SER FRAM TIL REVANSJEN: Her innser Petter Northug at formen fortsatt ikke er god nok til å dominere en stafettspurt, men allerede nå sikter han seg inn mot OL-revansje i Sotsji.Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SER FRAM TIL REVANSJEN: Her innser Petter Northug at formen fortsatt ikke er god nok til å dominere en stafettspurt, men allerede nå sikter han seg inn mot OL-revansje i Sotsji.Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

- Når vi slår dem i Russland skal vi gni det inn

Northug drømmer om OL-revansjen allerede.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Da Maxim Vylegsjanin jublet over målstreken på Birkebeinerstadion i dag, jublet resten av lagkameratene som om de hadde vunnet OL-gullet.

I stafettgeneralprøven før OL var det åpenbart at Petter Northugs skalp var en gjev pris å vinne for russerne. For Petter holdt følge med Vylegsjanin helt opp til toppen av den siste bakken på dagens stafett, men over toppen måtte han gi russeren noen meter.

De klarte han aldri å skli inn igjen mot mål.

- På  slutten er vi litt urutinerte, vi lar ham gå på toppen der, og klarer ikke å gli ham inn på slutten. Det må vi ta med oss, oppsummerte landslagstrener Trond Nystad overfor Dagbladet.

Drømmer om Sotsji-seier
Men Petter selv, som tapte en særdeles sjelden spurt om andreplassen mot ankermannen på Norges andrelag, Finn Hågen Krogh, er derimot ikke redd for at russerne skal bli for sterke når neste stafett går av stabelen i Sotsji.

- Jeg vet når formen kommer så holder ikke det Vylegsjanin gjorde i dag. Jeg gleder meg over at jeg har såpass god tid siden jeg er der jeg er per dags dato, sier Northug om løpet i dag.

- Det er i Russland vi skal ta dem. Klart, det er en av de store drømmene det, å slå Russland på hjemmebane. Da skal vi gni det inn.

Stigning
For det var helt jevnt mellom Russland og to norske lag i dag. Bredden i norsk herrelangrenn er formidabel, med tre norske lag blant de fire beste på stafetten i dag.

Og når Northug som ankermann ikke en gang er i form, kan det hele se fryktelig annerledes ut når vi skriver februar. For Northugs form er i alle fall i klar stigning.

- Dette blir litt som den jaktstarten i Kuusamo forrige helg, men i dag møtte jeg ikke veggen. Nå kjenner jeg at det blir bedre og bedre, og nå begynner jeg å ha det lille giret på slutten jeg også. Med en grunntreningsperiode til nå, og et par hakk til på formskalaen, så tror jeg jeg er der, sier Northug.

Viktigere i OL
Landslagstrener Nystad hadde varslet eksperimentering før stafetten i dag, og basert på gårsdagens klassiskskrell med Golberg og Tønseth, valgte også Nystad å starte med de to unggutta på de to første etappene i dag.

Likevel var det først på tredjeetappen stafetten tok fyr. Legkov, Johnsrud Sundby og Røthe, begge de to sistnevnte klare kandidater i en OL-stafett, stakk fra resten av feltet, og det var til slutt de tre lagene som endte på pallen.

At Northug da lot Finn Hågen Krogh få æren av å spurtslå ham om andreplassen, betyr ingen verdens ting.

- Det blir viktigere med OL-stafetten. Det er den folk husker etter det året her, ikke hvordan det gikk på Lillehammer.