seg til kvartfinalen hvor de ble trukket mot hverandre.

1-1 i det første oppgjøret ga Steaua bortemålet som var nødvendig. Etter 0-0 ei uke etter var de videre.

8. Sevilla-Real Betis, 13/14 (åttendedelsfinale Europa League)
Noe surere tap skal du lete lenger etter.

Real Betis tok med seg en 2-0-ledelse fra bortekampen. Salva Sevilla strødde salt i Sevilla-såret da han doblet ledelsen et kvarter før slutt.

Men hjemme i Betis var rollene snudd om. Carlos Bacca sørget for at lagene var like langt med sin scoring og sendte kampen til ekstraomganger. Der scoret ingen av lagene.

I straffesparkkonkurransen beholdt Alberto Moreno og Ivan Rakitic roen, mens Betis' Alfred N'Diaye og Nono ikke gjorde det for Betis.

 COMEBACK:  Sevilla slo tilbake og sendte rivalen Betis ut av Europa League etter å ha tapt det første oppgjøret 2-0. Foto: NTB Scanpix.
COMEBACK: Sevilla slo tilbake og sendte rivalen Betis ut av Europa League etter å ha tapt det første oppgjøret 2-0. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media