ÆRLIG, MEN MISFORNØYD: Kjetil Rekdal slakter egne spillere etter fadesen mot Bodø/Glimt. Det har han all grunn til. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
ÆRLIG, MEN MISFORNØYD: Kjetil Rekdal slakter egne spillere etter fadesen mot Bodø/Glimt. Det har han all grunn til. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Når Rekdal kaller egne spillere arrogante, lukter det oppvask i Vålerenga

Vålerenga klarer ikke å være det topplaget tabellen innimellom sier at de er. To bitre 1-2 tap på Ullevaal er forklaringen på det.

Vålerenga - Bodø/Glimt 1-2 (0-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Med all mulig respekt for Bodø/Glimt som hadde en plan, jobbet som slaver og som tok de sjansene de fikk på aller beste måte:

Seieren på Ullevaal var i alle sammenhenger en gave fra et Vålerenga-lag som ikke klarer å være gode når de må være det.

- ARROGANSE SOM BLE straffet, hører jeg fra en meget skuffet Kjetil Rekdal. Så skuffet at han sier Vlerenga tapte «fullstendig fortjent».

FOR DET SKAL egentlig ikke være mulig å tape slik Vålerenga tapte denne kampen. Eller ga det bort, for å være helt presis. For når du dominerer en defensiv motstander i en hel omgang uten å få hull på dem, for så å få den åpningen du har jobbet for med en gang etter pause (1-0 Daniel Fredheim Holm), da er det nemlig bare en ting du ikke må gjøre.

Og det er å ta beinet av gassen.

ELLER SOVNE, SOM kanskje er en bedre betegnelse på Vålerengas totale kollaps. Da alt syntes å være i orden og Ghayas Zahid var tilbake der han startet sesongen - aldeles glitrende som banens beste - gikk Vålerenga i total oppløsning. Først gjennom å gi bort faretruende mye rom rundt egen 16-meter (Simon Larsen), for deretter å sette opp Henrik Furebotn (Ruben Kristiansen) til Bodø/Glimts første målsjanse etter 73 minutter.

Og som om ikke det var nok, de lærte heller ikke.

De fortsatte heller å gi bort baller som målet var å kopiere elendigheten mot Aalesund tidligere i sesongen (1-0 til 1-2).

VÅLERENGA HADDE I utgangspunktet to hovedutfordringer mot bunnlaget Bodø/Glimt. Den ene var selvfølgelig motstanderens kampplan som handlet om å ligge lavt, tett og kompakt.

Den andre var det som er helt avgjørende når du møter et lag som tar 0-0 med et smil og som derfor er mest interessert spillet uten ball - eget balltempo. For du flytter ikke på en parkert buss uten at du beveger ballen rundt i nødvendig tempo.

Evner du ikke å bryte opp motstanderens struktur med få berøringer og helt nødvendige bevegelser, gjør du laget som (nesten) ikke er interessert i å bidra offensivt en stor tjeneste.

BODØ/GLIMT SÅ DERFOR helt ålreite ut i forhold til egne kampambisjoner selv om Vålerenga eide ballen og styrte spillet. Om enn noe forsiktige og lite modige de gangene laget vant ballen i gunstige posisjoner. For selv om vi hadde forventet forsvarsball fra gjestene var det litt overraskende at trener Jan Halvor Halvorsen valgte det sikre også da laget hadde kontringsmuligheter etter gunstige ballerobringer.

Som om det å score et mål ikke var et tema denne kvelden.

I hvert fall ikke før Vålerenga gjorde det.

ALLE ER ENIGE om at Bodø/Glimt hadde all flyten på Ullevaal. Rasmus Lindkvist sendte Vålerengas sjuende store målsjanse i innsida av stanga etter 77 minutter. Alexander Sørloth gjorde elegant 1-1 for Bodø/Glimt da han fikk sjansen etter en glitrende overgang fire minutter seinere, før Trond Olsen, som var usynlig i over en time, vant kampen på overtid.

Men Bodø/Glimts hell fratar ikke Vålerenga ansvar for egen elendighet, og derfor kan ikke disse poengene bokføres som tapt på grunn av uflaks og marginer imot.

De ble nemlig gitt bort.

Av et lag som ikke klarer å fullføre når det de holder på med egentlig er på det letteste.

KJETIL REKDAL FINNER ikke tilgivelse for sånt. Bare irritasjon og skuffelse. Pluss frustrasjon selvfølgelig, fordi laget hans ikke leverer når alt tyder på at de skal klare det. Og jeg er sikker på at han er dobbelt-forbannet etter denne kampen og at han tenker på de seks poengene som nå er gått tapt mot Aalesund og Bodø/Glimt etter 1-0 ledelse og total dominans - seks poeng som ville gitt Vålerenga heng på Rosenborg og gjort dem troverdige som topplag.

Men sånn er det ikke.

Og jeg tror det er fordi Vålerenga per nå ikke klarer å håndtere hva det vil si å være et topplag.