- Nederlaget gjør meg sterk

SALT LAKE CITY (Dagbladet): Skuffet og forbannet etter 11. plassen på lørdagens 1000-meter bruker Ådne Søndrål (30) aggresjonen til å bygge opp energi til 1500-meteren i morgen kveld - skøyteikonets aller siste OL-start.

Drømmen om å avslutte en over 20 år lang karriere med gull på både 1000- og 1500-meter i OL brast med to skuldrer ut av ledd i den siste OL-oppladningen.

11. plassen - halvannet sekund bak den suverene vinneren Gerard Van Velde - på lørdagens spennende 1000-meter ga likevel hallingen en svært lite hyggelig lørdagskveld her i Salt Lake City.

- Jeg er en fryktelig dårlig taper og er lite hyggelig å være sammen med de første timene etter et tap. Uttrykket «Tap og vinn med samme sinn» er det dummeste som er laget. Jeg hater å ikke få det til, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

Og legger - svært billedlig - til:

God erfaring

- Jeg kan naturligvis lulle meg inn i unnskyldninger som at jeg var den eneste som stilte uten to skikkelige skuldrer, men i historiebøkene vil det aldri stå at jeg vant klassen for de uten skuldrer.

Trener Tom Erik Oxholm bekrefter at det ble en grinete aften.

- Hvis vi ikke hadde blir grinete etter drittløp, så betyr det at dette ikke betyr noe for oss. Men det gjør det. Vi hæler rett og slett ikke å være så langt nede på lista. Heldigvis har vi erfaring med at etter at vi har vært i et slikt dritthumør, så kommer det et godt løp like etter, sier Oxholm.

Og trekker fram et eksempel fra Calgary like før jul:

- Der ble Ådne slått med over ett sekund av Mike Ireland på en 1000-meter. Dagen etter vant vi 1500-meteren.

Nå håper han at den samme prosessen vil gi uttelling i en ishall i Utah onsdag klokka 21.00.

Læresetning

- Det bor utrolig mye energi i et nederlag. En klok mann fortalte meg en gang at man ikke kjenner en mester på at han aldri taper, men på at han alltid kommer tilbake. Det har vært en læresetning for meg. Suksess gjør deg lat og dorsk, mens nederlag gjør deg sulten og sterk, sier Ådne Søndrål.

- I morgen går du ditt aller siste OL-løp. Hvor viktig er det for deg å vinne den gullmedaljen?

- Da jeg sto på toppen av seierspallen i Nagano, oppdaget jeg hvor kort «Ja, vi elsker» er etter at du har trent i fire år. Hvis den eneste gleden ligger i å høre nasjonalsangen, blir det meningsløst. For meg er den største gleden prosessen på vei til noe. Men ikke misforstå; jeg er svært lysten på det gullet, og tror jeg kan vinne det.

GRINETE: - Hvis vi ikke hadde blitt grinete etter drittløp, så betyr det at dette ikke betyr noe for oss, sier Ådne Søndrål.