Ståle Solbakken i Champions League

- Når publikum styrer laget den siste halvtimen er det vrient å være manager

Leicester er i København med journalister Ståle Solbakken kjenner fra tida i Wolverhampton. Det blir fort mimring og utdriting av en hjernedød liga av sånt.

MIMRET: Ståle Solbakken fikk spørsmål om sitt mislykkede opphold i England. Foto:  Reuters / Andrew Couldridge 
MIMRET: Ståle Solbakken fikk spørsmål om sitt mislykkede opphold i England. Foto:  Reuters / Andrew Couldridge Vis mer

KØBENHAVN (Dagbladet): Terry Connor fikk 13 kamper som Wolverhampton-manager før Ståle Solbakken overtok sommeren 2012 og ledet Wolves i 30 kamper før han selv fikk sparken på nyåret 2013. Etterfølger Dean Saunders fikk bare 20. Og Walter Zenga, som tok over for Kenny Jackett (150 kamper), hadde bare 17 kamper som Wolves-manager da han nylig fikk sparken.

Slik er det å være manager i en gal klubb i The Championship.

- Aldri mer, gliser Ståle Solbakken på spørsmål fra engelske journalister som husker FCK-treneren som en jovial og frittalende fyr fra tida i England. - Jeg har sett så mange hjernedøde Championship-kamper at det ikke er til å tro. De første 30 minuttene følte jeg laget gjorde det vi hadde blitt enige om og det jeg ønsket vi skulle gjøre, de neste 30 gjorde spillerne som de ville og den siste halvtimen var det publikum som bestemte.

- Når tribunene bestemmer er det vanskelig å være manager.

Ståle Solbakken fikk mye kritikk etter tida i Wolverhampton. Tre managere senere, der bare en har sittet lenger enn FCK-treneren, er det mulig å se litt annerledes på det.

- Tida mi i Wolves er bare blitt bedre og bedre den, gliser Ståle. Av de fem siste managerne i klubben er jeg den som har nest flest kamper. Men sånn er det i den ligaen.

- Er du så dum nok til å ta jobb i The Championship må du også finne deg i å ta smellen.

Her i København er det ingen som betviler Ståle Solbakkens evner og kvaliteter. Her er han konge. Og klar for kamp fire i Champions League har han stor tro på seier.

Fordi FC København alltid spiller sine beste kamper i den fjerde runden.

- Vi har vært i Champions League tre ganger tidligere og vi har alltid spilt hjemme i den fjerde kampen. De beste kampene vi har spilt er også kommet i runde fire. Så ja, jeg har stor tro på dette selv om vi nok må risikere litt mer hjemme enn vi gjorde i Leicester. Det handler om å håndtere dem og selv våge litt mer i perioder.

FC København var gode, kontrollerte store deler av kampen og gjorde egentlig bare tre grove feil på King Power Stadium i Leicester for to uker siden. Men det var skjebnesvangre feil, tre feil på rad som kostet dem et poeng. Det begynte med dårlig press på ballfører Jamie Vardy i innleggsposisjon på hjørnet av FCKs 16-meter, fortsatte med Erik Johanssons fraværende duellspill mot Islam Slimani på den lengste stolpen og endte som baklengsmål da Mathias Zanka Jørgensen helt glemte Riyad Mahres midt foran mål.

PÅ FELTET:  Solbakken og spillerne på gresset i Parken før kamp mot Leicester i morgen. Foto: Reuters / Andrew Couldridge 
PÅ FELTET:  Solbakken og spillerne på gresset i Parken før kamp mot Leicester i morgen. Foto: Reuters / Andrew Couldridge  Vis mer

Som om forsvarsspill ikke gjaldt i disse fem sekundene av kampen.

Men sånn er det på dette nivået. Det er ikke alltid det er de gode prestasjonene som avgjør. Det er de stygge feilene. Det er når feilene forplanter seg at summen gir motstanderen overtak. Og hadde det ikke vært for dette isolerte øyeblikket ville Ståle Solbakken vært strålende fornøyd med kampen i Leicester.

På grunn av resultatet nøyde han seg med å applaudere prestasjonen.

- Vi har en større sjanse til å slå dem her enn der borte. Det er fakta. Vi vet også hvordan de kommer selv om de var enda mer direkte enn forventet i den første kampen. Men de skapte ikke mer enn tre sjanser på oss og det lever jeg godt med. Jeg regner med små marginer vil avgjøre denne kampen også.

Etter matchen i Leicester sa Ståle Solbakken at andreplassen i gruppa nødvendigvis ikke er det definerte målet. Det er videre spill i Europa som er overordnet og tredjeplassen gir som kjent plass i Europa Leagues 16-dels finaler i februar. Men prestisjen ligger i Champions League, sammen med æren og mulighetene som vil åpne seg, og Ståle Solbakken ser selvfølgelig det også. Og derfor svarte han følgende på hvor mange poeng FCK trenger for å være et av seksten lag i spille åttendelsfinalene:

- Ti.