Nasjonalelgen

Et par juniuker for 15 år siden var Norge opptatt av et kne.

Før Ole Gunnar Solskjær, John Carew og John Arne Riise. Før TV2, web-TV og iPhone. Før Tippeligaen, Champions League og Premier League. Før - da man snakket om millioner og ikke milliarder - var det en norsk fotballstjerne som var helt spesiell.

Det var Rune Bratseths tid.

«En gud for oss alle»

Vinteren 1983 oppdaget Knut Torbjørn Eggen en lang 22-åring som travet rundt på det lokale fjerdedivisjonslaget Nidelv. Tre år seinere med ett seriegull i lomma kom landslagsdebuten mot Grenada.

En relativ beskjeden debut for mannen som i 1993 ble omtalt på følgende måte av lagkamerat Kjetil Rekdal: «Han er som en gud for oss alle.»

Ute på banen styrte Rune «Elgen» Bratseth med så lange klyv at han sjelden behøvde å takle. Roen og luftstyrken gjorde ham til en internasjonal forsvarsspiller av format.

Og det var ikke bare nordmenn som nevnte ham i samme åndedrag som Franco Baresi.

For Bratseth var den naturlige lederen på et Werder Bremen som vant seriegull, cupgull, Europacupen og ble kåret til Bundesligaens beste utlending. Og det i ei tid da tysk fotball var inne i en av sine fineste epoker med en EM-semifinale (1988), VM-gull i Italia (1990) og EM-sølv (1992).

DRILLOS KAPTEIN: Rune Bratseth var landslagssjef Egil Drillo Olsens viktigste spiller på Norges vei til VM i USA. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
DRILLOS KAPTEIN: Rune Bratseth var landslagssjef Egil Drillo Olsens viktigste spiller på Norges vei til VM i USA. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix Vis mer

- Prektig

Da Egil Drillo Olsen tok over landslaget i 1990, startet et helt enestående samarbeid.

Ateisten og kommunisten fra Østsiden skulle finne sin viktigste medspiller i en indremisjonsgutt fra Trondheim.

Drillo beskrev sin kaptein som «prektig, kanskje for prektig». Og da refererte han ikke til null gule og røde kort på 60 landskamper.

Likevel lærte de å leve med hverandre på et vis som skapte norsk fotballs storhetstid.

Sommeren 1993 fant vi ut hvor skjørt det hele var. Nasjonen skalv. Drillo uttalte at Norge ikke ville kvalifisere seg til USA-VM uten Bratseth. Hans høyre kne var så ødelagt at bare en operasjon kunne redde karrieren. Avisenes førstesider ble ryddet for medisinske bulletenger om kapteinen. Operasjonen ble gjort i smug. Media fikk beskjed at inngrepet ville finne sted i Moss 11. juni.

Sannheten var at Norges VM-drøm ble reddet på privatklinikken Volvat dagen før.

22. september var Rune Bratseth tilbake mot Polen. Han ledet Norge til VM i USA i 1994. 0-0 mot Irland på Giants Stadium i New York 28. juni ble hans avskjedskamp.

Nasjonalelgen

Et par måneder seinere ble han sjef på Lerkendal.

Og vi vet alle hvordan det gikk.

THE DRILLOS:</B> Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Rune Bratseth Frank Strandli, Henning Berg, Mons Ivar Mjelde, Karl Petter Løken, Mini Jacobsen, Frode Grodås, Lars Bohinen og Erik Mykland før en landskamp i 1994.