Nazisjokk fra alpinstjerne

Sesongens desidert beste slalåmkjører, Ivica Kostelic fra Kroatia, sjokkerer nå idrettskolleger med svært nazivennlige uttalelser. Hans-Petter «Burre» Buraas mener at konkurrenten bare er latterlig.

5. januar ble Ivica Kostelic (23) historisk da han vant slalåmrennet i Kranjska Gora i Slovenia samme dag som søsteren Janica Kostelic vant slalåmrennet i Bormio i Italia. For første gang vant et søskenpar v-cuprenn samme dag. Til den store Zagreb-avisa Nacionals uketidsskrift røper Ivica Kostelic sine inspirasjonskilder.

- Hemmeligheten var at jeg på start var forberedt som en tysk soldat 22. juni 1941.

Antidemokrat

Det var datoen Hitler-Tyskland gikk til angrep på Sovjetunionen under andre verdenskrig.

Med henvisning til Nacional gjenga den slovenske avisa Delo tirsdag flere nazihyllester fra fjorårets vinner av verdenscupen i slalåm. I tillegg fant de fram en uttalelse kroaten skal ha gitt i et intervju for et år siden.

- For et ambisiøst menneske var nazismen et sunt system, sa Kostelic den gang.

En av hans argeste konkurrenter, Bode Miller, vil nok merke seg at Kostelic harselerer over det siste presidentvalget i USA.

- For folket virker demokratiet bare akseptabelt fordi de har en illusjon om at de har makten selv. Det beste eksempelet på et slikt «demokrati» er USA. Der ble presidentvalget vunnet av en person som hadde færre stemmer enn motstanderen sin, sier mannen som har vunnet to av fire renn i år, og leder verdenscupen i slalåm suverent 102 poeng foran Rainer Schönfelder fra Østerrike.

Kostelic er også begeistret for Nazi-Tysklands luftkrig mot Storbritannia. Han sammenlikner denne med science fiction og «stjernekrig». Kostelic sier dette om Det tredje rike:

- Det dreide seg om 2000 års romersk historie komprimert til ti år.

Hetser Stalin

Kostelics verdensbilde illustreres også av sammenlikningen mellom kommunismen og nasjonalsosialismen. Han mener at nazismen ga mennesker rom for å gjøre karriere, mens kommunismen fratok mennesker alle ambisjoner.

- For Stalin var det normalt at han våknet og henrettet fem generaler, også vennene sine. Hitler drepte ikke generaler hver dag, men bare de som var ute etter å ta livet av ham. Det ville jeg også gjort, om jeg var diktator, sier alpinstjernen.

Kostelics talsmann Ozren Müller mener uttalelsene er tatt ut av sin sammenheng.

- Dette er forferdelig, og Kostelic er fryktelig lei seg. Selvfølgelig fordømmer han både nazisme og stalinisme, sier Müller til nyhetsbyrået AP.

Hans-Petter Buraas ble nummer tre og sto sammen med Kostelic på pallen da kroaten søndag vant sitt andre renn på rad i italienske Bormio.

- Latterlig

Burre misliker sterkt Kostelics politiske preferanser:

- Jeg tar avstand fra folk som er så latterlige og latterliggjør seg selv. Dette har jeg ikke sans for i det hele tatt, sier Burre til Dagbladet.

Burre var nakkeskadd da Kostelic slo gjennom i fjor, og har derfor ikke rukket å bli kjent med ham. Som Burre bor også Kostelic i Monaco, men nordmannen ble ikke mer lysten på sosial omgang etter å ha hørt Kostelics uttalelser:

- Det virker litt spesielt, men så kommer han jo fra et veldig spesielt land også, sier Burre, som før VM i St. Moritz kjører mot Kostelic kommende søndag i Wengen, i Kitzbühel neste søndag og i Schladming to dager seinere.

Fjernt for Skårdal

Landslagssjef Atle Skårdal tror ikke en norsk alpinist kunne kommet ustraffet fra uttalelser som Kostelics.

- Det hadde helt sikkert fått konsekvenser, men det er såpass fjernt og heldigvis en uaktuell problemstilling, sier Skårdal til Dagbladet. Han kjente ikke til Kostelics nazisympatier før i går.

- Jeg tar selvfølgelig avstand fra disse uttalelsene, sier han.

«Nazisvin»

Det er ikke bare de norske alpinistene som vil ha seg frabedt nazihyllester. I gjesteboka på sin egen hjemmeside ble Kostelic i går bombardert av mailer fra dypt skuffede fans, som hetset ham som «nazisvin» og ba ham dra på ti måneders ferie til Auschwitz, og der forsøke å bruke hjernen...

Kostelics sponsorer fikk også grov kjeft for å finansiere en idrettsutøver som ifølge innskriverne passet bedre i hitlerjugend. Det kom også beskjeder som kan tolkes som drapstrusler.

NAZISYMPATISØR: Ivica Kostelic (i midten) jubler etter seieren i verdenscuprennet i slalåm i Bormio 12. januar. Hans Petter Buraas (t.h.), som kom på 3. plass i rennet, misliker sterkt kroatens nazisympatier. - Jeg tar avstand fra folk som er så latterlige, sier Burre. Til venstre Bode Miller.