SÅ INGEN BEVIS: Skipresident Erik Røste har sett den svenske dopingdokumentaren, men så ingen bevis på dopingbruk.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SÅ INGEN BEVIS: Skipresident Erik Røste har sett den svenske dopingdokumentaren, men så ingen bevis på dopingbruk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Navngir norske skihelter i dopingdokumentar

Skipresidenten så ingen bevis.

(Dagbladet): Skipresident Erik Røste fikk i går se dokumentaren som skal rette dopmistanker mot norske skistjerner. Han så ingen bevis.

I dokumentaren, som svensk tv skal sende i programmet «Uppdrag Granskning» neste uke, rettes det sterke beskyldninger om mistenkelige blodverdier hos en rekke prominente skiløpere fra mange nasjoner — også Norge.

Røste fikk se deler av dokumentaren i Cavalese i går, sammen med den svenske generalsekretæren Niklas Carlsson. Med på møtet var også FIS? danske antidopingekspert Rasmus Damsgaard.

Konkrete navn Den norske skipresidenten vedgår at det i det råmaterialet han fikk se i går blir rettet mistanker mot navngitte norske skiløpere på «verdenscupnivå».

Han ønsker derimot ikke å si hvem, ettersom han ikke vet om de aktuelle personene også vil bli navngitt når dokumentaren blir sendt på SVT neste uke.

- Dokumentaren er ikke helt ferdig redigert ennå, så vidt jeg vet, så ting kan bli endret før den blir sendt. Men det jeg kan si er at det på bakgrunn av høye blodverdier blir fremsatt påstander om manipulasjonen av blod hos mange nasjoner og utøvere. Også nordmenn, sier Erik Røste til Dagbladet.

- Ingen bevis Og legger kjapt til:

- Men la meg også si at jeg har et avslappet forhold til dette. Vi vet hva vi står for, og vi har ingen ting å frykte. Det vi har fått se er ingen bevis på noe som helst.

- Det hevdes at dokumentaren vil «ryste sportsverdenen»?

- La meg si det slik: Ingen i Norge vil bli rystet av det som kommer fram i dokumentaren, slik jeg ser det. Det er ingen norske utøvere som har fått startnekt i noen løp, og dermed har de heller ikke hatt hemoglobinverdier over det tillatte på testtidspunktene. Det sier vel det meste, sier Erik Røste.

Ingen ulovlige verdier Før individuelle blodpass ble innført, så fikk utøvere med unormalt høyt hemoglobinnivå startnekt, av helsemessige årsaker. Men samtidig kan det indikere bruk av bloddoping.

Den norske skipresidenten og den svenske generalsekretæren ble begge intervjuet av dokumentarskaperne i Cavalese i går.

Deres kommentarer til påstandene i dokumentaren skal etter planen klippes inn i programmet.

Erik Røste vil ikke ta stilling til om de vil forfølge noen av anklagene i dokumentaren, ganske enkelt fordi han ikke vet hva som til syvende og sist blir sendt på lufta.

Avventer reaksjoner
- Dokumentaren er ikke helt ferdig ennå, så hva som til slutt blir med i den endelige dokumentaren er ikke godt å si. Men vi kommer nok uansett ikke til å foreta oss noe før etter at VM er over. Nå ønsker vi fokus på det sportslige, sier Erik Røste til Dagbladet.

I går måtte han svare på en rekke spørsmål om mistenkeliggjøring av det norske skiunderet på 90-tallet, samtidig som han sto på tribunen og fulgte Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla inn til gull og bronse på VM-sprinten og Petter Northug til sølv.

- Opptatt av omdømmet
Og det er bare tre måneder siden han måtte slå tilbake mot lignende anklager i den finske dokumentarfilmen «When Heroes Lie».

- Etter «When Heroes Lie» ble jeg ordentlig forbanna. Nå blir jeg mer oppgitt over at vi nok en gang må bruke energi på noe som burde vært unødvendig. Men samtidig tar vi ting på alvor, for vi er opptatt av omdømmet vårt, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

NORSKEHELTER: Tidligere norske langrennsløpere blir navngitt i den svenske dokumentaren. Foto: REUTERS/Yves Herman
NORSKEHELTER: Tidligere norske langrennsløpere blir navngitt i den svenske dokumentaren. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer