NY BOK: Familien til Gary Speed har bidratt i ei ny bok om den tidligere fotballhelten som døde i 2011. Foto: NTB Scanpix
NY BOK: Familien til Gary Speed har bidratt i ei ny bok om den tidligere fotballhelten som døde i 2011. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bok om Gary Speed:

«Når vi ikke vet grunnen, får vi aldri fred»

Foreldrene sju år etter at Gary Speed gikk bort.

Denne uka blir det utgitt ei ny bok om den tidligere Premier League-helten Gary Speed. Han tok sitt eget liv i 2011 og familien til den avdøde spilleren bidrar i boka kalt «Unspoken: The Family's untold story».

Foreldrene Roger og Carol Speed forteller at de ikke har fått noen svar sju år etter at de mistet sønnen på 42 år.

SORG: Roger og Carol Speed er foreldrene til avdøde Gary Speed. FotO: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
SORG: Roger og Carol Speed er foreldrene til avdøde Gary Speed. FotO: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

Foreldrene forteller

Boka er i salg fra i dag i England - og Daily Mirror har publisert utdrag fra innholdet der foreldrene forteller med sine egne ord:

«Når vi ikke vet grunnen, får vi aldri fred»

Carol: Jeg vet at han er gutten vår. Vi har ikke hørt ett vondt ord om han etter at han ble borte. Vi har fine minner, men ingen svar. Jeg tenker hele tiden på hvorfor.

Roger: Vi har ikke peiling.

Carol: Når vi ikke vet grunnen, får vi aldri fred. Vi visste ikke at det var noe galt med Gary. Jeg kan aldri bli den samme. Aldri.

Roger: I så ung alder, kjære meg.

Carol: Folk på utsida ville tro at alt gikk bra for Gary, men noe plaget ham.

Roger: Det har vært noen fantastiske folk som har forsøkt å hjelpe oss. Chris Coleman (tidl. fotballspiller og Speeds venn) har vært viktig når vi har møttes.

Carol: Det blir ikke lettere. Jeg tror det hadde vært lettere å leve videre med dette dersom det var en ulykke. Eller om det var sykdom som vi kjente til. Nå visste vi ingenting. Jeg håper uansett det kan åpne dører for andre til å snakke om mentale problemer. Gary må ha lidd av depresjon, selv om vi aldri får vite. Han kunne alltid finne fram smilet. Det er en manne-greie, er det ikke?

Roger: Jeg håper bare folk kan lære av våre erfaringer.

Carol forteller i boka at hun ikke klarer å se fotball etter at sønnen døde. Hun sier at det blir for mye for henne. At hun ser for seg sønnen ute på banen.

- Skrekkfilm

I boka forteller Gary Speeds enke, Louise, at hun slet etter dødsfallet. At hun drakk stadig mer alkohol og at hun isolerte seg i rundt fem måneder etter Garys død. Det var hun som fant ektemannen død. Kvelden før han ble funnet forteller Louise at hun og Gary var på besøk hos noen venner. Dette var første gang de lot sønnene Edvard og Thomas være alene hjemme.

- Morgenen etter ble hjemmet vårt til en skrekkfilm. Det var jeg som fant ham, skriver Louise Speed i boka.

Louise forteller at hun ringte nødnummeret og skrek i panikk, men forsto med en gang at ektemannen var død. Hun ble stående i garasjen mens hun skalv.

- Så ringte jeg mor og far, og Garys mor og far. Jeg sa det som det var. Jeg kunne høre de forferdelige skrikene av angst i telefonen. Jeg husker jeg ble liggende på sofaen resten av dagen. Folk kom og gikk. Ingen visste hva de skulle si eller gjøre, skriver Louise.

Gary Speed døde 42 år gammel. En hel fotballverden var i sorg.

Spøkte og lo

Det var 26. november 2011 at Gary Speed gjest i BBC-programmet Football Focus, der Dan Walker var programleder. Walker har sagt at han ikke så noen tegn til at noe var galt.

- Jeg tilbrakte fem timer med Gary. Han var gjest og i fin form. Jeg har møtt og intervjuet ham ved mange anledninger, og han har alltid vært snill, morsom, intelligent og innsiktsfull. Han spøkte og fortalte vitser med Gary McAllister, lagkamerat fra Leeds, skrev Dan Walker i dagene etter dødsfallet.

- Når vi ikke var på lufta snakket vi om golf, og hvor gode sønnene hans er i fotball og hans egen drøm om å ta Wales til VM 2014. Han var alltid interessert. Han kunne spørre: Hva tenker du om Sheffield, Dan? Hvordan går det med barna? Det var en del av sjarmen hans. Han brydde seg, skriver Dan Walker.

Gary Speed spilte hele 535 kamper i Premier League. Han fikk også 85 landskamper for Wales. Han var faktisk den første i historien til å passere 500 Premier League-kamper. I dag er han nummer fem på lista over spillere med flest kamper i den engelske toppdivisjonen.