Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Når norsk fotball starter opp igjen, skriver Anne Sturød TV-historie

- Overraskende i 2017.

GLEDER SEG: Anne Sturød skal kommentere norsk fotball på Discovery-kanalene. Foto: Discovery Networks Norway
GLEDER SEG: Anne Sturød skal kommentere norsk fotball på Discovery-kanalene. Foto: Discovery Networks Norway Vis mer

Aldri tidligere har en norsk TV-kanal hatt en kvinnelig hovedkommentator på fotball. Men nå blir Anne Sturød (41) historisk.

Når fotballsesongen starter opp i april, blir Sturød hovedkommentator for Discovery-kanalene Eurosport Norge og MAX. I første omgang for OBOS-ligaen, men også etter hvert i Eliteserien.

- Jeg har litt skrekkblandet fryd, sier 41-åring, som har vært sportsreporter i mange år.

Seks år

Det var høsten 2015 at det ble kjent at Discovery og VG hadde kjøpt rettighetene til Tippeligaen, eller Eliteserien som det nå heter. Avtalen strekker seg fra 2017 til 2022 - og gjelder også OBOS-ligaen.

Med under én måned igjen til seriestart, er kommentatorkorpset på plass. For første gang er en kvinne hovedkommentator på fotball i Norge.

- Jeg ble spurt i fjor høst og sa ja med en gang. Det var en sjanse jeg måtte ta, forteller Sturød.

- Og vi skriver 2017, det var kanskje på tide?

RUTINE: Anne Sturød har lang erfaring med fotballjobbing. Her med CMore-gjengen i 2013. Bak fra venstre: Steffen Iversen, Jon Hartvig Børrestad og Kenneth Fredheim. Foran fra venstre:  Amund Skiri, Anne Sturød og Lars Tjærnås.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
RUTINE: Anne Sturød har lang erfaring med fotballjobbing. Her med CMore-gjengen i 2013. Bak fra venstre: Steffen Iversen, Jon Hartvig Børrestad og Kenneth Fredheim. Foran fra venstre: Amund Skiri, Anne Sturød og Lars Tjærnås. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Ja, det er litt rart at det ikke har skjedd tidligere. Det er stadig flere jenter som jobber med fotball, og mange er veldig flinke. Jeg vet ikke hvorfor dette har stått igjen, påpeker Sturød, opprinnelig fra Ulefoss i Telemark.

Debut

Debuten blir storkampen i OBOS-ligaen mellom Start og Fredrikstad på Sør Arena 2. april.

- Jeg er forberedt på blandede reaksjoner. Men det må du være forberedt på enten du er mann eller kvinne. Det er et krevende fag, du kan ikke være verdensmester fra dag én

Hun fortsetter:

- Selv om jeg synes mange er flinke, er det dumt å prøve å være andre enn meg selv. Jeg må finne min egen stil - være klar over mine styrker og begrensninger.

Erfaren

Sturød begynte som reporter i P4 i 2001, med fokus på Tippeligaen. Siden gikk ferden til Canal+ - seinere CMore - og TV 2.

- Overrasket over at du blir historisk?

- Ja, at dette skjer først i 2017 er overraskende. Det er også litt skummelt.

- Hva er skrekken?

- Den store skrekken er å miste oversikten fullstendig. At jeg ikke klarer å oppfatte en situasjon riktig. At jeg ikke ser det TV-seerne mener jeg burde ha sett. Som hovedkommentator er du den første formidleren. Og da ønsker du å formidle det korrekte bildet.

Tørrtrening

Hun har allerede kommentert noen treningskamper fra La Manga. Men fram mot seriestart blir det tørrtrening. Skal hun legge seg på nivået til Thor Eggen og fyre seg opp når det er situasjoner under oppseiling? Eller er Arne Scheie mannen å strekke seg etter?

- Jeg vil ikke kommentere forbilder. Da høres det ut som om jeg har tenkt å strekke meg etter den eller den. Jeg må være meg selv.

I en pressemelding sier Jan-Erik Aalbu, sportsdirektør i Eurosport og Discovery Networks:

- Anne Sturød har stor integritet, høy kompetanse, og har fulgt norsk fotball tett i flere år. Hun er svært dyktig og vil utvilsomt styrke laget vårt.

Sturød får med seg den mangeårige fotballspilleren Roger Risholt som ekspertkommentator.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media