Når to rike onkler møtes i en cupfinale vinner det beste laget

Lillestrøm er Norges suverent beste fotballag for kvinner. Du kan ikke kjøpe deg forbi det.

CUPMESTERE: LSK ble cupmestere i fotball etter seier 3-2 over Avaldsnes i cupfinalen på Telenor Arena lørdag ettermiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
CUPMESTERE: LSK ble cupmestere i fotball etter seier 3-2 over Avaldsnes i cupfinalen på Telenor Arena lørdag ettermiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

LSK - Avaldsnes 3-2

TELENOR ARENA (Dagbladet):  En cupfinale med 5648 tilskuere kan på overflaten gi et inntrykk av at det er et økonomisk potensial for norsk kvinnefotball. Og at noe er på gang. At framtida faktisk ser bedre ut. Fordi publikumstallet i Telenor Arena kan tyde på at det er en viss interesse. Men det er ikke tilfellet - inngangen i Telenor Arena var nemlig gratis.

Mens lagene som spilte - Norges klart beste og en og to i Toppserien også - er de eneste finansiert av rike onkler.

ARNE UTVIK, SPORTSSJEFEN som betaler gildet på Karmøy, har ønsket å kjøpe seg Norges beste kvinnelige fotballag. Med 14 utlendinger og sølv i serien og cupen begynner han å nærme seg. Men inntil videre er det pengene til Per Berg på Lillestrøm som har betalt seg best.

Og det skal norsk kvinnefotball være glad for.

PÅ HERRESIDA ER norsk fotball regulert i forhold til antall utlendinger. På kvinnesiden er det fritt fram til å hente så mange man vil. Det er derfor Avaldsnes er blitt konkurransedyktige. Det er derfor suverene Lillestrøm har hatt et lag å bryne seg på i år også. Og så kan vi diskutere hvor bra det er for rekrutteringen av norsk kvinnefotball at en liten klubb fra Karmøy kan kjøpe seg vei til toppen.

Jeg tror ikke det er veldig problematisk.

FOR DET ER ikke for mange utlendinger i norsk kvinnefotball. Det er bare veldig mange i Avaldsnes. Da sesongen startet var det 52 utlendinger av totalt 265 toppspillere i Norge. Brorparten av dem utgjør en forskjell. Og slik hever importene nivået på en liga som skriker etter kvalitet.

Så lenge de utgjør under 20 prosent av spillertotalen er jeg overbevist om at det kommer landslaget til gode.

OG DET ER det som betyr noe i norsk kvinnefotball ut over den årlige finalen i Telenor Arena. Toppserien som danner grunnlaget for at vi i det hele tatt har et landslag som spiller internasjonale sluttspill er det dessverre ingen som bryr seg om. Det er knapt nok midler til å drifte den. Og nettopp derfor mener jeg at Toppserien som Tippeligaen bør skrumpes inn for å heve kvaliteten.

Jeg sier ikke det vil komme flere folk på tribunene.

Men med det vil heve nivået til det beste for Norge.

FOR DET ER der pengene må brukes. Og skal brukes. Norsk kvinnefotball kan ikke fortsette å reise bort ressursene. Inntil det er liv laga må vi satse der det er interesse i folket - på landslaget i kvalifiseringer og sluttspill, et lag som i sine beste stunder samler en million nordmenn foran TV-skjermene. For når du må gi bort billetter for å få 5648 tilskuere til å gå på en meget severdig kvinnefinale mellom Norges to beste lag i sommertemperatur under taket på Fornebu, da sier faktum seg selv.

Det handler ikke om at fotballen på noen måte er dårlig.

Men at det dessverre ennå ikke er mulig å holde liv i den uten Arne Utvik og Per Berg.