Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rasisme i fotballen

Nazi-kalas på fotballkamp får FN til å reagere:
- Veldig bekymringsfullt

- Tok aldri noe skikkelig oppgjør med krigen, mener ekspert om de nasjonalistiske strømningene i Ukraina.

HOOLIGANS: Flere hundre fans av det ukrainske laget Dynamo Kiev står samlet bak banneren med ordene «100 prosent hvit». Laget møtte erkerivalene Shakthar Donetsk i Kiev. Video: Ultras Dynamo Kyiv TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Shakthar Donetsk har i en årrekke vært den største utfordreren til fotballstormakten Dynamo Kiev. Suksessen har kommet blant annet takket være utenlandske spillere som Ismaily og Dentinho.

De to brasilianerne fikk gjennomgå da erkerivalene møttes den 21. april på NSC Olympijskij i Kiev.

Der samlet flere hundre fans seg bak banneret «100 prosent hvit».

Dette mens flere viste fram hakekors, og var ikledd Ku Klux Klan-uniformer, ifølge The Guardian.

Klubben tar avstand

Det fikk FN til å reagere.

- Veldig bekymringsfullt, uttalte FNs høykommissær for menneskerrettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, nylig om hendelsen, ifølge Reuters.

Samtidig tar også Dynamo Kiev som klubb avstand fra supporterne.

- Klubben vår har alltid stått for respekt for offentlig orden og gode etiske standarder, samtidig som vi har fordømt diskriminering, skrev klubben i en pressemelding i forrige uke, ifølge The Guardian.

Utbredt rasisme

Den britiske avisa omtaler episoden som et utbrudd av «hvitt raseri», noe som ikke er ukjent i øst-europeisk fotball. Foran EM i 2012 dokumenterte BBC omfattende rasisme på både polske og ukrainske tribuner.

2015 vurderte Dynamo Kiev å lage egne tribuneseksjoner for svarte. Dette «for å unngå rasisme», ifølge stadionsjef Volodimir Spiltsjenko.

Manglende oppfør med krigen

Da Dagbladet spør førsteamanuensis Terje Knudsen ved Universitetet i Bergen (UiB) om nazisymbolene framvist på tribunen, viser han til den politiske bevegelsens fotfeste i Ukraina.

- Det er, i likhet med flere andre øst-europeiske land, flere høyreekstreme i Ukraina enn det er mange steder her i vesten. Årsaken til det er mange, sier Knudsen.

Han legger vekt på at mange ukrainere ble svært dårlig behandlet av Sovjet tilbake på 1930-tallet.

Stalins jerngrep førte til at flere tok imot nazistene som helter.

- Ukraina har aldri tatt et skikkelig oppgjør med krigen. I øst har mange etniske russere ønsket et oppgjør, men ukrainere i Vest-Ukraina har vært i mot dette oppgjøret, sier Knudsen ved UiB.

Oppgjør mellom erkerivaler

UBLIDT MØTE: Det gikk hardt for seg da svenske og danske hooligans møttes til slåsskamp i Sør-Sverige nylig. Video: CasualUltraOfficial/www.casualultra.com Vis mer

Forskeren mener at mange av de nasjonalistiske understrømningene kom til syne under den ukrainske revolusjonen i 2014.

Etter den kom krigen mot russiske separatister, der blant annet høyreekstreme militser har bidratt.

Når det gjelder fotballens tiltrekningskraft for nazisympatisører, legger Knudsen vekt på at fotballkamper er knyttet til identitet.

Derfor trekkes høyreekstreme mot disse arrangementene, og ikke minst oppgjør som Dynamo Kiev mot Shakthar Donetsk.

- Donetsk er okkupert av prorussiske separatister, og etniske russere utgjør en stor andel av befolkningen. I Kiev er det store flertallet ukrainere, sier Knudsen om motsetningsforholdet de to klubbene imellom.

- Generelt sett mer konservative

Det er en utbredt motstand mot mørkhudede spillere i den ukrainske ligaen - på tross av prestasjonene til prestasjoner som Eduardo, Jadson og Willian.

På spørsmål om fremmedfiendligheten har forverret seg, sier Terje Knudsen følgende:

- Det er mer eller mindre uforandret. Ukrainere er generelt sett mer konservative enn vest-europeere, og den politiske diskursen befinner seg mer til høyre. Samtidig har man også mer rasisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!