<p>PANIKKANGST: Anna Dyvik har i perioder slitt stort med panikkangst. I en tilstand mellom søvn og våkenhet kan hun oppleve hallusinasjoner. Foto: Pierre Teyssot / Splash News</p>

PANIKKANGST: Anna Dyvik har i perioder slitt stort med panikkangst. I en tilstand mellom søvn og våkenhet kan hun oppleve hallusinasjoner. Foto: Pierre Teyssot / Splash News

Vis mer

Anna Dyvik om panikkangsten

Natta før sitt beste løp, fikk langrennshåpet to panikkanfall: - Jeg skammer meg

Den svenske langrennsløperen er åpen om diagnosen.

(Dagbladet): Anna Dyvik (22) fikk sitt internasjonale gjennombrudd i fjorårssesongen. I tillegg til to individuelle gull i U23-VM, klatret hun på pallen for første gang i verdenscupen da svenskenes stafettlag havnet på en tredjeplass i La Clusaz.

Men i den tiden har hun slitt mentalt. I juli forklarte hun på sin egen blogg om en «krasjlanding». Der åpnet hun nemlig opp om hyppige panikk- og angstanfall.

«De siste fire årene har jeg hatt en del panikkanfall, de fleste i søvne. Jeg skammer meg for det, for det høres ut som jeg er syk i hodet og undertrykker et barndomstraume. Men det er ikke noe forferdelig som har hendt meg. Jeg lever nesten et for priviligert liv. Det er bare stress og angst,» skriver 22-åringen.

Panikkangst

Dyvik våknet en julidag i sommer og følte seg elendig. Hun var kjempetrøtt.

- Jeg hadde angst hele tiden. Og etter å ha følt det i tre-fire dager skrev jeg det innlegget, sier Dyvik til Expressen, som har møtt henne på høydeopphold i Villard de Lans.

Ifølge avisa fikk hun først diagnosen i forrige uke: Hypnagog hallusinasjon. Det er en tilstand mellom våkenhet og søvn der det kan komme skremmende og livaktige hallusinasjoner.

- Jeg våknet, og det eneste jeg så var masse insekter. Eller skygger av mennesker. Og da blir jeg redd. Noen ganger så ble jeg så redd at jeg bare løp ut, skrikende. Og etter det har panikkangsten kommet, forklarer skiesset.

Bare 4-5 ganger har anfallene vært så ille, forklarer hun. Det har hendt oftere at hun har våknet med et skrik på grunn av noe hun tror hun har sett.

GJENNOMBRUDD: Anna Dyvik fikk sitt gjennombrudd i fjorårssesongen. Foto: Pierre Teyssot/Splash News/NTB Scanpix

GJENNOMBRUDD: Anna Dyvik fikk sitt gjennombrudd i fjorårssesongen.
Foto: Pierre Teyssot/Splash News/NTB Scanpix

Vis mer

Panikkanfall før første pallplass

Det verste anfallet fikk hun natta før hun tok sin første pallplass i verdenscupen. I løpet av den natta hadde hun to panikkanfall.

- Jeg våknet og trodde jeg så noen komme inn i rommet. Jeg ble kjemperedd. Jeg løp rett inn i en garderobe som jeg trodde var en dør. Og da jeg prøvde å åpne den, fikk jeg den i fjeset, forklarer Dyvik.

Romvenninna Maria Nordström tente på lyset, og Dyvik våknet. Da kom angsten. På bloggen utdyper hun:

- Om man ser på bilder fra dagen etter, stafetten, så ser det ut som jeg har begynt med sånn «contouring». Men det er et blåmerke jeg har på kinnet og en hoven leppe.

Dyvik forteller at hun har blitt mye bedre, noe som føles bra. Hun er glad for å fortelle sin historie.

- Jeg vil være et bra forbilde. Et som viser at man får være som man er, uansett om man har det bra eller dårlig, sier Dyvik.