Rosenborg-krisa 2019

Når tillitt forsvinner har den en tendens til å bli borte over natta

Kåre Ingebrigtsen hadde titler nok til å vise omverdenen fingeren i krisetider. Eirik Horneland er ett hundre prosent avhengig av RBK-styrets uttalte støtte.

NESTENULYKKE FOR RBK: Rørvik header først ballen i tverrligeren før returen blir reddet på Rosenborg-streken. Da ledet bortelaget 2-1. Tretti sekunmder senere var det 3-1. Så det var ikke komfortabelt for Rosenborg i Rørvik. Men det var ikke farlig heller. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
NESTENULYKKE FOR RBK: Rørvik header først ballen i tverrligeren før returen blir reddet på Rosenborg-streken. Da ledet bortelaget 2-1. Tretti sekunmder senere var det 3-1. Så det var ikke komfortabelt for Rosenborg i Rørvik. Men det var ikke farlig heller. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer
  • Rørvik-Rosenborg 1-3 (1-1)

RESULTATET ER DET ikke noe i veien med, det er aldri feil å vinne. Uten innhold ser det mest ut som en ruslekamp uten for mye anstrengelse, det var tross alt første runde i cupen. Men resultater kan lyve, og dette forteller i hvert fall ikke sannheten.

Rosenborg er fortsatt ukomfortable, usikre og haltende.

Tatt i betraktning at Rørvik spiller på nivå fem er Rosenborg ekstremt ukomfortable.

ALDRI HAR EN kamp i cupens første runde hatt større betydning for Norges største og mestvinnende fotballklubb. En historisk elendig start på sesongen sørget for det. Rosenborg har siden Fotball-Norge ble samlet til ett rike i 1963 aldri vært på tynnere is etter fem kamper. Og det handlet selvfølgelig ikke om utfallet eller resultatet av kampen som kamp, så galt er det ikke, selv Eliteseriens dårligste lag vinner alle dager mot et lag fra nivå fem.

Nei, det handlet om Rosenborgs kraft, samhold og evner som klubb og organisasjon i en type motgang de aldri har opplevd før.

Det var på mange måter som om kampens motstander, hjemmelaget Rørvik, ut over det å plage bortelaget, egentlig bare var en tilskuer til det denne kampen egentlig handlet om:

Rosenborg vs. Rosenborg.

DA ROSENBORG VAR ille ute i fjor, og det var de da Molde kom til Lerkendal med muligheten til å øke forspranget i Eliteserien til 10 poeng allerede etter fire serierunder, valgte daværende trener, Kåre Ingebrigtsen, å stenge treningene før kampen.

Resultatet av det pluss mye annet ble fullt trøkk, en meget god kamp, et gjenreist RBK og 4–0.

MIDT I EN enda større krise, nå som laget er et tosifret antall poeng (11) bak Molde, gjorde klubben det stikk motsatte. De åpnet opp alt. Selv styreleder Ivar Kotengs fotballfaglige alibi og støttehjul – styremedlemmene Rune Bratseth, Vegard Heggem og Fredrik Winsnes – lettet endelig på sløret gjennom å slippe Adresseavisen inn i det aller helligste. Et godt regissert stunt fra et styre som av en eller annen grunn har valgt å la brumlebassen Koteng være front og talsmann, en oppgave han ikke alltid håndterer like bra.

Ikke fordi Ivar Koteng ikke snakker på vegne av Rosenborgs styre, selvfølgelig gjør han det.

Mest fordi det enkelte ganger, spesielt når Ivar Koteng føler at han/RBK blir urettferdig behandlet, kan høres ut som han snakker på vegne av seg selv.

DU KAN SELVFØLGELIG si at den gjeninnførte åpenheten på Lerkendal handlet mye om at den neste utfordringen, Rørvik, var en parentes i konkurransesammenheng. Rørvik er tross alt ikke Molde. Men slik jeg ser det handlet det om veldig mye mer.

Kåre Ingebrigtsen hadde tross alt vunnet tre seriemesterskap og to kongepokaler da han stengte dørene etter to poeng på tre kamper.

Eirik Horneland, som aldri har vunnet et trofé, har to på fem.

FORSKJELLEN PÅ DE to realitetene krever det RBK-styret klokelig har gitt Eirik Horneland, ett hundre prosent tillit og støtte. De måtte det. Alternativet er jo sparken. Nittini prosent tillit finnes nemlig ikke. Du har tillitt til du ikke har tillitt lenger. Da får du sparken. Så der Ingebrigtsen kunne bruke titlene han hadde vunnet til å vise kritikerne fingeren, og konstruere en oss mot dem situasjon gjennom å stenge media ute i en krisetid, har ikke Horneland et eneste trofé å lene seg på.

Han har bare tillitten.

NÅ HAR HAN en seier også, over 4. divisjonslaget Rørvik. Tillitten er fortsatt helt avgjørende. Til søndag kommer nemlig Sarpsborg til Lerkendal. Og jeg tror RBK-styret når de sier at de stiller seg ett hundre prosent bak Eirik Horneland, og at dette er et prosjekt som trenger tid.

Men jeg kjenner også lusa på gangen.

Når tillitt forsvinner blir den borte over natta.