Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Når vi gjemmer vekk jentene på skolen, lar vi kropp bli skam. Det er skammelig.

Som å ruse i revers inn blindveien mot et gammelt, kjønnsdelt samfunn.

FIN NOK JENTESPORT  :  Unge cheerleaders-jenter hadde pauseunderholdningen da Norge slo Hviterussland i håndball-EM. Det er idrett mer enn bra nok  som jenter og gutter med fordel kan gjøre sammen i gymtimene. FOTO:  EPA/Andrezej Grygiel.
FIN NOK JENTESPORT : Unge cheerleaders-jenter hadde pauseunderholdningen da Norge slo Hviterussland i håndball-EM. Det er idrett mer enn bra nok som jenter og gutter med fordel kan gjøre sammen i gymtimene. FOTO: EPA/Andrezej Grygiel. Vis mer

DET beskyttende håndkledet er tilbake i den guttegarderoben der jeg som fotballtrener er innom omtrent hver eneste kveld. Blygheten er ikke nødvendig på noe vis; håndkledene faller før gutta går i dusjen og med sine nøye oppbygde, fint profilerte muskler ser alle uansett ut som klassiske greske statuer.

Men det med utseende er ikke poenget. Den redselen for nakenhet og kropp som er i ferd med å endre fellesskapet vårt bak håndkleder, nedrullede gardiner på svømmehallene og kjønnsdelte gymtimer, gjelder ikke de virkelige forskjellene på jenter og gutter eller mellom hver enkelt av oss. Denne utviklingen er ikke styrt av et mer sammensatt samfunn der forskjellige kulturer har ulikt forhold til kjønn. Dette er de felles følte forskjellene på tvers av ungdomsmiljøene, og det er dumt om vi sammen gir etter for disse følelsene.


MINE gutter er toppidrettsutøvere. Til og med betalte. Men ikke tro at det går noe skille mellom selvfølelsen hos de som tilsynelatende har kropp til å meste det meste og vi som har den kroppen vi har.

OGSÅ BLANT KLASSISKE GRESKE STATUER:  Tro ikke at det går noe skille mellom selvfølelsen hos de som har kropp til å mestre det meste og oss som har den kroppen vi har. FOTO: © Espen Bratlie / Samfoto.
OGSÅ BLANT KLASSISKE GRESKE STATUER: Tro ikke at det går noe skille mellom selvfølelsen hos de som har kropp til å mestre det meste og oss som har den kroppen vi har. FOTO: © Espen Bratlie / Samfoto. Vis mer

Det er derfor det ikke holder for en rektor å skru skoleklokka bakover noen tiår bare fordi det kommer noen tenåringsjenter innom som føler at det med svømming sammen med gutta er ekkelt.

Dette er ikke snakk den usikkerheten som vi alle en gang har rødmet eller svettet oss igjennom i en gymgarderobe.  Derfor kan heller ikke den lokal rektoren finne sin snarvei ut av ubehaget. Kjønnsdelt undervisning betyr noe for hvordan vi skal leve sammen i det store, nasjonale samfunnet.

DA striden om den norske enhetsskolen raste på 1960 -og 70-tallet, var det spørsmålene om felles nivå og tempo i undervisningen som splittet. At skolen uansett skulle hjelpe alle ungene våre til å leve bra sammen, var det bred enighet om.

GAMLE TIDER:  Å gi etter for enkelte jenters ønsker om å ha gym og svømming for seg selv, er et steg tilbake til det samfunnet der den tildekkete kvinnekroppen var idealet. For et samfunn der likestillingen fortsatt er i utviklingen, representerer det en rask retrett.
GAMLE TIDER: Å gi etter for enkelte jenters ønsker om å ha gym og svømming for seg selv, er et steg tilbake til det samfunnet der den tildekkete kvinnekroppen var idealet. For et samfunn der likestillingen fortsatt er i utviklingen, representerer det en rask retrett. Vis mer

Det å lære noe som gir felles nytte, har alltid båret med seg denne dobbeltheten. Det gjelder den enkeltes faglige framgang, men like mye det å forme et åpent  fellesskap med raushet for ulikheter. Vår tenkning bygger på at hver enkelt har like mye verdi. Den forståelsen har gjort at vi steg for steg har prøvd å ta vekk de hindringene i samfunnet som i seg selv gir ulike muligheter mellom kjønn.

TIL slutt var vi kommet så langt at det ble naturlig å samle all undervisningen for gutter og jenter også når det gjaldt noe så kjønnsdelt som kropp. Felles gym kom inn i Mønsterplanen i 1974. Selvsagt finnes det bra pedagogiske grunner for å dele opp gymtimene igjen i ungdomsskolen  så de fysisk sterkere guttene ikke får dominere totalt , men dette er snakk om noe større enn å gi hver enkelt den beste treningen:

••. Det gjelder å forberede ungene for et samfunn der en jentekropp -og en guttekropp er like mye verdt.

JENTEGYM:  Jentene hadde gym for seg selv helt fram til 1974. Da kom også den store tilstrøningen av jenter til idrettsbevegelsen. FOTO: Aktuell / NTB scanpix.
JENTEGYM: Jentene hadde gym for seg selv helt fram til 1974. Da kom også den store tilstrøningen av jenter til idrettsbevegelsen. FOTO: Aktuell / NTB scanpix. Vis mer

Sånt gjøres ikke ved å mystifisere eller kunstig seksualisere det å vokse opp. Kjønnsmodning kan være klamt nok i seg selv om ikke samfunnet skal dekke til det som naturlig skjer.

Bak håndkledene, gardinene og de stengte dørene inn til gymgarderoben, strammer vi nå egentlig bare korsettene. For selv i en tid der kroppspresset treffer så bredt at også noen greske statuer føler behovet for å skjule sine edlere deler, er det  jo kvinnekroppen som fortsatt er mest utsatt.

DA gjelder det å ha litt historisk perspektiv på det med kropp og trening Det er bare noen tiår siden jenter ikke fikk lov til å bruke kroppen sin som de ville. Seinest midt på 1970-tallet ble Grete Waitz nektet å løpe lenger enn 1500 meter fordi lange løp kunne være skadelig for jenter. Nå er motbeviset på denne fordommen støpt inn i statuen av den samme Grete utenfor Maratonporten på Bislett.

GANSKE NATURLIG :  En vanlig gymtime på en videregående skole i Oslo for femten år siden. Så avslappet blir det med åpne, inkluderende  skolemiljøer. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
GANSKE NATURLIG : En vanlig gymtime på en videregående skole i Oslo for femten år siden. Så avslappet blir det med åpne, inkluderende skolemiljøer. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX. Vis mer

For de som synes det er for langt å dra dit, holder det å sjekke farten til Therese Johaug i de bratteste motbakkene eller statistikken over hvem som mosjoner mest. Det er jenter, og de gjør det forhåpentligvis fordi de trives med å være i ok form.

EN etter en har mennenes fysiske bastioner falt. Det har samtidig gitt plass til nye idretter som viser jentenes naturlig fortrinn  i smidighet og koordinasjon.

Der det å danse foran et mannlig idrettspublikum tidligere var en forlystelse på guttenes premisser, er cheerleading nå sport god nok enten den skjer i konkurranse eller som som en form for pauseunderholdning under håndball-EM. Poenget er at hvem som helst skal få lov til å drive sin idrett eller lek uten at den blir kunstig seksualisert.

HUN FORANDRET NORSK IDRETT: : Grete Waitz med billedhuggeren Nils Aas og modellen av den flotte skulpturen som nå står utenfor Maratonporten på Bislett Stadion i Oslo. FOTO: Per Svensson / Aftenposten.
HUN FORANDRET NORSK IDRETT: : Grete Waitz med billedhuggeren Nils Aas og modellen av den flotte skulpturen som nå står utenfor Maratonporten på Bislett Stadion i Oslo. FOTO: Per Svensson / Aftenposten. Vis mer

DET er denne retten til hver eneste jente som skolene våre må forsvare. Det skjer ikke ved å gjemme dem bort, men ved å lage fellesskap mellom gutter og jenter som er så ærlige og åpne at det naturlig blokkerer denne blindveien før vi ruser i revers mot et gammelt, kjønnsdelt samfunn.

LES OGSÅ:

Esten O. Sæther: Når Therese Johaug klatrer fra svenske gutter, blir felles gym viktig i Norge

LIKE MYE VERDT :  Gutt og jenter er hos oss like mye verdt. Det er et samfunnsgode vi må passe på. FOTO: © Jonas Frøland / NTB scanpix.
LIKE MYE VERDT : Gutt og jenter er hos oss like mye verdt. Det er et samfunnsgode vi må passe på. FOTO: © Jonas Frøland / NTB scanpix. Vis mer

Esten O. Sæther: Alle disse blendahvite jentene svekker Norge

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media