Når Therese klatrer fra svenske gutter, blir felles gymtime viktig i Norge

Glem nabofeiden; denne Tour de Ski-bragden gjelder mest vår egen likestilling.

SLITEN SVENSK GUTT :  Carl Quicklund og resten av de svenske herreløperne måtte gi tapt for Therese Johaug opp Monsterbakken i Tour de Ski. Moro for oss, men bare hvis vi skjønner hvorfor Therese har blitt så god på ski. FOTO: Anders Wiklund / TT.
SLITEN SVENSK GUTT : Carl Quicklund og resten av de svenske herreløperne måtte gi tapt for Therese Johaug opp Monsterbakken i Tour de Ski. Moro for oss, men bare hvis vi skjønner hvorfor Therese har blitt så god på ski. FOTO: Anders Wiklund / TT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

THERESE JOHAUG gikk raskere enn alle de svenske gutta opp selve slalåmbakken på siste etappe i Tour de Ski. I dette partiet av løypa ble hun klokket inn to sekunder kjappere enn beste svenske Jens Burmann, mens resten av det svenske herrelaget fulgte fra tre sekunder til nesten ett minutt bak. Da hadde Therese også stoppet opp før mållinja, og tatt seg god tid til å gjennomføre det meste av seremonien i Norske Flaggans Dag.

I den vante nabofeiden er denne utklassingen et pek til svensk langrenn om at det sannsynligvis må trenes litt annerledes for å konkurrere jevnt med Norge. Forøvrig er det bare å glemme svenskevitsene:

•• Thereses klatrebragd måles best hverken i sekunder eller minutter foran svenske gutter.

Dette gjelder år med jobbing for norsk likestilling, og den kampen er nok ikke avsluttet selv om Therese går fortere enn det skulle være mulig for en jente.

FOR nå gjelder det å skjønne hvorfor de norske skijentene har nådd et så høyt nivå. Det er ikke lenger enn 50 år siden det ble alminnelig akseptert i Norge at jenter kunne konkurrere på ski. Da gikk det fortsatt en drøy stund før de beste av dem ble kvitt B-stempelet. Pionerene forteller at det var vrient med felles treningssted med gutta fordi noen av herreløperne var redde for at jentene falt så mye at løypene ble ødelagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer