Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018, sluttspill: Brasil-Mexico 2-0

Når Neymar er glad spiller Brasil en fotball hele verden må elske

Brasil 2018 begynner å likne veldig på en verdensmester i fotball. Jo oftere de tar fram sitt høyeste nivå, jo nærmere kommer de målet.

VERDENS GLADESTE GUTTER: Neymar (10) og Paulinho feirer Brasils 1-0 scoring mot Mexico. Øyeblikk som det, offensive aksjoner du ser stadig oftere fra brasilianerne i dette mesterskapet, gjør at storfavorittene nå er enda større favoritter til VM-tittelen. Foto: AP Photo/Frank Augstein)
VERDENS GLADESTE GUTTER: Neymar (10) og Paulinho feirer Brasils 1-0 scoring mot Mexico. Øyeblikk som det, offensive aksjoner du ser stadig oftere fra brasilianerne i dette mesterskapet, gjør at storfavorittene nå er enda større favoritter til VM-tittelen. Foto: AP Photo/Frank Augstein) Vis mer

Brasil-Mexico 2–0 (0–0)

NEYMAR HAR SLUTTET å gråte, har nesten sluttet å filme og ser stadig bedre ut i et VM der de store nasjonene har gått på den ene smellen etter den andre. Det lover godt for Brasil. Men enda bedre for veien videre (til Moskva) er lagets øverste nivå.

Ikke sånn å forstå at det er overraskende høyt.

Det visste vi fra før.

Oppturen er at vi ser det stadig oftere.

MEXICO VAR VELDIG gode den første halvtimen i denne åttendedelsfinalen, kontrollerte kampen med stadige initiativ fra kantene, men skapte ikke de store sjansene. Det gjorde derimot Brasil. Og det er det som er forskjellen på Brasil og all de andre, de trenger ikke en meter en gang for å skape en sjanse.

Gir du Neymar muligheten går han gjerne av et forsvar i en telefonboks.

Det samme gjør Jesus, Coutinho og Willian.

REAGERER: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen mener det er mindre filming og juks i kvinnefotballen. - Det er ikke spesielt sjarmerende, sier de i samtale med programleder Øyvind Godø. Vis mer

FARTEN MED BALLEN i beina, ferdighetene i denne farten, den kollektive forståelsen av kreativitetens uforutsigbare uovervinnelighet – den som bare oppstår mellom gode fotballspillere fordi de er så gode og bytter plasser ettersom det passer – alt dette er Brasil. Samt viljen til å fullføre angrep. Det var sånn de tok ledelsen 1–0. Det var sånn de vant kampen. Og selv om Mexico selvfølgelig begikk defensive feil på veien til Neymars 1–0 er det helt naturlig.

Når du er livredd for hva motstanderen kan finne på fra 25 meter og inn begår du feil i ren og skjær defensiv desperasjon.

Det er også en brasiliansk ferdighet.

DU KAN NEMLIG ikke gardere deg mot mål som Brasils 1–0. Neymars hælspark til Willian er en ting. Willians rykk, passering og målgivende pasning – et kinderegg fra den øverste hylla – er tre ting til. Og fordi bevegelsene og berøringene utføres med en presisjon og en timing du aldri kan være i forkant av, kommer du på etterskudd.

Det eneste alternativet er egentlig en felling med et påfølgende straffespark.

Som om det forandrer noe.

PÅ TOPPEN AV den offensive kraften har Brasil 2018 en forsvarsevne tidligere årganger knapt har vært i besittelse av. De angriper ikke lenger med ti mann. De angriper med seks og forsvarer seg med ti. Og det er denne balansen, sammen med en organisering uvant for et brasiliansk landslag, som etter fire VM-kamper har ført til at Alisson Becker bare har vært nødt til å forholde seg til seks avslutninger på eget mål.

Det pluss viljen til å blokkere skudd som hockeyspillere.

POTENSIELLE VM-VINNERE, store fotballnasjoner mange hadde som favoritter da turneringa startet, har allerede reist fra Russland. Tyskland, som ble sist i gruppe F, helt sist, var det største skrellet, kanskje VM-historiens største, tysk grundighet tatt i betraktning.

DOKUMENTAR: Filmen forteller den utrolige historien om Neymars reise fra gatene i Praia Grande til å bli en av superstjernene på Barcelona. Video: FourFourTwo Vis mer

SPANIAS TAP FOR VMs lavest rangerte lag, hjemmenasjonen Russland (70), var et sjokk til. Argentinas exit litt mer forutsigbar. VM-kvalifiseringen var jo ikke den beste. For har du trøbbel mot Island og blir rundspilt av Kroatia sier det seg selv at du trenger veldig mye mer enn en sliten og i perioder veldig tafatt Lionel Messi når Frankrike fyrer på alle sylinderne og bestemmer seg for å skru opp tempoet.

Legger du de regjerende europamesterne på toppen av nasjonene med sju VM-titler mellom seg, selv om Portugal ikke var blant de mest betrodde favorittene, er tunge lag med mange verdensstjerner allerede på ferie.

DET HAR SKAPT et VM der et av disse seks lagene – Russland, Kroatia (20), England 12), Colombia (16), Sverige (24) eller Sveits (6) – er i VM-finalen 15. juli. På den andre siden av tablået fighter Brasil (2), Belgia (3) Frankrike (7) og Uruguay (14) om retten til den andre billetten til Lusjniki stadion i Moskva.

Før VM var Brasil den største favoritten.

De er ikke mindre favoritter nå.

DIREKTE: Tete Lidbom og Marius Lien gjester Dagbladets VM-studio før kveldens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer