EN MAKTDEMONSTERASJON: Lillestrøm hadde en meget god plan og fikk Vålerenga akkurat der de ville ha dem. Da Thomas Lehne Olsen hadde scoret sitt andre mål til 2-0 var det meste av jobben gjort. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
EN MAKTDEMONSTERASJON: Lillestrøm hadde en meget god plan og fikk Vålerenga akkurat der de ville ha dem. Da Thomas Lehne Olsen hadde scoret sitt andre mål til 2-0 var det meste av jobben gjort. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Eliteserien 2019: Vålerenga-Lillestrøm

Når Vålerenga ikke tar krigen mot LSK, hvem skal de krige mot da?

Da Vålerenga trodde de hadde bygd soliditet og gjort Intility Arena til et fort, kom Lillestrøm til byen. Og knuste dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Vålerenga-Lillestrøm 0–3 (0–1)

DET ER SNART 20 minutter siden kampslutt på Intility Arena, Lillestrøm feirer fortsatt årets største seier med fansen, og fra tribunen runger «Que cera, cera -vi pissa på Vål'enga, vi pissa på Vål'enga- Que cera, cera».

Det verste for Vålerenga er at det er helt sant.

DET ER ALLTID viktig å ha en god plan i fotball. Den Lillestrøm møtte Vålerenga med var ekstra god. Og slik ble topplaget Vålerenga til slutt rundjult av en nabo som nok en gang var i ferd med å spille seg inn i nedrykkssumpen.

ELITESERIEN: Lillestrøm-spiller Aleksander Melgalvis gikk etter kamp ut på midtbanen og prøvde å plante et LSK-flagg i gresset. Det falt i dårlig smak for Vålerenga-fansen, som stormet banen og var tydelig opprørte over brumunddølens stunt. Video: Eurosport Vis mer

Ikke fordi Lillestrøm er et bedre fotballag.

Men fordi de hadde en veldig mye bedre plan.

JÖRGEN LENNARTSSON OG Lillestrøm visste nøyaktig hva som skulle til denne lørdagskvelden i Oslo. 1) De måtte de ta fighten og smelle på over hele banen, hvilket de gjorde. 2) De måtte ha kanter som løp som bikkjer opp og ned for å stoppe Vålerengas backer fra å komme høyt i banen, hvilket de også gjorde. Og kom de foran, hvilket de gjorde gjennom en gave fra Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey skulle de 3) ta alle kontringer med fullt trøkk, og 4) være rolige nok med ballen til å spille fasongen og humøret av Vålerenga.

Når Jörgen Lennartsson går gjennom kampen, vil han se at gutta hans leverte på alle punkter.

I årets vanskeligste kamp, da Vålerenga var storfavoritter på bakgrunn av alt som har skjedd så langt i sesongen, gjorde Lillestrøm sin desidert beste kamp.

RONNY DEILA KAN knapt ha trodd det han så. Når gutta hans ikke tar krigen mot Lillestrøm – erkefienden – hvem skal de fighte mot da? Når Vålerenga ikke står opp i duellene, men heller velger å synes synd på seg selv, hvor er topplagtendensene da? Jeg skal ikke hevde bunnen ramlet ut av Oslo-laget med denne skrellen, men nok en gang sviktet laget kapitalt da de hadde mulighetene til å ta det neste steget.

En kamp uten flyt der marginer imot kunne blitt brukt som en unnskyldning kunne Ronny Deila sikkert levd med.

- IKKE BRA: Det brøt ut slåsskamp på Intility Arena da Aleksander Melgalvis plantet et LSK-flagg midt på banen. LSK-spiller Thomas Lehne Olsen kritiserte stuntet etter kampen. Video/reporter: Fredrik Filtvedt. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Det han så mot Lillestrøm, der fienden fikk diktere kampen selv når de ikke hadde ballen, må være til bekymring.

DA RONNY DEILA tjuvstartet Vålerenga-jobben høsten 2016 handlet veldig mye om å holde klubben unna nedrykksstriden. Det gikk greit. Vålerenga endte som nummer ti.

Avstanden til toppen (Rosenborg) var 31 poeng og 38 scoringer.

Altså et lite hav.

ÅRET ETTER, I Deilas første hele sesong på Valle, gikk det litt bedre. Vålereng ble nummer åtte. Avstanden til Rosenborg var kuttet ned til 22 poeng og 35 scoringer. Men fortsatt var det lite hav, og altfor mange lag mellom Vålerenga og toppen.

Ronny Deila mente han så framgang.

De fleste andre snakket mest om stillstand.

DEN SISTE PÅSTANDEN bekreftet seg selv forrige sesong. Vålerenga ble riktignok nummer seks og gjorde sånn sett sin beste sesong siden sjetteplassen i 2014. Men avstanden til toppen var fortsatt på 22 poeng. Og i motsetning til to plussmål i 2016 og 2017, var Vålerengas målforskjell på negative minus fem etter 30 seriekamper.

IKKE IMPONERT: Jonatan Tollås Nation er ikke imponert over Aleksander Melgalvis flagg-stunt på Intility Arena. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

Ikke mye å rope hurra for.

MEN BAK RESULTATENE var det tegn som ga optimisme og tydet på framgang. Ronny Deilas bruk av mange unge spillere kostet Vålerenga poeng i 2018. Blandet med innkjøpt alder og erfaring skulle det høstes i 2019. Og sånn sett var det våronna som skulle i hus denne kvelden.

Isteden tok Lillestrøm med seg hele avlinga hjem til Romerike.

FOR EI UKE siden tapte Lillestrøm 3–0 hjemme mot Odd. Før Vålerenga hadde de ikke holdt nullen på bortebane på over to år, og kom til Oslo med bare en seier på de sju siste kampene. Men nå er Jörgen Lennartssons mannskap tilbake som mer enn den dumpekandidaten de har vært de siste sesongene, og det kler dem veldig mye bedre.

Planen mot Vålerenga var genial.

Gjennomføring var om mulig enda bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer