Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ønsker nytt Trondheim-bud for Ski-VM

Naturlig å tro at det vil bli Trondheims tur neste gang

Erik Røste ønsker ny søknad fra Trondheim om ski-VM i 2025 etter at Planica ble valgt foran for 2023.

TAPTE KAMPEN: Trondheim nådde ikke opp i kampen om å bli arrangør av ski-VM i 2023. Den slovenske skimetropolen Planica ble torsdag tildelt mesterskapet.En skuffet Trondheims-delegasjon. Fra venstre: Siri Darell (kretsleder Sør-Trøndelag), Rita Ottervik (ordfører), Morten Wolden (rådmann), Stein Opsal (generalsekretær Norges Skiforbund) og Erik Røste (skipresident).

Foto: Claes-Tommy Herland / NTB scanpix
TAPTE KAMPEN: Trondheim nådde ikke opp i kampen om å bli arrangør av ski-VM i 2023. Den slovenske skimetropolen Planica ble torsdag tildelt mesterskapet.En skuffet Trondheims-delegasjon. Fra venstre: Siri Darell (kretsleder Sør-Trøndelag), Rita Ottervik (ordfører), Morten Wolden (rådmann), Stein Opsal (generalsekretær Norges Skiforbund) og Erik Røste (skipresident). Foto: Claes-Tommy Herland / NTB scanpix Vis mer

VM i nordiske grener endte ikke opp i Trondheim. I stedet var det Planica som fikk oppgaven med å arrangere mesterskapet i 2023 etter at de vant stemmegivningene 9 stemmer mot seks.

Det var ikke noen stor overraskelse. Selv om Trondheim hadde et håp om å få gjennomslag for sin søknad var Planica på forhånd favoritt til å få mesterskapet.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther har vært på plass i Hellas på FIS-kongressen og har fulgt presentasjonen av de to søknadene. Han er ikke overrasket over utfallet.

– Det er ganske naturlig at valget ble som det ble. Det er lett å forstå hvorfor valget falt på Planica som har alle anleggene på plass og har søkt så mange ganger, sier Sæther.

Skipresident Erik Røste sier at han er skuffet over at Norges forsøk på å få VM til Trondheim ikke ble valgt.

– Vi er jo skuffet. Vi hadde en god søknad, vi har hatt en god presentasjon og god tilbakemeldinger, så må vi respektere at vi hadde en motstander som var god og council gikk for dem. Så får vi ta evaluering når vi kommer hjem og får dette litt på avstand, sier Røste.

Neste gang for Trondheim

Det var Planicas fjerde søknad om mesterskapet på rad og mange i det internasjonale skimiljøet mente at det nå var deres tur til å få arrangere.

De siste to mesterskapene har blitt gitt til Oberstdorf og Planica som var gjennom henholdsvis fem og fire søknadsrunder før de fikk VM. Om Trondheim søker på VM i 2025 vil de være den mest erfarne søkeren og vil ha «fortjent» mesterskapet på samme måte som Oberstdorf og Planica ved de to siste utdelingene.

– Jeg registrerer at det har vært en argument som har svirret i gangene her nede, ja. Vi har argumentert for at det var på tide å få VM i nordiske grener tilbake til Skandinavia etter to strake i Alpe-området, men det fikk vi ikke gehør for. Det må vi i denne sammenhengen respektere, sier Erik Røste.

Også Sæther mener det gir mening at Trondheim vil få mesterskapet om de søker for en tredje gang om to år.

– Nå ville ikke FIS dele ut to mesterskap på en gang, så om de følger samme protokoll som de har gjort er det Trondheims tur neste gang. Det er helt naturlig, sier Sæther.

En fordel for Trondheim

Om Trondheim velger å søke for en tredje gang er foreløpig ikke avgjort, men ordfører Rita Ottervik sier til NTB at hun vil jobbe for en ny søknad. Skipresident Erik Røste forteller Dagbladet at Skiforbundet vil stille seg bak en eventuell ny søknad fra trønderbyen.

– For Norges Skiforbund er det alltid interessant med mesterskap i Norge. Vi skal arrangere det fra tid til annen, og det er åpenbart at vi ønsker en ny søknad og håper Trondheim vil søke igjen. Fra Norges Skiforbunds side er det klart at vi støtter et ski-VM i Trondheim i 2025 også om de ønsker det.

Sæther mener det kan være positivt for Trondheim at de ikke fikk tilslaget ved denne anledningen. Det gir dem muligheten til å kartlegge hvor store utgifter som skal til for å bygge ut anlegget i Granåsen tilstrekkelig for å arrangere et nytt mesterskap. Særlig trenger hoppbakken store inngrep.

Nå ber Sæther norsk politikk og idrett om å gi tilstrekkelig økonomisk støtte for å ta kostnadene som skal til. Regjeringen hadde lovet 180 millioner kroner til utbedring av anlegget i Granåsen, men disse pengene var øremerket et VM i 2023.

– Det er kanskje en fordel for Trondheim da de får tid til å bli helt ferdig med hoppbakken. De er nødt til å gjøre en del grunnarbeid der, som de er usikre på hvor dyrt blir så det er all grunn til å gå inn og hjelpe dem økonomisk. Det bør prioriteres politisk og fra idretten, sier Sæther.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media