NORGE MÅ VINNE: Kypros er 87 på FIFA-rankingen og et landslag Norge skal slå både hjemme og borte om ambisjonene om internasjonal sluttspill skal kunne målbæres med troverdighet. Derfor er bare seier godt nok for Lars Lagerbäck når Nations League starter på Ullevaal Stadion 6. september. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORGE MÅ VINNE: Kypros er 87 på FIFA-rankingen og et landslag Norge skal slå både hjemme og borte om ambisjonene om internasjonal sluttspill skal kunne målbæres med troverdighet. Derfor er bare seier godt nok for Lars Lagerbäck når Nations League starter på Ullevaal Stadion 6. september. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Bare seier er godt nok mot Kypros

Nations League gruppe C3 er Norges å vinne. Så enkelt er det

Nations League kan fort være EM-veien for et ungt norsk landslag i utvikling. Det er derfor hjemmekampen mot Kypros er så stor.

DET ER MULIG å diskutere om ikke Mats Møller Dæhli hadde fortjent en plass i troppen, han spiller fast for St. Pauli i 2. Bundesliga og har knapt spilt en dårlig landskamp, men det er ingen stor dramatikk i vrakingen. Ei heller i at Erling Braut Håland inntil videre må nøye seg med U21.

For det er ikke eventuelle reserver som er viktigst når landskampsesongens alvor begynner.

Det er Nations League.

DET ER BARE ett resultat som er godt nok på Ullevaal stadion 6. september, uavhengig av hvor mye landslagsledelsen prøver å snakke fram FIFA-rankingens 87. lag, motstanderne fra Kypros:

Hjemmeseier!

1-0, 2-1, 3-2, 3-0 - det spiller ingen rolle hva det blir. Er det første tallet høyere enn det andre har Lars Lagerbäck og gutta gjort jobben. For vi kan ikke reise til en vanskeligere bortekamp mot Bulgaria i Sofia med uavgjort eller tap mot Kypros.

Da vil mye av lufta være ute av den ballongen Norge herrer A har brukt 2018 til å pumpe liv i.

FIRE STRAKE SEIRER, tre av dem mot VM-nasjoner, er så langt landslagsåret 2018. 4-1 over Australia på Ullevaal, 1-0 over Albania i Tirana, 3-2 over Island i Reykjavík og 1-0 over Panama, også det på Ullevaal. Hvem hadde trodd det etter at 2017 ble rundet av med 0-2 for Makedonia og 0-1 for Slovakia i november? Men er det noe vi vet så er det at fotballens veier er uransakelige og resultatene som følger ikke har noen fasit, du får det du får basert på alt som skiller to lag på en fotballbane.

På den vektskåla har Norge - med enkelte unntak der nederlagene mest har handlet om personlige tabber, mye mer enn lagets manglende ferdigheter og spillstyrke - vært på den synkende sida i hele dette årtusenet.

Etter fire strake seirer er det grunn til å tro at 2018 kan være vendepunktet.

IKKE NØDVENDIGVIS FORDI vi er blitt så veldig gode, det er ikke så fort gjort med et ungt mannskap, men fordi Lars Lagerbäck har fått på plass et grunnspill verd å tro på. Defensivt ser Norge stadig mer solide ut. Offensivt stadig giftigere. Og det skyldes ikke bare spillestil og ideer, det skyldes like mye spillernes utvikling og den konkurransen vi plutselig har i laget, spesielt framover i banen.

Og så har du Nations League, UEFAs nye format for de fire siste EM-billettene.

En skreddersydd konkurranseform for Norge der laget står nå.

En EM-gardering verd å ta vare på.

I NATIONS LEAGUE møter Norge motstandere fra nivå tre på den europeiske rankingen. Det kommer ingen skikkelig gode landslag til Ullevaal, ingen storlag med verdensstjerner. Det kommer ingen vi mener vi kan slå på en virkelig god heller. Men det kommer lag som er der vi var da trekningen ble foretatt i slutten av januar, lag vi mener vi bør slå alle dager om ambisjonsnivået om regelmessig sluttspill skal være mer enn tomme ord i en handlingsplan.

Det er derfor vi må slå Kypros hjemme før vi reiser til Sofia i jakten på et nytt resultat.

Det er derfor det må være lov til å si at Norge skal vinne gruppe C3 i Nations League.

GJØR VI IKKE det og misser muligheten til play off (semifinale/finale) i mars 2020 går veien til sluttspillet om den ordinære EM-kvalifiseringen som også starter i mars neste år. Den spilles fram til november. De to beste lagene fra hver gruppe går til EM. Skulle Norge være blant dem, og det er selvfølgelig mulig å drømme om det, er EM-saken klar, uavhengig av Nations League.

I motsatt fall kommer det vi skal spille om i høst, seier i Nations League gruppe C3, i spill som en siste livslinje til EM.

Derfor er Nations League en stor greie for Norge.

Derfor er kampen mot lille Kypros en stor landskamp.