I DAVOS: Petter Northug gjør seg klar til nye renn i Davos og møtte Dagbladet fredag ettermiddag. Foto: John Rasmussen
I DAVOS: Petter Northug gjør seg klar til nye renn i Davos og møtte Dagbladet fredag ettermiddag. Foto: John RasmussenVis mer

- Når noen klarer å lage oppstyr av det, da har de for lite å gjøre

Northug flirer av russerbråket.

DAVOS (Dagbladet): Petter Northug er på plass i sveitsiske Davos og gjør seg klar til helgas renn: Tremil lørdag og sprint søndag.

Det stormet rundt Northug etter verdenscuphelga på Lillehammer forrige helg. Et utspill om at han ønsker å ødelegge livet til den russiske ankermannen på stafetten i OL skapte debatt.

- Det må jeg bare flire av, sier Northug til Dagbladet i dag.

- Når noen klarer å lage oppstyr av det, da har de for lite å gjøre og er veldig flinke. Dette er noe jeg bare må flire av, sier han.

- Er det en bevisst strategi med få pressemøter i høst?

- Det er vel ingen hemmelighet at jeg helst ikke snakker til media. Hvis det var opp til meg, ville det ikke vært pressetreff i dag heller. Og heller ikke lørdag og søndag etter rennene, sier Northug.

- Men noe må jeg jo stille opp på. Og da kan det virke som noen prøver å lage mange saker ut av et lite treff, sier Northug.

I Sverige har fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic lansert en egen mobil-app som kommer med sitater fra svensken etter kamper.

- Er en slik mobil-app aktuelt for deg, Petter?

- Nei, den som skulle holdt på med det ville fått for mye å gjøre, sier Northug til Dagbladet.

«Ødelegge livet» I VG mandag ble Petter Northug sitert på at han «skal ødelegge livet» til den russiske ankermannen på det russiske stafettlaget i OL.

- På stafett er det krig og man får bare håpe at man går ut likt med Russland på deres hjemmebane. Da skal jeg ødelegge livet hans, så han ikke kan vise seg på en idrettsplass igjen, sa Northug til VG da de møtte ham tidligere i høst.

SPURTSLÅTT: Russland vant herrestafetten på Lillehammer. Her jubler ankermann Maxim Vylegzhanin  som gikk inn til førsteplass. Petter Northug bak til høyre endte som nummer tre.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SPURTSLÅTT: Russland vant herrestafetten på Lillehammer. Her jubler ankermann Maxim Vylegzhanin som gikk inn til førsteplass. Petter Northug bak til høyre endte som nummer tre. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Etter å ha tapt spurten mot Russland og Maxim Vylegsjanin på Lillehammer, slo VG sitatet stort opp.

- Jeg skjønner at det ser groteskt ut når det står slik, sa Northug-manager Are Sørum Langås til Dagbladet tidligere denne uka.

Flere reagerte på utspillet, noe Norges skiforbund har forståelse for. I boka «Norske Vinnerskaller» som kom på markedet i midten av oktober, forteller blant andre Petter Northug om de mentale prosessene som har gjort utvalgte norske idrettshelter til vinnere.

- Ikke heldig Northug forteller spesielt mye om ski-VM i Oslo, som ble en besettelse for ham og en gigantisk motivasjon. Hans egne ord om femmilsinnspurten forteller noe om hvor mye prestisje Petter la ned i mesterskapet.

Idet feltet sprekker opp bare noen kilometer før mål, går følgende gjennom hodet hans:

«Samtidig henter jeg som planlagt frem motiverende tanker og mentale triggere i den indre dialogen min: Det her er det siste viktige løp i ditt liv, hvis du vinner denne femmila så har du tatt femmila i tre mesterskap på rad, hvis du vinner dette løpet så trenger du ikke gå flere skirenn, for da har du vunnet det viktigste skirennet i ditt liv! Når vi sklir ned på baksiden av Gratishaugen avanserer jeg til fjerde-femte posisjon. Jeg ser alle løperne foran meg, og har god kontroll på dem. Men så kommer fallet! Jeg sklir over skiene til han som faller, det er nesten fall på meg også. Da får jeg hjertet i halsen, og tenker at der kunne livet mitt ha vært ødelagt, så heldig er du ikke en gang til.»

- For Petter var VM på hjemmebane det største han kunne oppleve. Han tror russerne har det på samme måte nå som han hadde da, og vinner han stafetten på russernes hjemmebane har han ødelagt for dem. Uttalelsen fra Petter er ikke helt heldig, men det er sagt i en sammenheng, sa Langås.

- Ingenting verdt Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther skrev etter Northug-utspillet tidlig denne uka at det bare er trist når Petter snakker slik:

«En slik tilnærming til det å vinne, tærer på selve verdien av seier. Ved å måtte fornedre en annen for å føle deg stor, viser du jo bare din egen manglende størrelse», skrev Sæther.

Kommentaren kan du lese i sin helhet her.

VIL SLÅ TILBAKE: Petter Northug (foran) tapte spurten på stafetten på Lillehammer søndag. I Davos vil han slå tilbake.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL SLÅ TILBAKE: Petter Northug (foran) tapte spurten på stafetten på Lillehammer søndag. I Davos vil han slå tilbake. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer