Når vi lister oss unna

Britene har allerede vunnet OL med Mr. Bean og en befriende ærlig åpningssermoni. Da er det verre med oss som prøver å skjule idrettstusket vi driver med.

EN KLOK KLOVN:  Med Rowan Atkinsons figur Mr. Bean kledde britene av den vante olympiske prakt. Det er slik vi også må se vår egen toppidrett. FOTO: SPORT OLYMPICS ENTERTAINMENT.
EN KLOK KLOVN: Med Rowan Atkinsons figur Mr. Bean kledde britene av den vante olympiske prakt. Det er slik vi også må se vår egen toppidrett. FOTO: SPORT OLYMPICS ENTERTAINMENT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORLEDEN forklarte britene oss på et avslørende vis hva det heretter betyr for et stolt land å vise seg fram gjennom toppidretten. Vertene brukte den gamle propagandascenen i sin egen olympiske åpningssermoni til å fortelle litt om om hverdagen sin.

Der tidligere OL-arrangører helst har brisket seg med storslått nasjonalisme, ga britene plass til blanda falske og fargerike barnekor, sykesøstre fra nærmeste hospital, møkkete gruvearbeidere, slitne 80-talls pønkere, flust av unger fra menneskenaturens mest krøllete A-4 ark og Mr. Bean som midt i London Symphony Orchestra, pirket borti oppfatningen om hva som er passende olympisk pomp og prakt.

TIL SAMMEN ga det en sjarmerende, slentrende åpningssermoni som mer presist enn noen detaljert bruksanvisning viste sammenhengen mellom en sunn toppidrett og en oppvakt kulturnasjon.

Eller som Ai Weiwei, den opposisjonelle kinesiske arkitekten bak det smått fantastiske OL-stadioet i Beijing, forklarte det i The Guardian:

Fordi Storbritania har selvtillit, trenger ikke britene et monumentalt OL, skrev Weiwei før han naturlig dro sammenligningen med den vakre og pompøse kinesiske åpningssermonien for fire år siden som mest reflekterte kommunistpartiets forståelse av nasjonalisme:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer