- Nazismen var et sunt system

På startsstreken forbereder alpinesset Kostelic seg som en nazisoldat.

Den kroatiske alpinstjernen Ivica Kostelic uttrykte ifølge ukebladet Nacional nazi-sympatier i et intervju. Nå truer hovedsponsoren med å droppe ham.

En talsmann for Kostelic tilbakeviser imidlertid uttalelsene.

- Dette er en katastrofe. Det er ikke sant. Ivica er en idrettsmann og ville aldri sagt noe slikt, sa Ozren Miler til det tyske nyhetsbyrået DPA.

De sjokkerende uttalelsene førte til et førstesideoppslag i det kroatiske ukebladet, og saken ble hurtig plukket opp av medier i nabolandet Slovenia. Onsdag brakte østerrikske ORF utsagnene videre.

Kostelic skal blant annet ha sagt at nazismen var et «sunt system».

Det var da han ble bedt om å forklare sin seier i slalåmrennet i Kranjska Gora at Kostelic viste at han har atskillig mindre sunt folkevett enn slalåmtalent - om han da er sitert korrekt.

- Hemmeligheten var at jeg på startstreken var forberedt som en tysk soldat 22. juni 1941, sa slalåmstjernen ifølge Nacional. Det er datoen da Tyskland angrep Sovjetunionen.

- Nazismen var et sunt system for ambisiøse mennesker. Demokratiet tiltaler bare fordi det gir illusjonen av at folket har makt, skal Kostelic ha sagt videre.

Om jeg var diktator ...

Nacional skriver at han omtaler Det tredje rike som «2000 års romersk historie komprimert til ti år», og at han beskriver kommunismen som verre enn nazismen.

- Nazistene tillot individet å gjøre karriere, mens tro og ambisjoner var forbudt under kommunismen. For Stalin var det normalt at han våknet opp og drepte fem generaler, også sine venner. Hitler drepte ikke generaler daglig, bare folk som sto ham etter livet. Slik ville jeg gjøre det om jeg var diktator, skal Kostelic ha sagt.

Også Kostelics far og trener Ante skal ha uttrykt lignende holdninger. Hans søster Janica, som er verdens beste kvinnelige alpinist, er ikke nevnt.

ORF melder på sin nettside at Ivica Kostelics hovedsponsor, en østerriksk bank, er svært bekymret og vil komme til bunns i hva som ligger bak uttalelsene.

(NTB)

NAZI-SYMPATISØR? Den kroatiske alpinstjernen Ivica Kostelic.