Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge Håndball-EM 2018

Nattas fiasko: De festet oss rett ut av banen

Hang ikke med på en herlig kroatisk aften.

SPILT UT: Magnus Gullerud og Norge feilet totalt mot vertene i et fullsatt Arena Zagreb. Den avgjørende EM-kampen endte med tap 28 - 32. FOTO: Vidar Ruud/NTB Scanpix.
SPILT UT: Magnus Gullerud og Norge feilet totalt mot vertene i et fullsatt Arena Zagreb. Den avgjørende EM-kampen endte med tap 28 - 32. FOTO: Vidar Ruud/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er muligens irriterende at Kroatias ikke utpreget sympatiske trener Lino Cervar i går hadde en vellykket taktisk kveld, men denne gangen tapte håndballgutta mest på egne feil. Sist kamp ble denne kroatiske Woody Allen-kopien sett på benken mens han holdt igjen en av motstandernes spillere, men nå var det våre menn som holdt igjen seg selv:

  • Med unntak av suverene Sander Sagosen kom resten av gutta aldri opp mot vanlig nivå.

Til det var motstanderne for svære, smarte og hardt arbeidende, og vi hele tida det lille hakket bak i de høyst ulike situasjonene som til slutt avgjør en håndballkamp.

For et norsk lag som akkurat har løftet seg opp i verdensklasse på egne offensive ferdigheter, betyr det et litt overraskende tilbakeslag.

Og sannsynligvis ingen semifinale i EM.

AKKURAT det avgjøres mot Sverige på onsdag. Denne kampen ble avgjort gjennom et forsvarsspill som egentlig aldri fungerte. Vi forble for seine både i føttene og hodene.

Kroatene kom over oss, rundt oss og bak oss. Som oftest var det de som spilte den lekreste angrepshåndballen, og etter hvert var det de som hadde den beste målvakten.

Da håndballgutta slo ut de samme kroatene i semifinalen i VM for ett år siden, ble Torbjørn Bergerud den store helten. Det ble han ikke i går kveld, men den norske svikten var større enn som så.

Laget; igjen med unntak av Sander Sagosen, var ennå ikke voksne nok for anledningen.

skal det sies at nettopp den anledningen var stor. Her hjemme har vi skrevet om hvordan publikumskrisen har preget dette europamesterskapet. For vertene er de tomme tribunene til å skjønne. Dette mesterskapet dreier seg ikke om håndball, men om en ung nasjons ære.

Da kan resten av lagene drive med så mye sport de bare vil. Kroaterne holder på med å vinne selvfølelse slik de gjorde i samme utsolgte hall da de ble en sensasjon i futsal-EM for noen år siden. For ikke å snakke om den fotballen som overskygger all annen sport. Der har Kroatia bygget nasjon siden de ble et selvstendig land så seint som i 1991.

DERFOR tok det ikke stort mer enn et høyldt skrikende åpningsminutt for å skjønne hvor tungt det kan være å angripe vertene i deres nasjonale kulturtempel Arena Zagreb. Da hadde kaptein Bjarte Myrhol begynt å bomme og venstrekant Magnus Jøndal startet på det som skulle bli en trist aften fra venstrekanten. Kroatene derimot hadde rukket å score to. De var med andre ord i farta fra start.

I en kamp der planen var å vinne ved hjelp av tempoet, hang vi ikke engang med fra start. Det var et varsel om en sørgelig kveld.

FØR pause var det riktig tungt mot et massivt hjemmelag. En stund var det bare Sander Sagosen som hadde spenst, oversikt og ro nok til å sørge for at vi likevel holdt sånn nogenlunde følge.

I forkant av denne kampen har det vært pratet mye om hvordan nettopp slike oppgjør skiller de aller, aller beste fra røkla. Spørsmålet var om Sander Sagosen allerede som 21-åring hadde vokst så mye fra fjorårets VM-finale at han alene kunne dra Norge med seg i en toppkamp.

Det kunne han. Men altså ikke nok.

FOR nesten alt det som startet så dårlig, fortsatte på samme vis. Det hjalp ikke hvor ofte Sagosen scoret eller hvor flittig han spilte det som minnet om vanlig norsk håndballstolthet rundt seg. Med det samme litt for uoppmerksomme forsvarsspillet forble avstanden i målprotokollen hele tida den samme.

Det stoppet nok Norges aller største suksess i håndball-EM 2018, men ikke den jevne fine framgangen til dette unge laget.

Se bare hva som kommer mot Sverige. En gang var det jo vi som organiserte den nasjonale idretten vår for å frigjøre oss fra svenskene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!