TILSYNELATENDE FULL KONTROLL: Henrik Kristoffersen og teknikksjef Christian Mitter har gode svar på alle spørsmål før dagens OL-slalåm. Da kan vi håpe på scener som dette. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TILSYNELATENDE FULL KONTROLL: Henrik Kristoffersen og teknikksjef Christian Mitter har gode svar på alle spørsmål før dagens OL-slalåm. Da kan vi håpe på scener som dette. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Når pappa Kostelic setter portene, blir det hinderløype i OL

Detaljene som må klaffe i Henrik Kristoffersens gulljakt.

SOTSJI (Dagbladet): Det er mye å tenke på utover selve skikjøringen når man skal kjempe om OL-gull i slalåm, i hvert fall på et krevende sted som Sotsji.

Snøforholdene, startnummer, dagrenn versus kveldsrenn, OL-presset, og ikke minst hvem som stikker løypa - alt kan få betydning når det står om hundredeler.

Heldigvis virker det som det norske teamet har kontroll før Henrik Kristoffersen og lagkameratene skal utfor i ettermiddag.

Kostelic-hinderløype La oss ta løypestikkinga først. De heldige som får sette porter trekkes ut blant trenerne til løpere som er topp 15 i verdenscupen, og denne gangen blir det tyske Albert Dopperhofer som fikser førsteomgang, mens andreomgangen går til Ante Kostelic.

Sistnevnte er en tøff skrue. Han stakk løypa også under superkombinasjonslalåmen, og det endte med sølv til sønnen Ivica. Norges teknikksjef Christian Mitter forteller at den gullgale kroaten er kjent for å gi løperne store utfordringer.

- Kostelic er kjent for å stikke figurer, sånne rare kombinasjoner fra veldig fort til veldig svingete - det blir nesten som en hinderløype. Men det funker egentlig bra for oss, for vi trener ofte vanskelige løyper, sier Mitter til Dagbladet.

KROATISK TRIO: Ante Kostelic med ungene Janica og Ivica etter v-cuprenn i Sotsji for et år siden. Pappa Kostelic stikker andreomgangen i dagens OL-slalåm, og han har for vane å gjøre det vanskelig. Dette bildet forteller forøvrig mye om hva som kan gjøres på et år, her i Rosa Khutor ser det ganske annerledes ut i dag. Foto: SCANPIX/AP/Alessandro Trovati
KROATISK TRIO: Ante Kostelic med ungene Janica og Ivica etter v-cuprenn i Sotsji for et år siden. Pappa Kostelic stikker andreomgangen i dagens OL-slalåm, og han har for vane å gjøre det vanskelig. Dette bildet forteller forøvrig mye om hva som kan gjøres på et år, her i Rosa Khutor ser det ganske annerledes ut i dag. Foto: SCANPIX/AP/Alessandro Trovati Vis mer

12 av 46 løpere kjørte ut i slalåmdelen av superkombi, blant dem vår egen Aleksander Aamodt Kilde.

Henrik kjører tidlig Startnummer: Henrik Kristoffersen har fått nummer fem. Det har stort sett vært en fordel å starte tidlig i Sotsji, ettersom varmen og snøforholdene har gjort bakken løsere og løsere utover dagen. I dag er det sen start, for å utlikne forholdsforskjellene noe.

Christian Mitter forteller samtidig at de har trent senere på dagen de siste dagene, for å tilpasse seg det sene starttidspunktet. De har også saltet på trening, for de det sannsynligvis vil bli saltet også i dag. Henrik Kristoffersen selv bryr seg lite om den biten.

- Det spiller absolutt null rolle. Det bryr meg ingenting. Men jeg har en andre- og en førsteplass i kveldsrenn, og det var ikke så mye lys i Marikollen da jeg vokste opp. Det er mørkt i Norge om vinteren, sier unggutten til Dagbladet.

- I Schladming, for eksempel, har det ingenting å si, det er så mye lys at det er som å kjøre om dagen, sier han.

Sebastian Foss Solevåg og Leif Kristian Haugen har forøvrig startnumrene 27 og 28.

Testet stengt bakke for et år siden Så hva med selve slalåmbakken i Sotsji? Den har vært stengt for utøverne så langt, men de som kjørte superkombinasjon har vært gjennom en gang.

- Det er ett fett. Kjetil Jansrud mente det var en fin bakke, men det spiller ingen rolle for min del, sier Henrik Kristoffersen i sedvanlig stil.

Christian Mitter har likevel noen ekstra bidrag å komme med.

- Jeg var der i i fjor på e-cupfinalen, og skled gjennom raskt, men i år har vi altså ikke hatt lov. Det er så løst der at de ikke vil ha folk skliende rundt der, ingen får komme inn i bakken. Ingen har kjørt renn der, kun de som var med i superkombien. Det er likt for alle, sier Mitter.

- Men det er bra at jeg var der i fjor, for jeg kan svare på en del spørsmål utøverne kanskje har rundt bakken, om hvor det er flatt og sånn, jeg kan berolige løperne med tanke på noe av det, sier han.

Spesielt hode takler press Det virker som om nordmennene har gode svar på det meste. Så gjenstår det å se om Henrik Kristoffersen virkelig er så kald som han framstår, og ikke lar seg påvirke overhodet av at det handler om OL.

- Jeg tror ikke han bryr seg så mye om at det er OL og sånn, jeg tror han tar det som et vanlig renn. Selvtilliten er der, og det er et suksesskriterium, sier Christian Mitter til Dagbladet.

- Henrik skiller seg ut ved at han får det til når det gjelder, det er noe veldig spesielt. Svingen hans, skikjøringa hans, er veldig stabil, det vet han, og han vet han er rask. I tillegg har han den selvtilliten som kommer med at han vet at om han kjører et ordentlig renn, så blir det et bra resultat av det, sier teknikksjefen.

Altså, det er med andre ord all mulig grunn til forventninger før slalåmrennet.

- De må gjerne utrope meg til medaljekandidat, men presset legger jeg mest på meg sjøl. Kjører jeg to av mine livs omganger og blir nummer fem, så må jeg være fornøyd med det også. Jeg får ikke gjort noe mer enn å kjøre bra på ski, selv om det så klart er morsommere å ta medaljer, sier Henrik Kristoffersen.