Når sprekker såpebobla?

Jeg gleder meg til i ettermiddag: Starten på Premier League og TV-kamp med Drillos debut som manager for Wimbledon i kamp mot Watford er en høytidsstund for alle fotballelskere. Samtidig går pengekarusellen nå så fort at det tradisjonelle seriesystemet kan sprekke som en såpeboble.

Nicholas Anelka er drivende god på sitt beste, men psykisk ustabil og neppe tolv ganger bedre enn John Carew , slik salgssummen indikerer. Derimot er han nok tolv ganger mer verdt enn Carew hvis man tenker på hva Real Madrid kan hente ut av Anelka i forhold til markedsverdi, sponsorverdi og publikumsappell. Det er slik de store klubbene tenker, men det er også høy risiko hvis en spiller som tjener en halv million i uka, ikke lykkes sportslig.

I Norge er det bare Rosenborg som kan tenke slik.

  • Paradoksalt nok er det i Norge større interesse for Premier League enn Tippeligaen. Og nordmenn bruker antakelig mer penger på å se engelsk fotball enn norsk toppfotball. Eksporten av norske spillere til England har fått interessen til å eksplodere. Det er også et paradoks at denne eksporten som tapper hjemmemarkedet for attraktive spillere, redder overmodige konkurstruede klubber i Tippeligaen. Vålerenga, Brann og Molde har i år solgt spillere og gitt seg selv et pusterom i forhold til konkurstrusselen. For akkurat som i England betaler norske toppklubber altfor høye lønninger til spillerne. Driftsutgiftene er mye høyere enn inntektene, særlig når publikumstallene de fleste steder går ned på grunn av bl.a. tippekamper på TV, og derfor må spillere selges til høystbydende utenlandske klubb.
  • Derfor vil det få dramatiske ringvirkninger hvis seriesystemet i England står overfor et økonomisk sammenbrudd. Engelske PL-klubber omsatte i fjor for 7,1 milliarder, en økning på 23 prosent. Problemet er at forskjellen på fattig og rik bare øker. Når Ole Gunnar Solskjær og de andre stjernene entrer Old Trafford, har Manchester United på en enkelt dag større omsetning enn de 22 minste klubbene i seriesystemet har i løpet av et helt år.

Det er like stor forskjell på Rosenborg og Kongsvinger som det er mellom Chelsea og Wimbledon. Hvis de små klubbene aldri mer klarer å matche de store sportslig, vil det tvinge seg fram endringer i seriesystemet. De beste vil spille mot de beste. Stadig oftere. Arsenal vil spille på Lerkendal og Rosenborg på Highbury - i et internasjonalt ligasystem. Allerede nå er Champions League mer attraktiv enn alle andre seriesystemer.

I januar sparkes VM for klubblag i gang i Brasil. Manchester United vil heller spille der enn i FA-cupen fordi det er mer penger i den globale enn i den nasjonale fotballen.

  • I ettermiddag har Drillo sin andre seriepremiere i løpet av fire måneder. Kommunisten fra Østsiden skal utfordre de store og rike.

Klarer han den jobben, har det en større positiv effekt for norsk fotball enn om han hadde reddet Vålerenga fra nedrykk.