Når Solér gjør i buksa må Fjørtoft huske å tørke opp

Det er seks timers tidsforskjell mellom New York og Oslo. Er det døgnvillhet som får Erik Solér til å bomme med noen av sine TV-tabloide skuddsalver?

BRUSER MED FJØRA: «Noen ganger skyter Erik Solér med løskrutt. Rett i egne benklær ... Da må noen inn og tørke opp», skriver Morten P.Foto: SCANPIX
BRUSER MED FJØRA: «Noen ganger skyter Erik Solér med løskrutt. Rett i egne benklær ... Da må noen inn og tørke opp», skriver Morten P.Foto: SCANPIXVis mer

Oslo — torsdag 17. mars

BARE SÅ DET er helt klart: Jeg liker Erik Solér godt.  Det hender vi treffes over en pizza og et glass vin i Bygdøy Allé i Oslo. Jeg er også av den oppfatning at en TV-kanal trenger en uredd mann uten agenda og heminger i et fotballstudio. Og derfor gliser jeg ofte rått når Erik kliner til med en subjektiv bombe som den han lirte av seg i Viasat-studioet i går kveld: «Ståle har driti seg ut — det er helt tydelig».

Det er nemlig Erik Solér.

Og det er det Viasat betaler han for.

ERIK SOLÉR ER en løs kanon. Og Viasat dyrker det av forståelige grunner. Fotball-TV skal nemlig være sånn også. Uredd og frekt. Men noen ganger skyter Erik Solér med løskrutt.

Rett i egne benklær.

OG NÅR DET skjer, som da herrene Bratseth, Torbjørnsen (min faste leser fra Vibes gate i Oslo) og Solér begynte å snakke om akademier og de 700 millionene Chelsea hadde brukt «uten å få fram en eneste speller», må noen inn å tørke opp.

SNAKKER MAN OM fotballakademier rundt om i verden — og på generelt grunnlag nærmest slakter de fleste før man utroper det som gjøres i Ajax til verdens beste — bør man jo forholde seg til faktum. Og tirsdag kveld, med Manchester United på kjøreplanen, og for øvrig alle andre kvelder og dager også, var faktum følgende:

Manchester United har et aldeles strålende akademi.

DA UNITED MØTTE Marseille hadde de Paul Scholes, John O'Shea og Wes Brown fra egen avl i lagoppstillingen. Ryan Giggs, som ble rappet foran øynene på byrival City, var også innom en sesong eller to. Fabio og Rafael har også tatt manndomsprøven der. Og husker man tilbake til 90-tallet, hvilket disse gutta selvfølgelig gjør, vet man at Alex Fergusons kanskje beste lag kom fra Manchester Uniteds fotballakademi:

FJØRTOFT OG GUTTA har vel ikke glemt David Beckham, Paul Scholes, Neville-brødrene Gary og Phil, Nicky Butt, Ryan Giggs og mange andre som fikk prøve seg før de ble gode fotballproffer i andre klubber?

ANDRE KLUBBER ER essensielt i denne sammenhengen. Det kan jo ikke være sånn at et akademi bare er vellykket om de som går der får kontrakt i egen klubb. Og en jeg stoler på og som kjenner arbeidet i Manchester United relativt godt har fortalt at rundt 90 prosent av akademiets gutter blir profesjonelle fotballspillere.

Ni av 10 altså.

Helt fantastisk.

Det tror jeg selv Erik S. er enig i.

STOKE-MANAGER TONY PULIS lovpriser Manchester Uniteds akademi. Klart han gjør det — han har tre spillere derfra på laget. Og i Sunderland smiler Steve Bruce hver gang han ser Danny Wellbeck.

Fra United-skolen han også.

OG DE ER mange. Rundt om i England. Selv her i Norge har vi to — Magnus Wolf Eikrem i Molde og Etzaz Hussain i Vålerenga. Men jeg er enig med Solér'n i at Ståle Solbakken fort kan havne andre steder enn på Ullevaal Stadion.

Selv om det ikke var han som sa det først.

Slik han påsto onsdag kveld.

Det sto nemlig på trykk i Dagbladet 4. november 2009.