STUMP VOLD. Det ble konstatert at det var stump vold som forårsaket merkene på halsen til den tidligere kjæresten og samboeren til Jaysuma Ndure.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STUMP VOLD. Det ble konstatert at det var stump vold som forårsaket merkene på halsen til den tidligere kjæresten og samboeren til Jaysuma Ndure.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Ndure-saken: Rettsmedisinere enige om stump vold, men uenige om utførelsen

Og fortsatt er det mye omtalte bittmerket et mysterium.

LILLESTRØM (Dagbladet): En rettsmedisiner stasjonert i Nord-Norge avfeide at skadene på fornærmedes hals kunne ha vært forårsaket av en mye omtalt kosmetisk behandling med nåler.

Vedkommende har hovedansvaret for kliniske undersøkelser og obduksjoner ved universitetssykehuset i Tromsø og vitnet i rettssaken mot Jaysuma Ndure.

Han konstaterte at merkene på halsen til fornærmede var forårsaket av stump vold. Det var ganske parallelt med oppfatningen fra en annen rettsmedisiner som vitnet under den første rettsrunden.

Men på ett vesentlig punkt er de to rettsmedisinerne uenige.

Den første som uttalte seg mente merkene kunne ha vært forårsaket av et halsgrep.

Plagg Dette er patologen fra Tromsø uenig i. Han mener at merkene ikke kom av hender eller fingre. Han kunne ikke utelukke det som han sa, men konstaterte at disse merkene ikke er typiske forårsaket av hender eller fingre.

- Jeg tror det er kommet av et plagg. Som for eksempel et skjerf som er strammet rundt halsen, sa patologen i retten.

Han mener at skadene ville gitt et annet karakteristisk preg. Om merkene hadde kommet av hender eller fingre.

- Det er et mønster i stripene på halsen. Forbausende likt i mønsteret i de røde prikkene også. Hudoverflaten er intakt over prikkene. Ingen skorpedannelse. Huden er glatt og fin, sa rettsmedisineren under sitt vitnemål.

At merkene ikke kan ha kommet av den kosmetiske behandlingen ble også forsterket utover torsdagen.

Dette understreket også legen og medeieren av klinikken som utfører den kosmetiske behandlingen som retten fikk framlagt som en mulig årsak til røde merker på fornærmedes hals.

Utenkelig Hun hadde vitnet tidligere på dagen og sa følgende til Dagbladet etterpå:

- Merkene rundt halsen kan ikke komme fra den behandlingen vi utfører på vår klinikk. Det er utenkelig. Behandlingen utføres utenfra. I dette tilfellet er det blødninger innenfra, sa legen som ønsket å være anonym.

Teorien om at de røde merkene som politiet observerte på fornærmedes hals novembernatta i 2014 hadde kommet av mikronåler forsvant så godt som helt i løpet av ettermiddagen.

Til tross for at både fornærmede og hennes mor hadde endret sine forklaringer til at fornærmede likevel hadde underlagt seg denne behandlingen. I den første runden i retten hadde de avvist dette.

Bittmerket Første amanuensis ved Odontologisk Fakultet fortalte fra vitneboksen at hun hadde gransket merket på ryggen til tiltalte fra bilder. Hun sa det kunne være forenlig med et bitt.

DE RØDE MERKENE. De røde merkene som fornærmede hadde på halsen etter novembernatta i 2014 ble forårsaket av stump vold, konstaterte enda en rettsmedisiner i går.
DE RØDE MERKENE. De røde merkene som fornærmede hadde på halsen etter novembernatta i 2014 ble forårsaket av stump vold, konstaterte enda en rettsmedisiner i går. Vis mer

Hun hadde også gransket tennene til fornærmede og laget avtrykk. Men hun sa at det var vanskelig å foreta en nøyaktig sammenlikning.

- Siden det ikke er mulig å foreta en undersøkelse i størrelsesorden en til en, så lar det seg ikke å gjøre det nøyaktig.

Undrende Hun viste på et forstørret bilde at det er forenlig med et bittmerke. Men plasseringen av merket hadde gjort henne usikker.

- Jeg undrer meg over hvordan det er mulig å bite så langt nede på ryggen. Det skjer som oftest på armer og for eksempel på bryst til kvinner, sa hun.

Førsteamanuensisen presenterte et bilde av tennene til fornærmede. Og hun mente at det var muligheter for at hjørnetennene er forenlige med punktmerker på ryggen til tiltalte. Hun sa også at et lite mellomrom mellom fortann og neste tann hadde en avstand som også kunne være forenlig med en del av merket.

- Fornærmede har en spesiell tannstilling. Det kan stemme med formen på merket til tiltalte. Og merket etter hjørnetennene kan stemme. Men størrelsen på bittet er det jo umulig å si noe sikkert om, sa vitnet.

Førsteamanuensisen hadde skrevet i sin rapport at det ikke var godt nok grunnlag til å konstatere at tennene til fornærmede hadde forårsaket merket på ryggen til tiltalte.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen fortalte at merket fortsatt er der. Hun tilbød retten til å se på merket.

- Det forundrer meg at merket fortsatt kan være der. Det er ofte for seint bare noen få dager seinere å granske et bittmerke, sa vitnet på grunn av tidsrommet etter novembernatta i 2014.

BITTMERKET. Det mye omtalte bittmerket på ryggen til Jaysuma Ndure er fortsatt et mysterium.
BITTMERKET. Det mye omtalte bittmerket på ryggen til Jaysuma Ndure er fortsatt et mysterium. Vis mer