Når norske gull mister verdien

En høyst personlig sak får konsekvenser for det meste av toppidretten vår.

FORANDRER NORSK TOPPIDRETT: Styret i Norges Skøyteforbund valgte å svekke OL-sjansene til Håvard Bøkko for å beskytte sportens etiske verdier. Den avgjørelsen gir en ny hverdag for norsk eliteidrett. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FORANDRER NORSK TOPPIDRETT: Styret i Norges Skøyteforbund valgte å svekke OL-sjansene til Håvard Bøkko for å beskytte sportens etiske verdier. Den avgjørelsen gir en ny hverdag for norsk eliteidrett. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| TIL SLUTT ble det toppidrettssjef Jarle Aambø som dro den avgjørende konklusjonen på en av de viktigste problemstillingene for norsk eliteidrett:

- Slike saker må avgjøres uten hensyn til terminlista, sa han som nettopp har som jobb å sørge for at flest mulige internasjonale stevner framover ender med norske medaljer.Underforstått:•• Det er viktigere å holde fast på grensene for sexsjikane i idretten enn å vinne OL-medaljerer med det store skøytehåpet Håvard Bøkko.

Derfor ble det nødvendig å forstyrre Bøkkos forberedelser bare noen måneder før han skulle prestere i Vancouver. Noen måtte ta tak i Peter Muellers maktarroganse selv om dete samtidig minsket sjansene for OL-suksess. Avgjørelsen kunne ikke vært annerledes om norsk toppidrett skulle beholde legitimiteten.

FOR MANGE er slike sosiale regnestykker om medaljenes verdi en uvant øvelse. Det er ikke så rart. Underveis i den tjue år gamle suksesshistorien norsk toppidrett er vi blitt lært til å regne nasjonal lykke i gull, sølv og bronse. Antall medaljer til Norge har vært fasiten som skilte mellom suksess og fiasko for oss alle, og de ivrigste regnemesterne har gjerne sittet med makten i Olympiatoppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer