PORTUGALS STJERNESKUDD: Renato Sanches scorer 1-1 mot Polen. Uredd, klok og villig ba han om ballen, skaffet seg posisjoner og scoret mlet som tok Portugal tuil ekstraomganger og straffespark. Foto: Federico Gambarini/dpa 
PORTUGALS STJERNESKUDD: Renato Sanches scorer 1-1 mot Polen. Uredd, klok og villig ba han om ballen, skaffet seg posisjoner og scoret mlet som tok Portugal tuil ekstraomganger og straffespark. Foto: Federico Gambarini/dpa Vis mer

Når stjernene spiller halvveis er det deilig å se et stjerneskudd

Portugal er i semifinalen uten å ha vunnet en kamp innenfor 90 minutter. Det kan fort bli en tredje EM-finale av sånt.

Polen-Portugal 1-1 (1-1) 3-5etter straffer

TRE UAVGJORTE KAMPER i gruppespillet, ekstraomganger mot Kroatia i åttendelsfinalen og en perfekt straffekonkurranse - fem av fem - mot Polen i Marseille. Cristiano Ronaldos Portugal overbeviser ikke, men de er gode nok. Og nettopp fordi gode nok kan bli så veldig mye bedre om nettopp Ronaldo får marginene på sin side, lukter det finale av Portugal.

Lagets oppside kunne ikke vært bedre.

DEFENSIVEN ER OGSÅ bra selv om Cedrics forsvarsmessige drypp før to minutter var spilt kunne kostet Portugal alt. Feilen som åpnet døra for Robert Lewandowskis 1-0 handlet nemlig ikke om manglende struktur eller balanse. Den handlet utelukkende om Cedric. Men selv han lot seg ikke påvirke voldsomt av blunderen som ga Portugal uro før kampen hadde satt seg.

Isteden viste han psykisk kraft gjennom å storme i angrep så fort muligheten bød seg.

DET VAR MYE snakk om de store stjernene før denne kvartfinalen mellom Polen og Portugal. Robert Lewandowski eller Cristiano Ronaldo, det var dem og ingen andre det handlet om. Men gjennom 120 ikke alt for spenstige minutter , selv om Lewandowski altså gjorde 1-0 tidlig og til slutt utliknet Ronaldos første straffespark til 1-1 da alt handlet om presisjon fra elleve meter, så hadde kampen sin lille juvel.

Renato Sanches heter han.

En 18-åring uten frykt og sperrer.

HAN DEBUTERTE FOR Benfica for åtte måneder siden. Tidlig i mai ble det klart at Bayern Munchen hadde plukket ham opp for 35 millioner euro. Og mot Polen i sin desidert største kamp så langt i karrieren tok Renato Sanches ofte kommandoen, ba om ballen, våget å gjøe noe med den og scoret 1-1 som om han var like rutinert og trygg Ronaldo.

Det er talent det.

Overført til konkurransedyktig praksis på det øverste nivået.

JEG UTTRYKKER MEG på denne måten fordi jeg ønsker å minne den norske fageliten på at det er mange fotballspillere der ute. Og at talent har mange sider. Det handler nemlig ikke bare om ferdigheter sjeldent eksponert i Norge. Når klinten skal skilles fra hveten handler det kanskje enda mer om det du ikke ser før det er påtrengende nødvendig - mot, fysikk og mental styrke. For det spiller ingen rolle hvor god du kan være om du ikke er det når det gjelder.

Det er den ferdigheten som er virkelig talent.

Alt annet, når vi her hjemme skryter den ene guttungen etter den andre opp i forventningstrøbbel, er bare potensial, kanskje og la oss virkelig håpe det blir noe.

BAYERN MUNCHEN PLUKKET opp Renato Sanches fordi han er det real deal. Han har det. Han bruker det. Og du ser det. Og han bryr seg ikke om at han gjør en offensiv feil midt inne på motstanderens banehalvdel og mister ballen selv om kameratene Ronaldo og Nani står noen meter unna.

Han bare prøver igjen.

Fordi han har det.

6. JULI SPILLER Portugal semifinale mot vinneren av Belgia-Wales. Jeg gleder meg allerede til å se igjen unge Renato Sanches i LYon. For det er noe med unge spillere som ikke bare kan, men som også tør, våger og lykkes.

De er fotballens stjerneskudd.

På vei over himmelen mot noe stort.