– Tippeligaen er en bakgård

Landslagskaptein Brede Hangeland (27) er ikke imponert over nivået i Tippeligaen.

BEKYMRET: Brede Hangeland (t.h) forlot Tippeligaen i 2005. Han mener nivået ikke er blitt bedre siden den gangen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BEKYMRET: Brede Hangeland (t.h) forlot Tippeligaen i 2005. Han mener nivået ikke er blitt bedre siden den gangen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

||| • Folkets landslag: Hvem fra bakgården fortjener en plass på ditt lag?

LONDON/BISLETT (Dagbladet): Under Roy Hodgson i Fulham har Hangeland hatt en Premier League-sesong bedre enn noen kunne forestilt seg i august. Men det er ikke bare enkelt å ta med seg de erfaringene over til VM-kvalifiseringa under Egil Olsen.

- Det er en del forskjeller på klubb- og landslag, selvsagt. Selv om Hodgson og Drillo er litt mer like i organiseringa av laget, ikke minst defensivt, enn Hodgson og Hareide var, så blir det aldri det samme. Det kommer ikke minst av at tempoet i landslagsfotball er lavere enn i Premier League.

Kreves tillit
På gårsdagens landslagstrening på Bislett møtte han også 12 spillere fra Tippeligaen. Men Hangeland er ikke sikker på om han liker det han ser fra den norske serien.

- Jeg er langt fra overbevist om at Tippeligaen er bedre enn den var da jeg spilte i 2005. Det er vanskelig å vurdere, men i tilfelle er det marginalt, sier den tidligere Viking-spilleren.

- Hva er feil?

- Det er vanskelig å si. Norge vil aldri bli en stor liga. Det er en bakgård, som vil bestå av de nest beste spillerne — pluss nordmenn, sier Hangeland.

Dagbladet møtte Hangeland i Wimbledon Village før han dro hjem til Norge. Han er en av fire nordmenn i Premier League, fem hvis du tar med nyopprykkede Christian Kalvenes i Burnley.

Tallet har vært langt høyere før.

- Kvaliteten på ligaen og landslaget vil avgjøre hvor mange vi har i Premier League. Men nå er hele verden markedet for klubbene her. En norsk spiller som vil hit, konkurrerer med folk fra hele verden, sier Hangeland. Stopperen ser likevel ingen grunn til at han ikke kan få kompaniskap av flere landsmenn i engelsk toppfotball i løpet av de nærmeste par åra.

—?Jeg tror det er mange spillere i Tippeligaen som kunne spilt her om de hadde fått ti kamper på rad. Problemet er å komme hit og få tilliten, sier landslagskapteinen.

Hangelands Fulham-kollega Erik Nevland er heller ikke imponert av Tippeligaen.

Jeg synes ikke vi er på rett vei, ut fra det jeg har sett, sier Nevland til Dagbladet.

- Det er lett å sitte på utsida og kritisere. Men jeg mener Norge bør se mer på andre land, og hva som skal til for å få fram talenter. De kan se til Nederland, da finner de ut at de har mye å lære. Sikkert fra England også. Men jeg vet jo ikke hva som foregår i kulissene i Norge, påpeker Nevland.

—?Snø og fjell
Landslagets løpegutt Per Ciljan Skjelbred er en av dem som har vært og er aktuell for spill i Premier League. Men spiller inntil videre på det «minst dårlige» av Tippeligalagene. Rosenborg-spilleren er langt på vei enig med Hangeland.

- Norsk fotball og Norge i seg sjøl er ikke all verden. Spør du en søreuropeer så tenker de snø og fjell. Jeg skjønner at folk som spiller ute sier at Norge er et bakgårdsland med bakgårdsklubber. Men vi har fått vist med Rosenborg at det er mulig at norske klubber kan gjøre det bra. Det er ikke så langt dit. Men det er også økonomiske forskjeller som gjør at noen lag der ute gjør det bedre, sier Skjelbreid til Dagbladet.

Savner stabilitet
Serielederen mener hverdagen i Tippeligaen ikke har mye å si for spillerne som møter til landslagssamling.

—?Det bra å komme hit, men litt kjedelig for RBK. Vi er i flytsone, men sånn er det. Å komme hit om du er på bånn eller topp betyr ingenting. Vi kommer her som likemenn. Det er ingen som snakker om tabell — verken positivt eller negativt, sier Skjelbred.

Midtbanespilleren mener likevel det er én markant forskjell på fotball med og uten rød drakt.

- På landslaget er det tøft. Det er ofte gode spillere i min posisjon. Det er folk som holder i en hel kamp. Hjemme har en folk som «dør ut» etter 60-70 minutter — og da kommer rommene, mener trønderen.

Heerenveen-proff og halvfersk nederlandsk cupmester, Christian Grindheim, savner stabiliteten i Tippeligaen.

- Det ser ut som bare Rosenborg er stabile. Molde er også kjekke å se på, men de er ustabile, sier Grindheim til Dagbladet.

ENIG MED HANGELAND: RBKs Per Ciljan Skjelbreid mener fotballen i Tippeligaen ikke er all verden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ENIG MED HANGELAND: RBKs Per Ciljan Skjelbreid mener fotballen i Tippeligaen ikke er all verden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer