<strong>TOLV SKAL BLI TI:</strong> 2019 blir siste året med tolv klubber i Toppserien. Det er bra. Også for OBOS-direktør Daniel Kjørberg Siraj. Bak fra v. Dejana Stefanovic (Avaldsnes), Sigrid Bloch-Hansen (Fart), Mali Lilleås Næss (Trondheims-Ørn), Ingrid Hjelmseth (Stabæk), Kristine Leine (Røa) og Stine Hovland (Sandviken
Foran fra v, Helene Gloppen (Arna-Bjørnar), Sigrid Heien Hansen (Kolbotn), Tuva Hansen (Klepp), Sherida Spitse (VIF), Ingrid Moe Wold (LSK) og Jonna Aalstad Bækkelund (Lyn).
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TOLV SKAL BLI TI: 2019 blir siste året med tolv klubber i Toppserien. Det er bra. Også for OBOS-direktør Daniel Kjørberg Siraj. Bak fra v. Dejana Stefanovic (Avaldsnes), Sigrid Bloch-Hansen (Fart), Mali Lilleås Næss (Trondheims-Ørn), Ingrid Hjelmseth (Stabæk), Kristine Leine (Røa) og Stine Hovland (Sandviken Foran fra v, Helene Gloppen (Arna-Bjørnar), Sigrid Heien Hansen (Kolbotn), Tuva Hansen (Klepp), Sherida Spitse (VIF), Ingrid Moe Wold (LSK) og Jonna Aalstad Bækkelund (Lyn). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Toppserien 2019

Når Toppserien skjerpes til 10 lag vil mye bli litt bedre for jentene

Av toppfotballkritiske årsaker døpte jeg i 2017 om Toppserien til Breddeserien. Når vi om ett år skriver 2020 blir alt en smule bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DA KAREN ESPELUND med faglige venner i fjor høst la fram sin rapport rundt rikets tilstand i norsk kvinnefotball, var det mange som rynket på nesa og fryktet det verste.

Forslaget/anbefalingen om å redusere Toppserien fra tolv til åtte lag er kanskje den mest radikale tanken tenkt i norsk kvinnefotball noen gang.

Ifølge denne spalten er det også den beste tanken tenkt siden kvinnefotballen ble et definert og prioritert satsingsobjekt for Norges Fotballforbund.

ESSENSEN I ESPELUNDUTVALGETS rapport handlet om en tydelig spissing av toppen gjennom en ny ligastruktur. Ikke bare fordi det er det billigste alternativet til bedre kvalitet i en sport som sliter med økonomien.

Mest fordi det er det eneste alternativet.

FOTBALLTINGET 2019 TOK det inn over seg og vedtok en ny ligastruktur fra 2020. Heldigvis. Selv om de vanlige kreftene jobbet imot, de som gjerne mener hele landet skal med, uavhengig av kvalitet, fikk kvinnefotballen i Norge det kvinnefotballen trenger. Ikke helt og fullt, riktignok, Toppserien ble ikke redusert til det optimale Espelund-forslaget, åtte lag.

Men alle monner drar.

10 lag er i hvert fall mye bedre enn 12.

Tabellen 2018 – der topplaget LSK Kvinner var 53 poeng foran bunnlaget Grand Bodø og 49 poeng foran Lyn – bekrefter det.

Jo færre buljongkamper, jo bedre.

SESONGEN 2019 BLIR den siste med 12 lag i Toppserien. Det er bra. Det blir også den sjette sesongen på rad LSK Kvinner blir seriemestere. Det er ikke mulig å se en annen utgang. Jeg tipper fem tap på de fem siste sesongene blir til seks eller sju når denne sesongen er over. For selv om Klepp, Sandviken, Vålerenga og Røa vil gjøre sitt ytterste for å gjøre alle tips til skamme, så klarer de ikke det, de slår ikke laget som sliter med å huske sist de tapte en fotballkamp i Norge.

Til det er Lillestrøm-jentene for godt rustet.

Til det er forskjellen for stor.

MENS VI VENTER på Toppserien 2020 vil kvinnefotballsesongen 2019 i all hovedsak handle om sommerens VM i Frankrike. I hvert fall helt til Norge har gjort sitt siste spark på ballen.

Det er på grunn av VM Toppserien har avspark ei uke før Eliteserien.

I 2019 er det først og fremst landslaget som gjelder.

OG DET ER bra. Og helt riktig. Toppserien har ennå ikke klart å bygge status i Norge. Landslaget kan gjenreise sin om jentene klarer å revansjere EM-fiaskoen i Nederland i 2017. Og blir denne sommeren veldig mye bedre enn den for to år siden, og det skal ikke mye til, Norge scoret ikke mål og tok ikke et eneste poeng på de tre gruppespillkampene, vil synergier dryppe på Toppserien.

Sponsorpengene på vei inn er allerede større enn de noen gang har vært.

Det sørger OBOS for.

Norsk VM-suksess i Frankrike, og da snakker vi om en semifinale som i verste fall gir en bronsefinale med medaljemulighet, vil gjøre samarbeidspartnerne enda blidere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer