Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ndures trener: - Jeg våknet av forferderlige skrik

Fortalte om opprivende episode i USA.

TRENER OG ELEV. Olav Magne Tveitå (t.v.) er treneren til Jaysuma Saidy Ndure. Han mener han kanskje er den som kjenner tiltalte Ndure aller best. Torsdag vitnet han i rettssaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TRENER OG ELEV. Olav Magne Tveitå (t.v.) er treneren til Jaysuma Saidy Ndure. Han mener han kanskje er den som kjenner tiltalte Ndure aller best. Torsdag vitnet han i rettssaken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): - Jeg våknet av forferderlige skrik. Jeg har aldri hørt noe slikt før. Det var ut av en annen verden. Det var helt vilt, fortalte Olav Magne Tveitå fra vitneboksen.

Det er dag fire av rettssaken der friidrettsutøveren Jaysuma Ndure er tiltalt for vold og trusler mot sin tidligere samboer.

Tveitå er treneren til Ndure. Han trener også den kvinnelige sprinteren Ezinne Okparaebo, som står på vitnelista.

- Jeg er vel kanskje den som kjenner Jays aller best, sa Tveitå.

Opptrinnet han refererer til skjedde under et treningsopphold i USA i mars 2014.

Fornærmede var på besøk.

- Monolog Han fortalte at han hadde våknet av skrikene. Tveitå forteller at det først var en ren monolog. Men at han etterhvert også hørte stemmen til Ndure. At det var høylydt krangling en stund etter det.

- Jeg tror opptrinnet varte en times tid, før Jays gikk ut av rommet og inn på kjøkkenet. Før han gikk tilbake etter en stund. Da ble det stille. Dagen etter var alt helt normalt. Akkurat som ingenting hadde skjedd, fortalte Tveitå.

Treneren fortalte at han hadde tenkt å ta opp forholdet med sin elev etter opptrinnet i USA. Men at han bestemte seg for ikke å legge seg opp i deres privatliv.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte Tveitå om hans vurdering av tiltaltes forhold til damer.

- Jeg kan ikke tro at Jays har utført vold overfor en dame. Han er høflig mot alle damer han møter, sa Tveitå.

Treneren ble avhørt av politiet etter at Ndure var blitt arrestert 8. november 2014.

Han fortalte i retten at han fikk et inntrykk av at politiet hadde en forutinntatt holdning.

- Jeg vet ikke om det var etterforskningstaktisk eller hva, men jeg fikk inntrykk av det. Det var viktige ting her som skurret for meg, men det virket tydelig for meg som om de hadde kjøpt hennes historie, slik jeg selv hadde gjort, sa Tveitå.

Han forteller at han også først tenkte at Ndure hadde mistet hodet den natta.

- Jays var kastet på glattcelle. Jeg var opptatt av at han skulle ta sin straff, og at det skulle komme noe godt ut av det. Men etterhvert begynte jeg å tvile.

Treneren fortalte at han etter samtaler med sin elev, ble mer og mer overbevist om at han var uskyldig.

Bitemerket Om det mye omtalte bitemerket sa Tveitå at det var han som rådet Ndure til å gå tilbake til den samme legen som undersøkte ham halvannet døgn etter at han var blitt arrestert.

Da hadde det gått elleve dager siden Ndure var blitt arrestert.

Denne legen vitnet onsdag og fortalte at han ble oppmerksom på et merke på ryggen til Ndure, som han karakteriserte som et bitt. Men da hadde Ndure avfeiet det.

- Mistet seg selv Torsdagens første vitne var mora til ei venninne av fornærmede som vitnet onsdag på Skype fra USA, der hun er bosatt.

Hun fortalte at hun ofte kom til unnsetning og hentet fornærmede ut av leiligheten etter at hun var blitt oppringt av fornærmede.

Vitnet karakteriserte fornærmede som en sterk personlighet med høy selvtillit da de ble kjent. Men at dette forandret seg dramatisk.

- Jeg så et menneske som mistet seg selv mer og mer.

Mora forteller om flere tilfeller, da hun hadde hentet fornærmede i leiligheten hun delte med tiltalte.

Hun fortalte at hun hadde anbefalt fornærmede å bryte ut av forholdet flere ganger.
 
Tre dager før opptrinnet i leiligheten, da Ndure ble arrestert, fortalte vitnet at hun hadde hentet fornærmede en siste gang etter enda en krangel mellom tiltalte og fornærmede.

- Da bestemte jeg at hun skulle flytte ut og bo hos meg, sa vitnet.

Det kom fram etter at vitnet hadde forlatt salen, at hun også var manageren til fornærmede.

Bekymret mor Mora til fornærmede tok plass i vitneboksen og fortalte om en nedbrutt datter.

- Hun var i ferd med å utvikle anoreksi. Hun som var så sterk ble isolert og deprimert. Jeg følte at han ikke var rett mann for min datter, sa mora i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media