OPPGITT: Joshua King tror Norge var for høyt oppe før det frustrerende møtet med Bulgaria i Sofia søndag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
OPPGITT: Joshua King tror Norge var for høyt oppe før det frustrerende møtet med Bulgaria i Sofia søndag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

King frustrert etter Bulgaria-tap

Når sannheten knuser illusjonen, er det vondt å tape fotballkamper

Joshua King tror Norge var for høyt oppe etter fem strake seierer og 2-0 over Kypros. Jeg tror han har rett.

SOFIA (Dagbladet): Det er ofte sånn at folk ikke vil ha sannheten. De vil ha en illusjon å tro på. En fotballsjel blir gjerne så blind at hun/han ikke vil finne sannheten selv om du slår dem i hodet med den. Det er nok derfor vi ble så skuffet søndag kveld.

Vi glemte å se bak resultatene og trodde vi var bedre enn det vi er.

BJØRN MAARS JOHNSEN skulle likevel scoret på den første store sjansen han fikk mot Bulgaria, men sånn er også dette spillet. Jeg har sett norske landslagsspillere misbruke mange større målsjanser enn det.

HÅVARD NORDTVEIT SKULLE selvfølgelig vært både tøffere og tidligere i duellen som åpnet døra for Bulgarias seiersmål, men forsvarsfeil skjer og blir omtalt, spesielt de som ender med baklengsmål. Jeg har sett norske landslagsspillere gjøre langt større brølere enn det.

MEN DET JEG har sett mest i løpet av noen hundre landskamper med Norge er utgaver som sliter med å bryte ned lavtliggende, godt organiserte og kompakte lag, og som lar seg stresse av motstandere som drøyer tid gjennom å bruke alle de usympatiske triksene i boka.

Ja, vi er kommet stykke på vei under Lars Lagerbäck.

Men det er veldig langt igjen.

MYE ER SAGT og skrevet etter det frustrerende nederlaget i Sofia søndag kveld. Veldig mye er dessverre bare lavmål og dritt fra mennesker som lever sine liv på sosiale medier, nett-troll som gjør Instagram og Twitter til sosiale kloakkrør.

At Bjørn Maars Johnsen føler seg nødt til å bruke Instagram til å be om unnskyldning for sjansen han misset er derfor bare trist. Men noe har vært klokt, spesielt det som har kommet fra innsida av det norske laget, og ordene jeg festet meg ved var de Joshua King ga i et intervju med TV 2.

Der Bournemouth-spissen sa han hadde en følelse av at vi kanskje var litt høyt oppe etter 2–0 seieren i Oslo.

Det var tross alt bare Kypros vi hadde slått.

JEG VET IKKE om spillerne og den norske landslagsgruppa som sådan var høyt oppe etter den femte strake seieren i 2018, jeg hører bare hva en av dem sier og reflekterer, men jeg sitter med en følelse av at Fotball-Norge tok litt av da Nations League åpnet med 2–0 på Ullevaal. Som om utviklingen av det norske fotballandslaget er blitt en sprint, og ikke en maraton.

Som om en seier er en stor seier, uansett.

Fordi vi glemmer innholdet og forutsetningene for kampene.

BAK 2018-RESULTATENE på veien til tapet i Sofia – 4–1 over Australia (H), 1–0 over Albania (B), 3–2 over Island (B) og 1–0 over Panama (H) – ligger det mye som kan forklare hvorfor seirer har en tendens til å gjøre folk blinde, og hvorfor Bulgaria borte ble et bananskall for Norge.

Selv om fire scoringer er strålende alle dager visste Australia knapt hvilke bein de skulle stå på da de var på Ullevaal i mars. I Albania møtte vi et tilnærmet B-lag. Men Island borte var bra, før Panama ble enda en ruslekamp mot et lag som tenkte mest på det som skulle skje i Russland.

Og så slo vi Kypros 2–0.

ETTER TAPET FOR Bulgaria er vi nede på jorda igjen. Da det gjaldt i en vrien bortekamp mot et lag av samme kaliber som vårt eget ble vi avslørt. Igjen. Ikke på forsvarsspillet, det holder vann de fleste dager selv om vi ga oss selv problemer i denne kampen også, men på selve spillet.

Ja, du har hørt den før, det er den gamle leksa.

På det vanskeligste i fotball er ikke Norge gode nok.

Så jeg sitter med en følelse av at vi var litt for høye på oss selv før Bulgaria-kampen.

Og at Joshua King har rett.